İskenderun Limanı'na en yüksek teklif Limak'tan

İskenderun Limanı özelleştirmesinde en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Limak Yatırım verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait İskenderun Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Limak Yatırım verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun Komisyon Başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 160 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

Toplam 6 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 255 milyon 100 bin dolara çıktı. Bu turda Çelebi-Kolin OGG elendi.

İkinci elemeli turda PSA-Akfen OGG elendi ve en yüksek tutar 301 milyon 900 bin dolar olarak tespit edildi. Üçüncü elemeli turda en yüksek tutar 325 milyon 150 bin dolara yükselirken, bu turda da Yıldırım Holding A.Ş ihale dışı kaldı.

Dördüncü elemeli turda IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, en yüksek tutar 336 milyon 200 bin dolar oldu. Beşinci elemeli turda Assan Panel Sanayi ve Ticaret A.Ş elendi. Bu turda da en yüksek tutar 338 milyon 300 bin dolar olarak gerçekleşti.

Altıncı elemeli turda da ihale dışı kalan grup Gemport-Limar OGG oldu.

Daha sonra açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 351 milyon 300 bin dolar, artırım aralığı ise 100 bin dolar olarak belirlendi.

Açık artırmanın ilk turunda CEY Grubu Ortak Girişimi, Global Liman İşletmeleri A.Ş ve YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş-Alp Ateş Limited Şirketi-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş-Sabay Denizcilik Vapur Acenteliği Nakliye ve Ticaret Şirketi OGG ihaleden çekildi.

Daha sonraki açık artırma turları, Limak Yatırım ile Kumport Liman Hizmetleri arasında geçti. Açık artırma turlarının sonunda en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Limak Yatırım verdi.

Bu arada İskenderun Limanı, 2005 yılında ihaleye çıkarılmış ve bu ihalede en yüksek teklif 80 milyon dolar olmuştu. Ancak sözkonusu ihale daha sonra iptal edilmişti.

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir

TCDD'ye ait İskenderun Limanının özelleştirme ihalesinde 372 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş adına Limak Holding Yönetim Kurulu üyesi Ebru Özdemir gazetecilere açıklamada bulundu.

Özdemir, İskendurun Limanını yatırımla büyük bir liman haline getirmek istediklerini belirterek, "zaten özelleştirmenin 6 senede 400 konteynırlık bir liman kapasitesi şartı var. 36 yıllık işletme süresi uzun bir süre. Özelleştirme İdaresinin bu hedefine, hatta daha fazlasına ulaşmaya çalışacağız" dedi.

Yatırım miktarı konusunda şu anda netlik bulunmadığını belirten Özdemir, bu konunun teknik çalışmaların ardından netleşeceğini söyledi.

İhale bedelini ödeme şekline ilişkin olarak da Özdemir, "peşin veya taksitli ödeme koşulunu değerlendirip daha sonra karar vereceğiz. Şu anda bir partnerimiz yok" diye konuştu.

Gazetecilerin İskenderun Limanının 2005 yılında gerçekleştirilen ve daha sonra iptal edilen ihalesine ilişkin soruları üzerine de Özdemir, 5 yıl önceki ihalede elde edilen 80 milyon dolarlık tutar ile şu anda elde edilen 372 milyon doları kıyaslamayı doğru bulmadığını kaydetti.

O zamanki şartlarla şimdiki şartların farklı olduğuna işaret eden Özdemir, Türkiye'nin istikrar açısından önemli değişimler gösterdiğini söyledi. Özdemir, "geçmişe değil önümüze bakacağız" dedi.

İskenderun Limanı

Akdeniz'in kuzeydoğusunda konuşlanan İskenderun Limanı, Ortadoğu ülkelerine olan aktarma trafiğine olduğu kadar, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine de hizmet veriyor. Bu bakımdan, aktarma limanı olarak önemli bir role sahip liman, 1400 metre uzunluğunda bir mendireğe sahip.

Demiryolu, karayolu şebekesi ile bağlantılı genel amaçlı bir liman olan İskenderun Limanı, dökme, Ro-Ro ve karışık eşyaya hizmet veriyor.   

60.000 ton kapasiteli TMO'ya ait bir beton siloya sahip olan limanda rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi mevcut ve ayrıca, yükleme hızı saatte 350 ton, boşaltma hızı saatte 250 ton olan bir cevher konveyörü de bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir