Katılım bankaları, sektörün iki katı büyüyecek

Fahrettin Yahşi, katılım bankalarının bu yıl yüzde 20-25 arasında büyüme kaydedeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi, 2009 ve 2010'un katılım bankacılığı açısından başarı hanesine yazıldığını belirterek, "Sektör önümüzdeki yıl da hem içsel büyümesini gerçekleştirecek, hem de Türk bankacılık sektöründen alacağı payı artıracak. 2009 ve 2010 rakamları da bunu gösteriyor" dedi.

Yahşi, katılım bankalarının 2010'u Türk bankacılık sektörünün üzerinde bir büyümeyle tamamlayacağını söyledi.

Türk bankacılık sektörünün bu yıl yüzde 12'ler civarında bir büyüme gerçekleştireceğini, katılım bankalarındaki büyümeninse yüzde 20-25 arasında olacağını dile getiren Yahşi, 2009'da da bankacılık sektörü yüzde 14 büyürken katılım bankalarının yüzde 32 büyüğünü hatırlattı.

Yahşi, "Yani sektör açısından 2009 ve 2010 başarı hanesine yazıldı. Sektör önümüzdeki yıl da hem içsel büyümesini gerçekleştirecek, hem de Türk bankacılık sektöründen alacağı payı artıracak. 2009 ve 2010 rakamları da bunu gösteriyor" dedi.

2009 ve 2010'da kaydedilen büyümenin katılım bankalarının krize olan dayanaklılığını ve krizi yönetme başarısını ortaya çıkardığını vurgulayan Yahşi, "Bunda mekanizmanın da payı var. Katılım bankacılığında kredi mekanizması tamamen reel sektörün finansmanı üzerine oturuyor. Reel sektörün ihtiyaçlarını finanse eden bir sektör. Yani gerçekten reel bir işlem olması lazım. Sanal işlemlerle hiç ilgisi yok. Topladığı fonları mutlaka reel sektöre kanalize eden bir sektör" diye konuştu.

Fahrettin Yahşi, şu anda bankacılık sektöründeki paylarının yüzde 5'ler civarında olduğunu aktararak, "Biz bunu 5 yıl gibi bir orta vadede daha yukarılara çekilmesi planları yapıyoruz" dedi.

Türkiye'de hem katılım bankası sayısının az olduğunu, hem de organizasyon olarak daha da büyümeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Yahşi, "Türkiye'de 4 katılım bankasının 600 şubesi var. 10 bin banka şubesinin olduğu düşünüldüğünde, bu sayıyı yükseltmemiz gerektiği ortada. Şu anda yüzde 6'lık bir oranımız var" diye konuştu.

Yahşi, katılım bankacılık sektörünün büyüklüğünün 40 milyar liralık bir büyüklüğe sahip olduğunu söyledi.

Katılım bankalarının yarattığı 12 bin 600 çalışanının bulunduğunu kaydeden Yahşi, "Katılım bankaları bir müddet daha her sene 100 yeni şube açarak yaklaşık 2 bin yeni eleman almak suretiyle istihdama katkı sağlayacak" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir