Kapıya teslim kurbanlık

EBK, 20 bin büyükbaş hayvanı, Trakya Bölgesi'ndeki vatandaşlara kapıya teslim satacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Et ve Balık Kurumu (EBK), Trakya bölgesinde "kapıya teslim" kurbanlık satışı yapacak.

EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Trakya bölgesinin "şaptan ari" statüsünün korunması için, özel sektöre küçükbaş hayvan ithalat izni verildiğini belirtirken, EBK'nın da Tarım ve Köyişleri Bakanlığının talimatı üzerine 20 bin büyükbaş hayvanı bölgede satma kararı aldığını hatırlattı.

Bu kapsamda Uruguay'dan ithal edilecek yaklaşık 20 bin büyükbaş hayvanın 5 Kasım'da Tekirdağ'da olacağını bildiren Ulubaş, bu hayvanların, bölgede örgütlü kurban kesimi yapacak dernek, örgüt, birlik, vakıflar ile celeplere satılacağını bildirdi. Kurbanlıkların, köy, ilçe ve il dernekleri, vakıflar, birliklere kilograma 8,5 liradan, celeplere ise 9 liradan satılacağını açıklayan Ulubaş, köy dernek ve birliklerinin, muhtarlıkların fiyat avantajından yararlanmaları için bir an önce örgütlenerek, EBK'dan talepte bulunmalarını istedi.

EBK'nın, en az 20 başlık partiler halinde gelen talepleri değerlendireceğini bildiren Ulubaş, şöyle devam etti:

"Getirdiğimiz hayvanları, alıcıların kapılarına, ahırlarına, satış yerlerine teslim edeceğiz. Bir kamyona 20 tane büyükbaş hayvan sığıyor. Bu nedenle en az 20 başlık kurban talepleri değerlendirilecek. Köy dernekleri, muhtarlıklar, köylülerini örgütleyip, bizden kurban talebinde bulunabilir. Parasını bize yatırdıklarında, 5 Kasım'dan sonra, kurbanlıklarını, Trakya'nın neresi olursa olsun, ahırlarına kadar teslim edeceğiz. Trakya'nın hangi noktasında olursa olsun, teslim edeceğiz, taşıma ücreti de almayacağız. Bu hayvanların kilogramını celeplere 9 liradan, örgütlerin, derneklerin toplu organize olması için de 8,5 liradan vereceğiz. Bu konuda acele etmelerinde yarar var. İthal edilecek kurbanlık vasıflarına sahip Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown Swiss gibi kaliteli hayvanları vereceğiz."

Avrupa yakasındaki fiyatlar daha uygun

Şimdiye kadar Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile 8 bin baş kurban satışı konusunda sözleşme yapıldığını kaydeden EBK Genel müdürü Bekir Ulubaş, celeplere kurbanlıkların kilogramının 9 liradan satılacağını yineleyerek, vatandaşların bir araya gelip, kilogram başına 50 kuruşluk fiyat avantajından yararlanabileceğini vurguladı.

Trakya bölgesindeki kurbanlık hayvan ihtiyacının karşılanması amacıyla, bakanlığın, özel sektöre 450 bin küçükbaş havvan ithalatı için kontrol belgesi düzenlendiğini hatırlatan Bekir Ulubaş, "EBK'nın kurbanlık satışı ve özel sektörün 450 bin koyun ithalatı için kontrol belgesi alması nedeniyle, bu yıl Avrupa yakasındaki kurbanlık fiyatları, Anadolu yakasından daha düşük olabilir" dedi.

Bazı kişilerin "et ithalatında devlet eliyle spekülasyon yapılıyor" iddialarını da değerlendiren EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, gerek canlı hayvan gerekse karkas et ithalatında, bir kilogram etin EBK'ya maliyetinin, vergiler dahil 10,5-10,8 lira olduğunu belirterek, "Soğutma, işçilik, taşıma, işletme masraflarını da dikkate alarak, karkas etin kilosunu 12 liradan satıyoruz. Kar oranımız çok düşük. Et ve hayvan satışındaki karımız yok denecek kadar düşük, bu yılı çok az bir zararla bile kapatabiliriz" diye konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir