‘İş dünyası geleceğe güvenle bakacak’

CHP’nin pazar günkü ekonomi çalıştayını değerlendiren Umut Oran, “Reel sektörü üretime dayalı büyüme modeliyle desteklemeyi tartıştık” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - CHP’nin önceki gün düzenlediği Küreselleşme Çağında Büyüme, Gelir Dağılımı ve Ekonomi Politika Çalıştayı’nda, mevcut politikaların işsizlik, cari açık gibi kronik sorunları çözemediği için, reel sektörün üretime dayalı desteklenmesi yönünde yeni bir ekonomik model ortaya konuldu. Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, iş dünyasının geleceğe güvene bakacağı yeni bir teşvik mekanizmasının şart olduğunu dile getirdi.

Moderatörlüğünü Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Bakanı Kemal Derviş’in yürüttüğü, eski NATO Genel Sekreteri ve İspanya sosyalist hükümeti eski Bakanı Javier Solana’nın da yer aldığı çalıştay, Ataköy Sheraton’da gerçekleştirildi.

Türkiye’nin 2003 yılından bu yana uyguladığı ekonomi politikalar ele alınırken, bunların işsizlik, cari açık, ithalata dayalı büyüme ve dış ticaret açığı gibi kronik sorunların çözümüne çare olmadığı vurgulandı. Toplantıda Türkiye’nin artık yeni bir ekonomik büyüme modeline ihtiyacı olduğunun altı çizilirken, yeni modelin temelinin de reel sektör ve üretime dayalı büyüme olduğu kaydedildi.

‘Hükümet AB’den uzaklaştı’

Toplantıyı DÜNYA’ya değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, gelir dağılımı, demokrasi standardı, eğitim ve teknolojiye erişim gibi konularda Türkiye’nin dünyadaki yerinin çok iyi olmadığını bildirdi. Yeni ekonomik modelde, hedef olarak insan hakları, özgürlük, demokrasi gibi konularda AB’nin halen çok önemli olduğunun altını çizen Umut Oran, buna rağmen hükümetin AB’den uzaklaştığını söyledi.

CHP’nin uzun süredir yeni ekonomik model üzerinde çalışmaya devam ettiğini belirten Umut Oran, “İnsanların geleceğe güvenli bakacağı, iş dünyasının umutlanacağı, yatırımlarınbüyümeye endeksli olarak teşvik edileceği bir model üzerinde çalışıyoruz. Üretimde katma değerin arttırılması gerekiyor. Bu noktada planlı ve nitelikli eğitim de çok önemli. Bilim ve bilimsel gelişmeler de işin içinde yer alacak” dedi.

Loğoğlu: Amerika’da Fethullah Gülen’in F’si gündeme gelmedi

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konularla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetin, ABD ziyaretinde Türk Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban ile görüşmelerine ilişkin bilgi verdi. Loğoğlu şunları söyledi: “Bize Pensilvanya’dan mesaj iletilmedi. Çok şeffaf bir toplantı oldu. Keşke ev sahipleri basını da davet etseydi. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ABD’de birçok kurum ve kuruluşla, sivil toplum örgütüyle temasları oldu. Bahsettiğiniz kuruluştan da sabah kahvaltısı talebi geldi. Ne konuştunuz derseniz, önce kuruluş ve alt kuruluşları yaptıkları faaliyetler hakkında brifingverdi. Toplantıda, dershaneler konusu, Fethullah Gülen hocanın F’si gündeme gelmedi. ‘CHP ile cemaat arasında şöyle olsun böyle olsun’ konusu gündeme gelmedi. CHP, bütün halkı kucaklama iddiasında olan bir partidir. Biz bütün vatandaşlarımıza, AKP’liler dahil bütün vatandaşlarımıza kucağımızı açıyoruz çünkü iktidara gelmek istiyoruz. Bu çerçevede Türkiye’deki gündemdeki konulara ilişkin hiçbir unsur taşımayan bir görüşme oldu.” Bir soru üzerine, Mustafa Balbay’ın tahliyesinin çok geç kalmış bir durum olduğunu vurgulayan Loğoğlu, “Bugün de tahliye çıkmazsa bu artık Türk yargısının sadece iflas ettiği değil tamamen olmaması gereken bir yerde olduğunu gösterecektir. Bütün halkımız, AKP’li olsun olmasın bu tahliyeyi beklemektedir. Olmadığı takdirde yargıya karşı olan derin güvensizlik artacaktır” dedi. Bir başka soru üzerine, Başbakan’ın “Çözüm sürecini baltalamaya çalışanlar var” dediğini anımsatan Loğoğlu şöyle devam etti: “Çözüm sürecinin iyi gitmediğine dair sadece bizim kaygılarımız yok. Vatandaş, AKP’nin çözüm konusunda yürütmekte olduğu politikayı yeterli , anlamlı, sonuç verici bulmuyor. Madem bu süreci baltalamak isteyenler var, Başbakan ne yapacaksa çabuk yapsın, seçimi beklemesin.”

Bu konularda ilginizi çekebilir