İsrail'den konteynerler gelmeye başladı

İsrail'in Van ve çevresindeki deprem nedeniyle Türkiye'ye yolladığı konteynerlerin ilk bölümü Erzurum'a diğer bölümü Ankara'ya ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Van depreminin ardından Türkiye'ye yardım etmek için şu ana kadar resmi bildirimde bulunan ülke sayısı 12, uluslararası kuruluş sayısı ise 2 olarak açıklandı.  İsrail'in gönderdiği konteynerlerin de ilk bölümü Erzurum'a diğer bölümü Ankara'ya ulaştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Bakanlığın bilgilendirme toplantısında yurtdışı yardımlara ilişkin son bilgileri aktararak, soruları yanıtladı.

Şu ana kadar 30'dan fazla ülke ve uluslararası kuruluşun yardım önerisinde bulunduğunu, ilk 2 günkü saha çalışmaları sonucu bunların not edildiği ve gerek olduğu zaman bu ülkelere geri dönüleceğinin söylendiğini hatırlatan Ünal, yapılan son değerlendirmeler çerçevesinde afet sonrası ihtiyaç duyulan çadır ve konteynır gibi bazı malzeme yardımlarının alınabileceğinin belirtildiğini aktardı.

Ünal bu çerçevede şu ana kadar 12 ülke ve 2 uluslararası kuruluşun resmi bildirimde bulunduğunu belirterek, bu bildirimlerin çoğunun söz konusu malzemelerin karşılanmasına yönelik olduğunu kaydetti. Sözcü Ünal bu ülke ve kuruluşları şöyle sıraladı:

"Ukrayna, İngiltere, Fransa, Kazakistan, Mısır, Rusya, İsrail, İsviçre, Azerbaycan, İrlanda, Japonya, Belçika, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM Afet İşleri Koordinasyon Ofisi." Ünal, bunlara Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temasları çerçevesinde Katar ve Ürdün'ün de dahil olduğunu bildirdi.

Konteynerler geldi

Yardımların bir kısmının ulaşmaya başladığını aktaran Ünal, İsrail'in gönderdiği uçağın da bu sabah saatlerinde Ankara'ya vardığını söyleyerek, BM Afet İşleri Koordinasyon Ofisi'nin gönderdiği ilk uçağın da dün gece yarısı Erzurum'a indiğini belirtti.

Sözcü Ünal sorular üzerine İsrail'in gönderdiği yardım uçağında konteyner bulunduğunu söyleyerek, bu uçağın teknik nedenlerden dolayı Ankara Esenboğa havaalanına indiğini, içindeki malzemelerin Türk makamları tarafından Van'a nakledileceğini bildirdi.

İsrail'in insani yardımının siyasi ilişkileri etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Ünal şu yanıtı verdi:

"Bizim bu konudaki temel çıkış noktamız en başından beri belli. İnsani konularla siyasi konuları hiçbir zaman birbiriyle karıştırmıyoruz. Sayın Bakanımızın da daha önce açıkladığı gibi biz de İsrail'de orman yangınları sırasında yardımda bulunmuştuk. Şimdi de İsrail diğer ülkelerle beraber yardım önerisinde bulunmuştur ve bu yardım da gelmiştir. Ama bizim diğer ikili siyasi ilişkilerimiz konusundaki temel beklentilerimizde bir değişiklik bulunmamaktadır, bunlar birbirinden ayrı konulardır."

İrlanda'dan 600 büyük çadır ve 3000 battaniye

İrlanda da, Van'daki depremzedelere çadır ve battaniye yardımında bulunacağını açıkladı.

İrlanda'nın ticaret ve kalkınmadan sorumlu Devlet Bakanı John O'Sullivan, yaptığı yazılı açıklamada, İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı'nın Irish Aid programı aracılığıyla Türkiye'ye 600 büyük çadır ve 3000 battaniye gönderileceğini bildirdi.

İngiltere'den 1144 adet kışlık çadır ve insani yardım uzmanı

İngiltere deprem yardımı çerçevesinde Türkiye'ye 5 bin 500 kişiye hizmet edecek 1144 adet kışlık çadır ve insani yardım uzmanı gönderiyor.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bu hafta Türkiye'yi ziyaret eden İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'in son yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye'deki depremde evleri yıkılan 5 bin 500'ün üzerinde depremzedeye çadır yardımı yapacağını belirttiği bildirildi.

İçişleri Bakanı May'in İngiltere'nin Dubai'deki depolarından 1144 adet kışlık çadır göndereceğini açıkladığı belirtilerek, çadırların İngiltere'nin bu alandaki çabalarının eşgüdümünü sağlayan Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Kurumu (DFID) tarafından havayoluyla ulaştırılacağı kaydedildi.

Ayrıca, insani yardım gereksinimlerini tespit etmek ve çadırların en uygun şekilde hizmet vermesini sağlamak amacıyla, İngiliz uzmanlardan oluşacak bir ekip de felaket bölgesini ziyaret edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir