”Irak'ın kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz”

Şimşek, "Bundan sonraki dönemde Irak ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamamız gerekiyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda, "Bundan sonraki dönemde yapmamız gereken, oturup Irak ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaktır. Bu çerçevede daha önce imzalanan anlaşmalar çok daha iyi bir şekilde uygulama imkanı bulacak" dedi.

Şimşek, Irak-Türkiye Uluslararası Enerji ve Ticaret Arenası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Irak'ın, ekonomik büyüklük olarak alt sıralarda yer alsa da önümüzdeki dönemde ülkede tesis edilen gelişmeler ve istikrar ortamı ile birlikte en güçlü ekonomiler arasında yerini alacağını söyledi.

Irak'ın çok büyük ekonomik potansiyeli olduğuna dikkati çeken Şimşek, bölge nüfusunun genç yapısı ve dışa açık yaklaşımların çok daha yüksek bir büyüme potansiyelini beraberinde getirdiğini anlattı.

Türkiye ile Irak'ın karşılıklı menfaatleri gereği her alanda işbirliği gerektirdiğinin altını çizen Şimşek, Hükümetin son yıllarda uyguladığı komşularla sıfır sorun politikasının ötesine geçerek, maksimum işbirliğini amaçladıklarını söyledi.

Şimşek, 2008 yılında Irak ile imzalanan stratejik işbirliği anlaşmasını hatırlatarak, "Bu mekanizmalar önemli. Bundan sonraki dönemde yapmamız gereken oturup Irak ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamaktır. Bu çerçevede daha önce imzalanan anlaşmalar çok daha iyi bir şekilde uygulama imkanı bulacak" diye konuştu.

Irak'ın serbest ticaret anlaşmasından korkmasına gerek olmadığını dile getiren Şimşek, Türkiye ile Irak'ın rekabet alanlarının sınırlı olduğunu, iki ülkenin birbirini tamamlar nitelikte sektörlere sahip olduğunu kaydetti.

Serbest ticarete yönelik çalışmaların, geleceğin şekillenmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, siyaset ve güvenlik konularının ötesinde enerji, ticaret, bayındırlık, çevre gibi konularda karşılıklı geniş bir işbirliği içerisine girilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Irak ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde canlanmanın söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, Irak'ın 1. Körfez Savaşından önce Türkiye'nin en büyük ikinci ticaret partneri olduğunu, BM ambargoları nedeniyle gerileyen ticaretin, temellerinin sağlam olmasından dolayı yeniden zemin kazanmaya başladığını anlattı.

Türkiye le Irak'ın birçok anlamda ortak değerleri paylaştığına işaret eden Şimşek, "Her şeyi ile birbirine benzeyen insanlardan bahsediyoruz" dedi.

Kuzey Irak ile ticaretin bu boyutlara gelmesinde Türk girişimcilerin payına dikkati çeken Şimşek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmaya devam edeceğini bildirdi.

Geçen yıl ülkeler arası ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında arttığını hatırlatan Şimşek, bu durumun, ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ifade ettiğini söyledi.

Irak'ın kalkınması

Türk müteahhitlerin dünyada büyük projelere imza atmaya başladıklarını anımsatan Şimşek, "Önümüzdeki yıllarda Irak'ın yeniden inşasında Türkiye'nin büyük katkısını öngörmek sürpriz olmasa gerek. Bu alanda karşılıklı işbirliği olacak. Biz Irak'ın kalkınmasına, gelişmesine maksimum düzeyde katkıda bulunmak istiyoruz. Birçok alanda teknoloji transferini de içeren işbirliğine girmek istiyoruz" diye konuştu.

Irak'ın güçlü olmasının Türkiye'yi de güçlendireceğinin altını çizen Şimşek, Türkiye'nin, bölgede istikrardan en büyük fayda görecek ülkelerden biri olduğunu, bu durumun Türkiye'nin risk primini azaltacağını vurguladı.

Mehmet Şimşek, "Irak ile ilişkilerimize karşılıklı kazan-kazan ilişkisi üzerine kurulu bir perspektif ile bakıyoruz. Önümüzdeki yıllarda ilişkileri çok daha üst düzeye götüreceğiz. Hükümet olarak bu konuda kararlıyız" dedi.

