Karayılan yakalandı haberlerine yalanlama

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi PKK elebaşısı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir bilgi bulunmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN/ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüştüğü ve Salihi'nin PKK elebaşısı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir bilgi bulunmadığını söylediği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, bugün İran Dışişleri Bakanı Salihi'yi arayarak, Karayılan'ın yakalandığı haberlerini sordu. Salihi'nin Davutoğlu'na, ellerinde Karayılan'ın yakalandığına ilişkin bilgi olmadığını söylediği bildirildi.

Aynı şekilde Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ile konuştu. Burucerdi'nin bu görüşmede büyükelçiye, "Karayılan'ın yakalandığını söylemediğini" aktardığı öğrenildi.

İran'ın resmi haber ajanslarından Fars, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, terör örgütü PKK'nın "iki numaralı isminin" yakalandığı haberlerini duyurmuştu.

Bizim açımızdan henüz teyit edilmemiş bir bilgidir

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör örgütü elebaşı Murat Karayılan'ın yakalandığı iddialarıyla ilgili, "Bizim açımızdan henüz teyit edilmemiş bir bilgidir" dedi.

Diyarbakır'dan polis helikopteri ile Hakkari'ye gelen Bakan Şahin, Vali Muammer Türker ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Daha sonra Valilik binasına geçen Şahin, polis merasim mangasını selamladı.

Bu sırada gazetecilerin, terör örgütü elebaşı Murat Karayılan'ın İran istihbarat birimlerince yakalandığı iddialarıyla ilgili sorusu üzerine Bakan Şahin, "Bizim açımızdan henüz teyit edilmemiş bir bilgidir" yanıtını verdi.

Fars ajansının haberinde şu ifadeler var:

"Burucerdi, Meclis'te bugün gazetecilerin PKK'nın iki numaralı isminin yakalandığı haberlerine ilişkin bir soruya verdiği cevapta, "Bu haber doğrudur, İran istihbarat birimleri, bu terör örgütünün iki numaralı ismini yakalamıştır" ifadesini kullandı.

Burucerdi, "İstihbarat güçlerimiz, PKK'nın iki numaralı ismini tutuklayarak çok önemli bir iş başarmışlardır" dedi.

İran'ın bir başka resmi haber ajansı Mehr de "PKK;nın ikinci adamının yakaladığı haberi doğrulandı" başlığı altında şu ifadelere yer verdi:

"İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi, terör örgütü PKK;nın ikinci adamının İran tarafından yakalandığını doğruladı.

Mehr haber ajans parlamento muhabirinin bildirdiğine göre, İran İslami Şura Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Bakanı Alaeddin Burucerdi;nin basın toplantısında gazetecilere vediği demeçte PJAK terörist örgütünün ülkenin batısındaki eylemleri hakkında açıklama yaparak, bu terörist eylemlerin PKK terörist örgütünün ikinci adamının yakalanması dolayısıyla yapıldığını söyledi.

Alaeddin Burucerdi, İran İstihbarat güçlerinin önemli bir operasyonu sonucu PKK;nın ikinci adamının yakalandığını belirtti.

Burucerdi, Devim Muhafızları'ndan da bu gibi başarılı ve etkin  operasyonlar bekleneceğini vurguladı."

PKK'nın iki numaralı isminin yakalandığı tartışmaları dün medya organlarında "Murat Karayılan yakalandı" iddiasıyla gündeme gelmişti. Burucerdi'nin basın toplantısında da bununla ilgili sorular soruldu.

Türkiye teyit etmedi

Öte yandan, Türk hükümeti kaynakları, terör örgütü PKK elebaşı Murat Karayılan'ın yakalandığını henüz teyit etmedi.

Edinilen bilgiye göre, Alaaddin Burucerdi'nin açıklamasına ilişkin olarak hükümete resmi herhangi bir bilgi ulaşmadı.

Bu konularda ilginizi çekebilir