Köksal Toptan CHP ve MHP'ye veda ziyaretinde bulundu

TBMM Başkanı Toptan, "Kırgınlığınız var mı?'' sorusuna "Yok. Siyasette kırgınlık olmaz. Bu makamların gelip geçici olduğunu kabullenmelisiniz" yanıtını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Görevi 9 Ağustosta dolacak olan TBMM Başkanı Köksal Toptan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanına veda ziyaretinde bulundu.

Baykal'ın TBMM'deki makamında basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından konuşan Toptan, CHP Genel Başkanı ve arkadaşlarına teşekkür etti.

Toptan, 2 yıl önce TBMM Başkanı seçilirken, Baykal'ın şahsıyla ilgili gurur verici değerlendirmelerinin hala hafızasında tazeliğini koruduğunu ifade ederek, ''O zamanki desteği ve aradan geçen 2 yıl içerisinde TBMM'nin çalışmaları sırasında Baykal liderliğindeki CHP Grup Başkanvekillerinin iyi niyetli, sağduyulu, hoşgörülü politikaları, bu dönemin iyi geçirilmesini sağlamıştır'' dedi.

Anadolu'da, ''Mahkeme kadıya mülk değildir'' diye bir deyim bulunduğunu dile getiren Toptan, şunları kaydetti:

''Bu makamlar, gelip geçici makamlardır. Bu makamlar gelip geçici olduğu için demokrasi güzel bir rejimdir. Önemli olan, bu makamlardayken hoş bir seda bırakabilmektir. Çok şükür her kesimden gelen tepkiler, en azından hoş bir seda bırakmaya çalıştığımız konusundaki iyi niyetimizi teyit eder görüntüdedir. Onun için mutluyum.''

TBMM Başkanı Toptan, ''Bir kırgınlığınız var mı?'' şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

''Yok. Siyasette kırgınlık olmaz. Bu makamların gelip geçici olduğunu kabullenmezseniz, o zaman demokrasiye inancınız olmaz. Bu makamlardan, birileri gelecek, birileri gidecek. Ondan sonra yine birisi gidecek, başka birisi gelecek. Önemli olan devletin yüksek makamlarının, siyasetin yüksek makamlarının, kavgasız, gürültüsüz, patırtısız, kansız, bıçaksız el değiştirmesidir. İşte bunu yapabilen rejim demokrasidir. Çok şükür bu gelenekler Türkiye'de oluşuyor. TBMM gibi çok önemli bir yerin başkanı, kavgasız, dövüşsüz, hurdasız el değiştirebiliyor. Bunu önemsemek lazım. Burada da kırgınlık olmaz.''

Baykal: Toptan çok günler gördü, geçirdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Toptan'ın görev süresinin sonunda, nezaket ziyaretleriyle veda ettiğini hatırlatarak, onun başkanlığında geçen döneme ilişkin değerlendirmelerini kendilerine ifade ettiklerini söyledi.

Baykal, ''Sayın Toptan, geride bıraktığımız başkanlık döneminde, TBMM Başkanlığına yakışan, sorumlu, Anayasa'ya içtenlikle inanan, hoşgörü ve demokrasi anlayışını ön planda tutan, partiler arasındaki ilişkileri demokratik bir diyalogla sürdürmeyi amaçlayan güzel bir başkanlık dönemi yaşamıştır, yaşatmıştır. Kendisine bu duygularımızı ifade ettik'' diye konuştu.

Toptan'ın, siyasi yaşamın oldukça birikimli ve deneyimli bir insanı olduğunu belirten Baykal, ''Çok günler gördü, geçirdi, bu dönemi de çok büyük bir olgunlukla ve vakarla karşılıyor, şu anda karşı karşıya bulunduğu tabloyu. Kendisine yakışan bir öz güven ve anlayış içinde değerlendiriyor. Kendisini kutluyorum. Yeni dönemin kendisi için hayırlı olmasını diliyorum'' ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi

Ayrıca TBMM Başkanı Köksal Toptan, MHP Grubunu ziyaret ederek, Genel Başkan Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

TBMM Başkanlığı için yeniden aday olmayan ve görev süresi 9 Ağustosta dolacak olan Toptan, Mecliste grubu bulunan siyasi partilere veda ziyaretinde bulundu.

Toptan, MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi Meclisteki makam odasında ziyaret ederek, bir süre görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklama yapan Toptan, Bahçeli'ye veda ziyaretinde bulunduğunu söyledi.

Geçen 2 yıl içerisindeki çalışmalarında, Bahçeli liderliğindeki MHP'nin desteği olduğunu belirten Toptan, bunun için Bahçeli'ye ve Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ile Mehmet Şandır'a teşekkür ettiğini kaydetti. Köksal Toptan, şöyle devam etti:

''Türkiye, önümüzdeki süreçte zor bir dönemden geçecektir. Türkiye gibi büyüme iddiası, vizyonu olan ülkenin her zaman sorunlarla karşılaşmasını doğal karşılamak lazım. Önemli olan bu sorunları aşma iradesinin mevcudiyetidir. Öyle inanıyorum ki TBMM, önümüzdeki süreçte de bu zorlukları aşmada üzerine düşen bütün görevleri yerine getirecektir. Ve yine her zaman olduğu gibi MHP, şimdiye kadar olduğu gibi bu sürece katkılar yapacaktır.''

Bahçeli: Siyasi hayatında üstlendiği bütün görevleri başarıyla yerine getirdi

Devlet Bahçeli de Toptan'ın siyasi hayatında üstlendiği bütün görevleri başarıyla yerine getirdiğini söyledi.

Bahçeli, ''Sayın Toptan, siyasi hayatında üstlendiği bütün görevleri başarıyla yerine getirmiş, siyasetçilere örnek teşkil edecek bir şahsiyet olarak toplumun dikkatini çeken, 2 yıllık Meclis Başkanlığı döneminde de bu güzel örneği, bir kez daha TBMM'ye ve siyasi gruplara yaşatmıştır. Kendilerine MHP olarak, teşekkür ediyoruz. Bundan sonra alacağı görevlerde de başarılar diliyoruz'' diye konuştu.