Irak'ta hala güvenlik konusunda sorunlar olabileceğini ancak Irak'ın bunları da aşacak güce sahip olduğunu ve ülkede güvenli yatırım ortamının oluşacağını belirten Şimşek, Türkiye'nin bu konuda önemli mesafe aldığını ve bu tecrübesini Irak ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

 

"Bütçe performansı oldukça iyi"

Şimşek, bütçe performansının iyi olduğunu belirterek, "Hedeflerimizin ötesinde, ama biz yine de temkinliyiz" dedi.

Şimşek, Irak-Türkiye Uluslararası Enerji ve Ticaret Arenası'nın açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Irak ile ilgili serbest ticaret anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, "Türkiye aslında o kadar güçlü ki, kendisine güveniyor ki, bütün komşularına diyor ki 'en iyisi serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde ilişkilerimizi geliştirelim" dedi.

Serbest ticaret anlaşmalarının aslında bütün duvarların yıkılması anlamına geldiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin özellikle imalat sanayinde ve birçok hizmet sektöründe sadece kendi bölgesinde değil, bütün dünyada çok rekabetçi bir yapıya sahip olduğunu anlattı.

Şimşek, "Onun için aslında en iyi yöntem böyle tek-tük anlaşmalar yapıp bu işi çözmek yerine, genel serbest ticaret anlaşması yapıp bu ülkelerle o anlamda işbirliğini maksimum düzeyde genişletmek. Benim söylediğim konu bu, bir öneri yani" dedi.

Irak'ın böyle bir anlaşmadan korkmaması gerektiğinin altını çizen Şimşek, şöyle devam etti:

"Ben çok iyi hatırlıyorum 1990'lı yıllarda Türkiye Gümrük Birliği Anlaşması sürecinde, sanayici 'biz rekabet ile baş edemeyiz' gibi yaklaşımlar içerisindeydi ki bunların ne kadar yanlış olduğu bugün ortaya çıktı. Korkmaya gerek yok, yeter ki doğru kurgu ile iyi bir iş ortamı yaratalım. Gümrük duvarlarının inmesi aslında ülkelerin lehinedir. Yeter ki biz insanımıza, Ar-Ge'ye ve alt yapıya yatırım yapalım. Ben Irak için de böyle düşünüyorum. Irak'ın daha çok enerji ağırlıklı ihracatına bakarsanız, Türkiye'nin zaten bu konuda büyük bir açığı var. Türkiye olsa olsa bu bölgede Irak'ta üretilecek enerjinin dünya piyasalarına sunulmasına aracılık yapar, bir de kendi ihtiyacını oradan karşılar. Öte yandan Irak'ın diğer ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte sektörlerimiz var. Bu şirketlerimizin Irak'a gitmesiyle ülkenin bazı alanlarda kendisini yenilemesi, Türkiye'den gelecek teknoloji transferi ile zamanla Irak'ın da kendi çapında iyi bir imalat sanayisine sahip olması ihtimalini ben yüksek buluyorum."

"İlk 4 ayda performans iyi"

Bütçe rakamlarına ilişkin ise Şimşek, ilk 4 ayda bütçe performansının iyi olduğunu bildirdi.

Bu konuda rehavete kapılmayacaklarını, disiplini kaybetmek gibi bir niyetlerinin olmadığının altını çizen Şimşek, şunları kaydetti:

"Faiz dışı harcamalar nisan ayında hemen hemen hiç artmadı. Ama ilk 4 aya da baktığınız zaman faiz dışı harcamalardaki artış enflasyon oranındaki artıştan daha düşük. Bu ne demek? Aslında harcamalar tamamen kontrol altında demek. Gelirler, aldığımız tedbirler sayesinde ve ekonomideki toparlanma sayesinde hızlı bir şekilde artıyor. Dolayısıyla bütçe performansı oldukça iyi, hedeflerimizin ötesinde ama biz yine temkinliyiz. Tabii ki bu yıl bütçe disiplinini oturtma konusunda geçen yıl yaşadığımız şok sonrası yılda hedeflerimizi tutturma konusunda çok iddialıyız, kararlıyız. Çünkü bu Türkiye için, faizlerin düşük düzeyde seyretmesi için çok önemli."

Bu konularda ilginizi çekebilir