Model özelliği olan il Gaziantep

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP'TEN / Orhan KARADAĞ

Uyguladığı üretim modeli ile kalkınma sürecindeki ülkemize moral kaynağı olmayı başaran Gaziantep'in son yıllarda yeni bir hedefi var: Ortadoğu bölgesinin ticaret, diplomasi, turizm ve finans merkezi haline gelmek.

Gaziantep'in son 20 yılda ortaya koyduğu kalkınmanın sürdürülebilir olabilmesi ve sanayileşmeyi öngören kentlere "model" özelliğini devam ettirebilmesi adına büyük önem taşıyan bu hedef, birçok alanda çalışma yapılmasını gerektiriyor. Yakın tarihte gerçekleştirilen Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı, bu anlamda en önemli çalışmalardan birisi olarak dikkatleri üzerine çekti.

Küresel ekonomik kriz sürecinden etkilenmeyen ender pazarlardan biri olan  Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerini fırsat pazar olarak gören çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren yüzlerce firmanın ilgi gösterdiği fuar, yıllar içinde gittikçe bir klasik haline geldi. Irak fuarının katılımcıları arasında büyük firmaların yanı sıra, KOBİ'lerin de yer alması, fuarın başarısını ortaya koyan göstergelerden birini oluşturuyor.

5'inci  kez düzenlenen fuar, Gaziantep'in toplam ihracatının üçte birinin gerçekleştirildiği  Irak'tan gelen alıcıların, üretici sanayiciler ile en önemli buluşma noktası haline gelmiş durumda. Fuar, çok yakın bir gelecekte gerçekten de Ortadoğu bölgesinin en önemli ticari buluşma platformu olacağını kanıtlamış bulunuyor.

Gaziantep ve Türkiye'de faaliyet gösteren firmalar için büyük bir potansiyel olma özelliğine sahip  Irak'ta Türk ürünlerinin büyük talep görmesi, bu ülkeye yapılan ihracatın artışına yönelik umutları da beraberinde getiriyor. Ayrıca Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı  süresince görüştüğümüz Iraklılar, ülkelerinde  Türk dizilerinin büyük ilgiyle izlendiğini, ürünlerimizin ise rakiplerine göre oldukça avantaja sahip olduğunu ifade ettiler..

Son dönemde Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasında gerçekleştirilen yakınlaşma süreci ve artan ticari ilişkilerin de etkisiyle Irak pazarının ilimiz Gaziantep  ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi

ekonomisi açısından hayati önem taşımaya devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Türkiye ve Irak dış ticaret bakanlıkları, Gaziantep'teki merkezi idare temsilcileri, yerel yönetimler, oda ve borsaların büyük çabaları sonucunda başarıyla gerçekleştirilen Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra, dostluk ilişkilerinin de gelişmesine de büyük katkılar sağlayacağına düşünüyoruz. Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın düzenlenmesine emeği geçen tüm yetkililere bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyor, benzeri etkinliklerin tekrarını diliyoruz.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir