Link-edin: İş fırsatları için bağlantı edinin
Microsoft, IBM, Vestel, Symantec, Shell, Youth Republic, Aksigorta, AstraZeneca'nın ortak özelliği nedir? Yeni işe alımlarında Linkedin'e ilan vermeleri...
Üstelik artık birçok şirket kendi web sayfasındaki işe alım sayfasını Linkedin sayfasındaki ilana doğrudan entegre edebiliyor. Böylece, şirketin işe alım sürecine adaylar direkt dahil edilmiş oluyorlar.
Bu şirketler sadece Linkedin'de mi iş ilanlarını yayınlıyorlar? Hayır.
Çoğu şirket gazete ilanı, web bazlı kariyer portalları, şirket web siteleri gibi birçok farklı mecrada açık pozisyonlarını duyuruyor. Linkedin'in masaya getirdiği farklılık iş veren, insan kaynakları profesyoneli ve aday arasında doğal bir etkileşim sağlamak. Bu etkileşime açık ortam sayesinde insan kaynakları profesyonelleri aradıkları profili aktif olarak iş aramayan adayların içinden de bulma olanağına sahip oluyor. Yani, işinden memnun ancak kendini geliştirmek veya daha iyi şartlarla çalışmak için yeni iş imkanlarına açık olan başarılı profesyonelleri bulmak Linkedin sayesinde kolaylaşıyor.
Özellikle Amerika'da ve Avrupa'da birçok IK profesyoneli Linkedin'i değerli bir eleman havuzu olarak görüyor. En parlak elemanları belirlemek, konusunda uzman kişilerle temasa geçmek, kişilerin çevrelerinde nasıl tanındığını saygı ve beğeni görüp görmediğini anlamak için Linkedin somut veriler oluşturuyor. Linkedin'i kendi mesleklerinde edindikleri know-how'ı paylaşmak, meslektaşlarıyla görüş alış verişi yapmak, tartışmalara katılmak, alanlarında yapılan güncel çalışmaları paylaşmak hatta Linkedin bağlantılarının katılımıyla yürüttükleri anketleri yayınlamak birçok profesyonelin keyif alarak gerçekleştirdiği aktiviteler arasında.
Profesyonel Sosyal Medya Ağı: Linkedin
Linkedin dünyanın en büyük ve saygın sosyal medya platformlarından biri. Daha çok kişilerin özel hayatları, arkadaşlarıyla haberleşme aracı olan Facebook'un aksine, Linkedin kendini profesyonel bir sosyal medya sitesi olarak konumlandırıyor. Mayıs 2003'te lanse edilen Linkedin, 22 Mart 2011 itibarıyla 200 ülkeden 100 milyon kayıtlı üyeye sahip olduğunu açıkladı. Site bugün İngilizce'nin yanı sıra, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca, Romence, Rusça ve Türkçe dillerinde hizmet vermekte. Linkedin'i dünyada ayda 47.6 milyon kişi ziyaret etmekte, sadece Amerika'dan ziyaret edenlerin sayısı 21.4 milyon. Linkedin 2011 başında borsaya açıldı ve New York borsasında 19 Mayıs'ta ilk hisse satışını gerçekleştirdi.
Linkedin iş odaklı bir site. Linkedin üyelerinin büyük bir kısmının amacı iş yapmak, kendilerini profesyonel anlamda geliştirmek, meslektaşlarıyla bağlantı kurmak, kariyer fırsatlarından haberdar olmak ve iş dünyasındaki yenilikleri takip etmek hatta bu yeniliklerin bir parçası olmak. 'İş yapmak' amacı doğrultusunda geçmiş, bugün ve geleceğe dönük bağlantılar geliştirmek fiziksel çevreyi sanala taşımak veya sanal ortamdaki tanışıklıkları projelere dönüştürmek şeklinde gerçekleşiyor: bazen fiziksel çevremizi yani okul, geçmiş ve mevcut işlerden tanıdıklarımız, iş yaptığımız müşteriler ve tedarikçilerin de içinde olduğu geniş ağı sosyal medyaya taşıyarak kurduğumuz ilişkilerin sürekliliğini sağlayabilir, bazense dünyanın uzak köşelerinden profesyonellerle biraraya gelip ortak çalışmalara imza atabiliriz.
Linkedin'de nasıl iş aramalı?
- Doğru profil oluşturun
Birçok sosyal medya ağında olduğu gibi, Linkedin'de de doğru profil oluşturmak çok önemli. Profiliniz sizin sosyal medya kimliğiniz. Resminizden okuduğunuz okullara, çalıştığınız şirketlere, görev yaptığınız pozisyonlara özgeçmişinizin hap yapılmış hali Linkedin künyenizi oluşturmalı. İşinizden şu veya bu sebepten memnun değilseniz de, başarıyla devam eden bir kariyerin ortasındaysanız da profiliniz yaptığınız işi özetlemeli ve sizin niteliklerinizi, yetkinliklerinizi ve başarılarınızı vurgulamalıdır. Linkedin profilinizin çoğu zaman özgeçmişinizden daha etkili olacağını göreceksiniz. Bunun en basit sebebi, Linkedin'in interaktif bir platform olması. Burada sadece sizin geçmiş ve bugünkü işlerinin listesi yok. Bağlantılarınız, gruplara üyelikleriniz, hangi gruplarda ne tür tartışmalara katıldığınız, hangi konularda tartışmalar başlattığınız, kısaca nasıl bir profesyonel kişiliğiniz ve duruşunuz olduğunu işe alım yapacak kişiler kolaylıkla gözlemleyebilirler. Eksiksiz bir profile sahipseniz, profilinizde referanslarınızın sizinle ilgili görüşlerine de yer verilecektir. Linkedin'in çeşitli uygulamaları sayesinde, yapmış olduğunuz sunumlardan, okuduğunuz kitaplara, anlık tepkilerinizi arkadaşlarınızla paylaştığınız Twitter hesabınızdan sanatsal çalışmalarınızı yayınladığınız behance portfolyonuza kadar insan kaynakları profesyonelleri sizinle ilgili birçok veriye henüz sizinle yüzyüze tanışmadan ulaşabilirler.
Linkedin'de bazen arayan değil, aranan konumunda da iş bulabilirsiniz. Bir diğer deyişle, sizin mesleğinizde, eğitim ve deneyim düzeyinizde bir kişiye ihtiyaç duyuluyorsa, insan kaynakları uzmanının radarına düşeceksiniz ve muhtemel bir iş görüşmesi için aranacaksınız. Bu da sizi çalışmak isteyebileceğiniz bir şirkete ilanları takip etmekten daha da yakınlaştıracaktır. Bazen açık pozisyon olarak dışarıya duyurulmayan bir işe bile uygun görülebilir, yoğun rekabetten sıyrılabilirsiniz.
- Profesyonel Özet bölümünde deneyimlerinizi vurgulayın
Profesyonel deneyimlerinizden kısaca bahsettiğiniz bu bölümde kendinizi birkaç paragrafla tanıtmaya çalışın. Kısa ve öz bir üslupla kendinizden bahsedin. İmla hatası yapmamaya özen gösterin. Başlık bölümüne mevcut görevinizi veya çalışmalarınızı en iyi tanımlayan titri seçin. Bu özet profilini ziyaret eden kişiler sizinle ilgili ilk izlenimlerini burada yazdıklarınıza göre oluşturacaklardır.
- Profilinizde profesyonel bir fotoğrafınıza yer verin
Çoğumuz görsel insanlarınız, bağlantıda olduğumuz veya özgeçmişine ulaştığımız kişinin nasıl bir görünüşe sahip olduğunu görmek isteriz. Kişinin güzel ve yakışıklı olmasından çok, prezantabl olmasına, profesyonel bir görüntüye sahip olmasına önem veririz. Linkedin nasıl iş odaklı bir sosyal network ise, burada oluşturacağımız profil resmi de iş ortamına uygun olmalıdır, taranmış, bakımlı saçlar, iş kıyafetleri vs...
- Anahtar kelimeler ve yetkinlikler sizi yeni iş imkanlarına yakınlaştırır
Blog veya web sayfanızı tasarlarken ilgili kelimeler kullanarak arama motorlarında ön sıralarda çıkmayı hedeflersiniz. Linkedin'de de benzer bir hedefiniz olmalı. Özgeçmişinizde yer verdiğiniz uzmanlık alanınızı ve yetkinliklerinizi oluşturan kelimeleri profilinize dahil etmelisiniz. Böylece, Linkedin üzerinde arama yapan bir işe alım uzmanı sizin özelliklerinizde bir aday aradığında hemen sizi bulabilmeli.
- Bağlantılarınızı arttırın
Linkedin üzerinde ne kadar fazla sayıda bağlantıya sahipseniz, o kadar fazla kişiye ulaşma ve bağlantılarınızın bağlantılarıyla beraber yeni fırsatlardan haberdar olma şansını arttırırsınız. Bu demek olmamalıdır ki, Linkedin'de karşınıza çıkan herkesle bağlantı kurmak için temasa geçmelisiniz. Fiziksel hayatta tanımadığınız ancak Linkedin üzerinden paylaşımlarda bulunduğunuz kişilerle bağlantı kurmak yerindedir. Ancak, hiç tanımadığınız, hiçbir temasta bulunmadığınız kişilere de sırf networkunuzu genişletmek istediğiniz için davet göndermenin yararı olmayacaktır.
