İstanbul Finans Merkezi için faizsiz araçlar kaldıraç olacak

İFM projesinde faizsiz menkul kıymetlerin ağırlıklı bir yer tutması için çalışmalar yürütüldüğü öğrenildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Geliştirme çalışmaları süren ve İstanbul'un uluslararası bir finans alanı olmasının hedeflendiği İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesinde faizsiz menkul kıymetlerin ağırlıklı bir yer tutması için çalışmalar yürütüldüğü öğrenildi.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre İFM için özel faizsiz finansal araçlar geliştirilecek. Ayrıca, dünya ölçeğinde yaygınlaşan ve Türkiye'de de uygulamaya giren Kira Sertifikaları (Sukuk) ihraç ve senetlerinin vergi avantajıyla desteklenmesi planlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu faaliyet raporunda, düzenleme çalışmaları devam eden konulara ilişkin bilgi verildi.

Bu kapsamda, İFM projesi çerçevesinde kira sertifikası olarak sisteme giren sukuk ve benzeri menkul kıymetlerin vergi avantajıyla desteklenmesi yönünde SPK'da bir çalışma yürütüldüğü belirtildi. Sektör daha önce başta Körfez ülkeleri olmak üzere İslami sermayenin ilgi gösterdiği sukuk türü menkul kıymetlere ilginin arttığını ancak Türkiye için avantajlı sayılabilmesi için vergi avantajı gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

SPK Başkanı Vedat Akgiray daha önce yaptığı açıklamalarda, İstanbul'un bu türden işlemler için göreli bir avantajı bulunduğunu, halen İslam ülkelerindeki finansal işlemlerin Türkiye'ye bir çok kanaldan çekilmesi yönünde çalıştıklarını belirtmişti. SPK'da yürütülen çalışmaların önemli bir ayağının hisse senedi bazlı yeni araçlar üretilmesini hedeflediği kaydedildi.

Bu arada, İstanbul Finans Merkezi projesine yasal bir çerçeve kazandırmak üzere yapılan hazırlıkların yeni eylem planını da kapsadığı kaydedildi.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, yasa taslağıyla birlikte yeni eylem planı taslağı da kamuoyuna açıklanacak. Projenin, ilk aşamada geniş bir kitle tarafından finansal kuruluşların İstanbul'da toplanmasını düzenleyen bir şekilde algılandığı, yeni eylem planıyla finansal işlemlerin ve piyasaların İstanbul odaklı olarak algılanmasının amaçlandığı vurgulandı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir