Kimse tedirgin olmasın, aşırı likidite sıkıntısı yok

MB Başkanı Yılmaz, "Hem bankalar, hem Merkez Bankası açısından yeni bir döneme giriyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, piyasada çok aşırı bir likidite sıkıntısı olmadığını belirterek, "Ancak şu var; yepyeni bir fonlama uygulamasına geçiyoruz. Belki bunun yarattığı bir tedirginlik olabilir. Ancak hiç kimsenin tedirgin olmasına gerek yok" dedi.

Yılmaz, "Küresel kriz, yeniden yapılanma, ulusal dönüşüm" konulu Forum İstanbul 2010 sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Para Politikası Kurulunun (PPK) iç talepteki toparlanmaya ilişkin açıklamasını hatırlatan bir gazetecinin, "bunun, Merkez Bankasının iç talepteki artışı enflasyon riski olarak görmeye başladığı anlamına gelip gelmediğini" sorması üzerine Yılmaz, "Henüz değil" karşılığını verdi.

Yılmaz, repo faizinin gösterge faizi olarak kullanılacağı açıklamasıyla ilgili olarak, "Piyasada çok mu likidite ihtiyacı var? Teknik faizde bundan sonraki aşama ne olacak?" sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"Piyasada çok aşırı bir likidite sıkıntısı yok. Ancak şu var. Yepyeni bir fonlama uygulamasına geçiyoruz. Belki bunun yarattığı bir tedirginlik olabilir. Ancak hiç kimsenin tedirgin olmasına gerek yok. Merkez Bankası, piyasanın ihtiyaç duyduğu likiditeyi verecektir ve vermeye devam edecektir. Burada yapılmak istenen husus şu; gerek bankalar gerekse Merkez Bankası bundan sonra daha ince hesap yapmak durumundayız. Bugüne kadar 2001 krizinden sonra ortaya çıkan likidite koşullarında Merkez Bankası bol bol gündüz veriyordu, geriye kalanı da akşam üzeri piyasalardan çekiyordu. Dolayısıyla bankalarımızın, piyasaların çok net kılı kırk yaran bir likidite ihtiyacı tespit etmeleri gerekmeyebilirdi.

Bundan sonra hem bizim işimiz hem de bankalarımızın işi kolay olmayacak. Daha ince hesaplar yapmak durumundayız, onlar ihtiyaçlarını daha ince belirleyecekler. Çünkü gün sonunda ellerinde kalan parayı belki ilerde Merkez Bankasına daha aşağı bir fiyattan getirmek durumunda kalabilirler veya Merkez Bankası, piyasanın ihtiyaç duyduğu likiditeyi daha iyi tespit ederek ve o miktarı tespit ederek vermek durumunda ki faiz oranları politika faiz oranının etrafında dalgalansın.

Dolayısıyla burada hem bankalar açısından hem Merkez Bankası açısından yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemin özelliği de ihtiyaçların daha dikkatlice tespit edilmesi ve ona göre de piyasaların işlemlerine devam etmesi."

"Neyin, ne zaman yapılacağını gelişmeler belirleyecek"

Avrupa'daki durumun, Merkez Bankası'nın krizden çıkış stratejisini değiştirip değiştirmeyeceği yönündeki soruyu Yılmaz şöyle yanıtladı:

"Çıkış stratejimizi açıkladığımız günün hemen arkasından uluslararası piyasalarda birtakım dalgalanmalar oldu. Buna paralel birtakım operasyonlarda bulunduk. Benzer durumlar ortaya çıkar ise burada önemli olan bankalarımızın sıhhat ve sağlığı ekonomide uzun vadeli büyümenin sürdürülmesi, enflasyonun kontrol altına alınması... Bunun için ne gerekiyorsa Merkez Bankası üzerine düşeni yapmaya devam edecek."

Yılmaz, neyi ne zaman yapacaklarını gelişmelerin belirleyeceğini belirterek, "Biz şu anda hızlı gidiyoruz' da demiyorum, 'ağır gidiyoruz' da demiyorum. Biz ihtiyaç ortaya çıktığında bu kararları, yapılması gerekenleri peyderpey uygulamaya koyacağız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir