İstanbul'da turizmi erkekler yönetiyor

Dünyada turizmde markalaşan şehirlerle yarışır hale gelen İstanbul'da turizm sektöründe egemenlik, erkek yöneticilerde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dünyada turizmde markalaşan şehirlerle yarışır hale gelen İstanbul'da turizm sektöründe egemenlik, erkek yöneticilerde.  

Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliğinin (TUROB) Boğaziçi Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığı "İstanbul Otellerinin 360 Derece Değerlendirilmesi Raporu"yla İstanbul'da hizmet veren otellerin çalışanlarının profilleri incelendi. 

5, 4 ve 3 yıldızlı, butik ve özel kategorideki konaklama tesislerini kapsayan araştırmaya göre, gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye'de, turizm sektöründe çalışan kadın işgücü oranı, tüm çalışanlar içinde yaklaşık yüzde 25. 

Sadece İstanbul'daki sayılara bakıldığında bile rakamların yansıması görülebiliyor. Özel ve butik otellerde çalışan kadın oranı erkeklere kıyasla yüzde 29,3; üç yıldızlı otellerde çalışanların yüzde 22,2; dört yıldızlı otellerde çalışanların yüzde 28,3; beş yıldızlı otellerde çalışanların oranı ise 24,4 olarak görülüyor.  

İstanbul'un ziyaretçisi 10 milyondan fazla 

2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul, o günden bu yana sahip olduğu zenginlik ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünün etkin tanıtımları sayesinde hem Ortadoğu'dan hem de Avrupa'dan yoğun bir ziyaretçi ilgisiyle karşılaşıyor. 

Ziyaretçi sayısı 2004'te 3 milyon 473 bin 185 iken, 2012'de 9 milyon 381 bin 670'e ulaştı. Rakamın 2013'te ise 10 milyonu aşması bekleniyor. 

Aynı zamanda son iki yıldır uluslararası seyahat ve gezi dergileri, turizm web siteleri ve çeşitli turizm araştırma kuruluşları İstanbul'u en iyi turizm varış noktaları arasında gösteriyor. 

İstanbul'un halihazırdaki yatak kapasitesinin 120 binin üzerinde olmasını ancak son yıllarda yaşanan gelişmelere rağmen İstanbul otellerini çok yönlü inceleyen bir çalışma bulunmamasını değerlendiren TUROB da İstanbul konaklama sektörünü geniş bir bakış açısıyla inceledi. 

Arap Yarımadası'ndan gelenler daha uzun süre kalmak istiyor 

Buna göre, İstanbul'daki otellerde görev alan yöneticilerin yüzde 48'i dört yıldızlı, yüzde 13'ü üç yıldızlı, yüzde 25'i ise beş yıldızlı ve yüzde 14'ü de butik ve diğer özel kategorilerdeki konaklama tesislerinde çalışıyor.  

Öte yandan, raporda yer verilen diğer bilgiler ışığında İstanbul'un ziyaretçi profilinde Arap Yarımadası'ndan gelenlerin sayısının son dönemde  önemli oranda arttığı ve bu ziyaretçilerin daha yüksek metrekareli odalarda daha uzun süre konaklamak istediklerinin tespit edildiği belirtiliyor.  

Raporda ayrıca yakın gelecekte sertifikasyonun özellikle çevre ve sürdürülebilirlik alanında önem kazanacağı öngörülerine de yer veriliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir