Isra Vision, Vistek'in yüzde 24'ünü satın aldı
Yüzey tarama ve Yapay Görme sistemleri alanında faaliyet gösteren Alman teknoloji şirketi Isra Vision, teknoloji şirketi Vistek Yapay Görme ve Otomasyon A.Ş ile ortak oldu
İSTANBUL - Yüzey tarama ve Yapay Görme sistemleri alanında faaliyet gösteren Alman teknoloji şirketi Isra Vision, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytül Erçil'in kurduğu teknoloji şirketi Vistek Yapay Görme ve Otomasyon A.Ş'nin hisselerinin yüzde 24'ünü satın aldı.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Isra Vision Yönetim Kurulu Başkanı Enis Ersü, Türkiye'ye 37 yıldan sonra bu ortaklığı yapmak için geri döndüğünü söyledi.
Isra'nın, geçen yılı 70 milyon euro ciroyla kapatan, beş kıtada 15 ayrı ülkede 380 çalışana sahip olan bir teknoloji şirketi olduğunu anlatan Ersü, kuruluşun yüzey tarama ve yapay görme sistemleri alanında da "dünyanın ilk beş şirketi" arasında yer aldığını belirtti.
Dünya genelinde 2 bin 500'ün üzerinde kurulu sistemleri olduğunu dile getiren Ersü, cam ürünlerinin, düz televizyon ekranlarının, banknot kağıtlarının, ambalaj malzemelerinin, metal üretiminin ve otomotiv üretiminin denetimini yaptıklarını ve robot otomasyonu için "akıllı göz" ürettiklerini ifade etti.
Türkiye'de faaliyetlerine 2007 yılında başladıklarını, Şişecam, Tofaş, Ford, Tetra Pak, Erdemir gibi 50'nin üzerinde şirketle çalıştıklarını anlatan Ersü, "Türkiye, Orta Doğu ve Asya pazarları için anahtar ülke... Vistek ile yaptığımız ortaklıkla Türkiye, Orta Doğu ve Asya ülkelerine girmeyi hedefliyoruz. İlk kez Almanya dışında bir ülkeye ortaklık için giriyoruz. Bunda, Vistek'in bizi hayran bırakan teknoloji çalışmaları çok önemli bir faktör oldu" diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ersü, bir soru üzerine, "Yaptığımız ortaklık bizim için çok önemli. Aytül Hanım'ın ve ekibinin çalışmalarını çok takdir ediyoruz. Bizce bu ortaklık, 1 1=2 değil, 3'ten, 4'ten daha büyük" dedi.
Ersü, Vistek'in cirosunun şu an için 700 bin euro civarında olduğunu, bu ciroyu 3-4 yıl içerisinde 7 milyon euro seviyelerine çıkarmayı istediklerini söyledi.
Şirketin adının Vistek-IsraVision olarak değişeceğini anlatan Ersü, "Türkiye'deki büyük firmalar yapay görmenin getirdiği fırsatı anladılar. Diğer firmalarda bu büyük firmaların peşinden geliyor. Burada bizim için büyük bir fırsat var. Türk sanayisinin gelişimi için yapay görme şart... Bugün otomotiv üretiminde yapay görmesiz tesis yok. Ayrıca bunu bir maliyet olarak da görmek yanlış. Bir üretim tesisi için artık yapay görme şart... Büyük firmalar artık alım yaparlarken yapay görme testlerinden geçmeyen ürünler almıyorlar. Çünkü yapay görme ile gözle görülmeyen hataları görebilirsiniz" şeklinde konuştu.
"Daha büyük projelere imza atacağız"
Vistek Yönetim Kurulu Başkanı Aytül Erçil de Vistek'in 2006 yılında yapay görme teknolojileri alanında faaliyet göstermek için kurulduğunu dile getirerek, Sabancı Üniversitesi'nin kuruluşu olan Inovent A.Ş'nin de şirketin ortakları arasında olduğunu bildirdi.
Erçil, üniversiteler ile sanayi kuruluşları arasındaki işbirliğinin gelişmesi için teknoloji şirketlerine ihtiyaç olduğunu ve Vistek'in de bu ihtiyacı karşılayan bir şirket olduğunu vurgulayarak, misyonlarının; yapay görme teknolojisini esas alan yaratıcı çözümler tasarlamak, üretmek ve kurmak olduğunu belirtti.
Bugüne kadar otomotiv, cam, elektronik, gıda ve beyaz eşya sektörlerinde birçok proje ürettiklerini anlatan Erçil, Isra Vision ile yaptıkları ortaklıkla bundan sonra daha büyük projelere imza atacaklarını söyledi.
Erçil, bir soru üzerine şu an için Vistek'in hisselerinin yüzde 24'ünün satıldığını, 3-4 yıl içerisinde de tamamının yine Isra Vision'a satılacağını ifade etti.
Inovent A.Ş'nin de Vistek'te ortaklığının kalmadığını dile getiren Erçil, "Inovent, Vistek'teki misyonunu tamamladı" dedi.