Koleksiyon Karadağ yolcusu

Mehmet Çebi'nin hilye koleksiyonu, Karadağ'da sergilenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Mehmet Çebi'nin hilye koleksiyonu, Karadağ'da sergilenecek.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın, İstanbul'da Antik Sanat Galerisi'ndeki hilye çalışmalarını çok beğenmesi, serginin Osmanlı ve İslam mirasını günümüzde de kültürel zenginliğinin değerli bir parçası olarak özenle koruyan Karadağ'da ilgiyle karşılanacağını ve sanat çevrelerinden olumlu tepkiler alacağını belirtmesi üzerine, Mehmet Çebi'nin hilye koleksiyonundaki eserlerin Karadağ'da da sergilenmesi kararlaştırıldı.

Mehmet Çebi'nin hilye koleksiyonu, Karadağ Kültür Bakanı Branislav Miçunoviç himayesinde, İstanbul Antik Sanat, Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği ve Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçiliğinin girişimiyle yarından itibaren eski kraliyet başkenti Çetinye'de, 15 Haziran'da da Karadağ'ın bugünkü başkenti Podgoritsa'da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Sergide, Enver Abdülselam Halavani, Ferhat Kurlu, Kerim Erbili, Mithat Topaç, Süleyman Berk, Said Abuzeroğlu gibi Türk-İslam sanatları alanında nadide eserlere sahip sanatçıların hilye çalışmaları yer alacak.

Sergideki hat koleksiyonu, "Hilye-i Şerif" ya da "Hilye-i Nebevi" gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Muhammed'in fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlerden oluşuyor.