- Tavsiye mektubu alın
Beraber çalıştığınız kişilerin, direkt amirlerinizin sizinle ilgili görüşleri çok önemlidir. Linkedin üstünden referanslarınızdan tavsiye mektubu rica edebilir, bu tavsiye mektuplarını profilinize dahil edebilirsiniz. Başkalarının sizinle ilgili yorumları sizin kendinizi anlatmanızdan çok daha etkili olacaktır.
- İş arama sayfasını düzenli olarak ziyaret edin
Çoğu uluslararası şirket yeni işe alımlarda sosyal medya sitelerini kullanmaya başladı. Bu şirketlerden veya pozisyonlardan biri sizin çalışmayı isteyeceğiniz yer olabilir. Dolayısıyla, sizin de aktif bir şekilde yayınlanan iş ilanlarına bakmanızda yarar var.
- Gruplarda aktif bir katılımcı olun
Gruplarda başlatılan mesleki tartışmalara katılın, görüş alışverişi yapın. Bu sayede, benzer veya farklı görüşlerdeki profesyonellerle tanışmanız mümkün olacak. Bu tartışmaları takip ederken birçok yeni şey öğrenecek, konuyla ilgili trendleri takip edecek ve kişilerin görüşlerini duyacaksınız. Yeni insanlarla tanışmak geleceğe dönük kariyer planlarınız için yararlıdır. Böylece, yeni projelerden, şirketlerin uygulamalarından haberdar olur, edindiğiniz kontaktlarla insan kaynaklarına anonim bir başvuru yapmak yerine referans yoluyla işe başvuru yapabilirsiniz.
Guy Kawasaki'den Linkedin Önerileri
Enchantment kitabının yazarı Guy Kawasaki'nin bloguna göre, iş değiştirmek istiyorsanız, bu sözünü ettiğimiz adımların ötesine geçmelisiniz.
- İş aradığınızı, yeni fırsatları değerlendirmek istediğinizi bağlantılarınıza söyleyin. Çok sayıda insanın iş aradığınızı bilmesi, daha fazla iş imkanını duyup size size dönüş yapmalarını sağlayacaktır.
- Sizin özgeçmişinizdeki kişilerin nerelerde çalıştığını araştırın. Örneğin, yazılım mühendisiyseniz, yaşadığınız şehirde hangi şirketler yeni işe alım yapıyor, bu kişiler hangi programlarda yazılım yapıyorlar, sizin yetkinliklerinizle bu görevler nasıl örtüşüyor...
- Hedeflediğiniz pozisyonlarda çalışanların geçmiş iş deneyimleri nedir? Ne tür görevlerden geliyorlar? Linkedin'den bu kişilerin geçmiş deneyimlerine de ulaşmanız mümkün. Üstelik 'Şirket Profilleri' bölümünden bir şirketten ayrılanların daha çok hangi şirketlere geçtiğini bile görebilirsiniz.
- Çalışmak istediğiniz şirkette işe alımlar devam ediyor mu? Şirket sayfasından şirketin işe alıp almadığını ve hangi pozisyonlar için işe aldığını 'yeni işe alımlar' bölümünden takip edebilirsiniz. İşe alımlar şirketin hangi alanlarda elemana ihtiyaç duyduğu konusunda emsal teşkil edecektir.
- Doğru insan kaynakları personeline ulaşın. İnsan Kaynakları Müdürü'ne Linkedin'den ulaşabilirsiniz. Eğer 2. dereceden bağlantınızsa, 1. Dereceden bağlantınıza mesaj atıp işle ilgilendiğinizi anlatır, kendisiyle sizin adınıza bağlantı kurmasını rica edebilirsiniz. Linkedin'deki çoğu profesyonel böyle bir ricayı geri çevirmez. IK Müdürü'ne direkt ulaşamasanız bile, IK departmanından başka birine veya farklı departmandan bir çalışana ulaşabilir, CV'nizi işe alımdan sorumlu kişiye elden ulaştırabilirsiniz. Linkedin size şirket içinden bir tanıdık kazandırır.
- İş için gerçekte aranan özellikleri öğrenebilirsiniz. Birçok iş ilanı işte hangi yetkinliklerin olmazsa olmaz olduğunu açıklamakta yetersiz kalır. Oysa, halihazırda şirkette çalışan birine ulaşabilirseniz, işin gereklerini ve o işe alınacak kişinin aranan özelliklerini daha net anlayabilirsiniz.
- Bağlantılarınızı genişletmeye hemen başlayın. Sosyal medyadaki çevrenizde aynı fiziksel çevreniz gibidir, yeni insanlarla tanışmak, onlarla uzun soluklu ilişkiler kurmak zaman ister. Bugünden kişilerle bağlantı kurmaya başlamalı, diyalog geliştirmelisiniz ki, yarın yardıma ihtiyacınız olduğunda bu kişilerden destek isteyebilesiniz. Sadece tek yönlü düşünmeyin, bugün karşınızdakine siz yardımcı olun. Yarın sizin yardımınıza onlar koşacaktır...