KOBİ destekleri lafta kalmasın

KOBİ dünyası, Bakan Ergün'ün açıkladığı altı parçalı destek paketinden memnun, ancak KOBİ'lerde en fazla rahatsızlık yaratan; bu desteklerin de kağıt üzerinde kalması ihtimali.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA - Özüm ÖRS

 

ANKARA - Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün ana hatlarını 21 Mayıs'ta açıkladığı altı parçalı KOBİ Destek Programı‘nı bekliyor.

KOSGEB tarafından yürütülecek olan programın uygulamaya konulabilmesi için destek usul ve esaslarını düzenleyecek yönetmeliğin kesinleşmesi bekleniyor.

Bakan Ergün'ün, bu ayın ortalarında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini belirttiği "KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği" içeriği itibariyle önceki paketlerden farklı. KOBİ‘lere yönelik teşvik paketleri şimdiye kadar genellikle mevcut yapının teşvikini; gerek sektörel gerekse firma sorunlarını çözmeyi hedefliyordu. Yeni destek paketinin temel özelliği ise mevcut KOBİ yapılanmasını altı farklı boyutta yeni bir zemine doğru yönlendirmek. Paketin bu özelliği içerdiği alt programların isimlerine de yansıyor: KOBİ Destek Programı, Tematik Destek Programı, Ar-Ge ve İnovasyon-Endüstriyel Uygulama Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Uygulamalı Girişimcilik Desteği Programı ve Genel Destek Programı.

Kendi amaçları doğrultusunda alt programlarla da beslenen altı ana programda göze çarpan ortak husus şu: Geri ödemesiz veya ödemeli kredi desteklerinin tahsisinde bazı seçici ölçütler kullanılacak. Bunların başında

destek adayı KOBİ‘nin rekabet gücü yüksek, gelişme potansiyeline sahip sektörlerde bulunması geliyor. Yanı sıra, KOBİ‘nin işletme yapısı ve nitelikleri de destek kararında rol oynayacak.

KOBİ dünyası yeni destek paketinden genellikle memnun görünüyor. DÜNYA Mikro Politika'ya gelen ilk değerlendirmeler de bu yönde.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir