Kaçak avlananlara 611 bin TL ceza

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, usulsüz avlananlar ve yaban hayvanlarının yasa dışı yollarla ticaretini yapanlara 611 bin lira ceza kesti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, usulsüz avlananlar ve yaban hayvanlarının yasa dışı yollarla ticaretini yapanlara 611 bin lira ceza kesti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, yaban hayvanlarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla ülke genelinde denetim faaliyetleri gerçekleştirildi.

Yıl içindeki denetimlerde, kişilere idari yaptırım cezası uygulayan ve söz konusu yaban hayvanlarına da el koyan bakanlık yetkilileri, yapılan çalışmalar neticesinde "Nesli Tehlikede Bulunan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi"ne (CITES) muhalefetten, avlanılan 760 hayvana el koyarak, 611 bin lira ceza ve tazminat uyguladı.

Yine 2012'de yapılan çalışmalarla, tabiatta zarar görmüş 850 yaban hayvanı tedavi edildi ve bunların 666'sı tekrar tabiata bırakıldı. Ayrıca 336 yaban hayvanı da hayvanat bahçelerine yerleştirildi.

Yaban hayvanı üretme istasyonlarında, nesli azalan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan değişik türde memeli av hayvanlarını da üreterek tabiata bırakan bakanlık, bu kapsamda 2012'de Kütahya ve Samsun'da 13 kızıl geyiği ülke tabiatına kazandırdı.

Öte yandan son 10 yılda yürütülen çalışmalarla 352 bin kanatlı, 942 memeli hayvan ile 2005 yılından bu yana da 4 milyon 233 bin alabalığı tabiata yerleştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, tabiattaki bazı türlere de GPS vericileri takarak, ceylan, alageyik, yaban koyunu gibi türlerin üreme, yavrulama dönemlerini, karşılaştıkları problemleri izliyor; karakulak, vaşak gibi türler için de fotokapan yerleştirerek sayıları konusunda bilgi ediniyor.