Merkez enflasyon mektubunu gönderdi

MB, yüzde 9,56 olan yıllık enflasyonun belirsizlik aralığının üst sınırının üzerinde kalması nedeniyle hükümete açık mektup gönderdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Merkez Bankası, Mart ayı itibarıyla yüzde 9,56 olan yıllık enflasyonun belirlenen yüzde 8,5 belirsizlik aralığının üst sınırının üzerinde kalması nedeniyle hükümete açık mektup gönderdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzalarını taşıyan mektup, hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a gönderildi.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın 2006 yılı başından bu yana enflasyon hedeflemesi rejimi uyguladığı hatırlatılarak, bu rejim çerçevesinde Merkez Bankası'nın, temel amacı olan fiyat istikrarı konusundaki gelişmeler ile bu amaç doğrultusunda uygulanan politikalara ilişkin kamuoyuna hesap verme yükümlülüğü taşıdığı belirtildi.

Bu doğrultuda, enflasyon hedefinden belirgin olarak sapıldığında veya sapma olasılığı ortaya çıktığında Merkez Bankası Kanunu;nun 42. maddesi uyarınca hesap verme sürecinin devreye girdiği kaydedilen mektupta şöyle denildi:

"2010 yıl sonu enflasyon hedefi Hükümet ile birlikte yüzde 6,5 olarak belirlenmiştir. Merkez Bankası, 10 Aralık 2009 tarihinde yayımladığı 2010 Yılında Para ve Kur Politikası başlıklı politika metninde, üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla gerçekleşen enflasyon ile hedef enflasyon arasındaki farkın mutlak değeri 2 yüzdelik puanı aştığı takdirde hesap verme yükümlülüğünün devreye gireceğini ifade etmiştir.

 Enflasyonun yıl içinde belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda, sapmanın nedenleri ile hedefe tekrar ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemlerin üç ayda bir yayımlanmakta olan Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılacağı; yıl sonu itibarıyla belirgin bir sapma olması durumunda ise Hükümet;e bir açık mektup yazılacağı belirtilmiştir."

Mart ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,56 olarak gerçekleştiği ve yüzde 8,5 olarak belirlenen belirsizlik aralığının üst sınırının üzerinde kaldığı kaydedilen mektupta, "bu çerçevede, enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapmasının nedenleri ile orta vadeli hedeflere ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemleri açıklayan 29 Nisan 2010 tarihli Enflasyon Raporu ilişikte bilginize sunulmaktadır" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir