Karaman'ın turizm değerleri artık gün yüzüne çıkarılmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rıza DURU / Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Karaman, turizmde bakir diyebileceğimiz ölçüde bir altyapıya sahip ve kültürel anlamda yoğun birikimleri olan, insanlarında geçmişten gelen hoşgörü ve uzlaşıcı kişilik yapısı ile tanınan, ticari ve kültürel anlamda Akdeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan bir kent. Bütün bu değerleriyle Karaman turizmde öne çıkması gereken bir bölge. Ancak turizm alanında ileriye dönük çalışmaların yetersizliği ilimizi turizm alanındaki yatırım sıralamalarında en alt sıralarda tutuyor. Çağlar boyu çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış, Anadolu'da Türklüğün yayılmasında önemli rol oynayan beyliklere başkentlik yapmış, Mevlana, Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey'lere ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın atalarına ev sahipliği yapmış bir kentin, böyle bir sıralama da en altlarda olması, çok büyük bir eksiklik olarak görülmeli.

Her karış toprağında geçmişten bir ize rastlamanın, konuştuğu dil ile yüzyıllar öncesine yani Orta Asya'ya gitmenin, her yapısında ayrı bir kültür ile karşılaşmanın mümkün olduğu ilimizde, hazine diyebileceğimiz kadar zengin bu geçmişi kullanmalıyız. Bizlere bırakılan bu emanetleri gelecek nesillere, daha sağlam ve sağlıklı bırakmak görevimiz olmalı. Karaman'da turistik ve kültürel anlamda yapılacak olan her çalışma için elimizde fazla sayıda döküman olduğunu çevremize baktığımızda görmek mümkün.Bu dökümanları alınacak teknik desteklerle aktif duruma getirmek ve insanlığın hizmetine sunmak hiç de zor değil. Bunun için sadece bir kıvılcımın yeteceğini, diğer çalışmaların art arda gelişeceğini bilmemiz gerekiyor. Tıpkı, sanayide yaptığımız atılımlar gibi; Karaman sanayisi, başlangıçta hiç hayal bile edemeyeceğimiz şekilde gelişmiş, açılan fabrika ve işyerleri ile tüm dünyaya ürünlerini pazarlayabilen duruma gelmiş bulunuyor.

Karamanlı üreticiler, çok geniş bir coğrafyaya pazarlama yaparak, sanayi ve tarım ürünlerinde marka kent olmamızı sağladı.

Turizm değerlerimizin öne çıkarılması için yöneticilerin, halkın da sürece inanması gerekiyor. Böyle bir ortamı yaratmak ise birikimli  bilim insanlarının verecekleri bilgilendirme toplantılarıyla mümkün olacaktır.

Tabii ki sivil toplum örgütlerinin de bu konuya duyarlı davranmaları ve önemsemeleri gerekiyor.

Bu nedenle Karaman Ticaret Ve Sanayi Odası olarak böyle bir çalışma başlatmayı toplumsal bir görev kabul edip, aşağıda belirlediğimiz konular üzerinde önemle çalışılması gerekliliğine inanıyoruz:

Öncelikle Derbe antik kentinin kazı çalışmalarını başlatılmalı, Karadağ'daki tarihsel, ekolojik ve kültürel zenginlikleri açığa çıkarmalıdır. Binbirkilise ve Değle harabelerinin restorasyonu da gerekiyor.

Kentin kaya ve toprak yapısı TEMA ile iletişim içinde incelenmeli, yamaç paraşütü için koşulların uygunlaştırılması sağlanmalıdır. Evrensel ismi trüf , yöresel ismi ise 'domalan' olan mantar ürünün çıkarıldığı Karadağ bölgemizin bu yönüyle de tanıtımını yapılmalıdır. Mader-i Mevlana ve Yunus Emre türbeleri ile Karamanoğlu Mehmet Bey de daha etkili tanıtılmalı. Taşkale'nin yapısını ortaya çıkarmamız gerekiyor. Fatih Sultan Mehmet zamanından günümüze kadar Makedonya'ya göçmüş ve oralarda yerleşmiş olan Karaman kökenli ailelere ulaşarak, dedelerinin yaşadıkları yerler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağllanmalı.

Belirlediğimiz bu maddeler, yapılan toplantı ve görüşmelerde belirlenmiş, değişik kurum ve kuruluşlar tarafından da desteklenmiştir. Uygulanması konusunda geç kalınmış olsa da Valimiz Süleyman Karaman'ın  ilgisi bizlere cesaret veriyor ve rojenin geleceği konusunda olumlu düşünceler geliştirmemize yol açıyor. Karaman'da  tüm kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin birlikteliğiyle

çözüme kavuşmayacak hiçbir sorunun olmadığını görmek bizlere ayrı bir gurur veriyor. Bu yönde yapılacak olan çalışmalarda i parolamız ise 'her şey Karaman için' olacaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir