Obama'ya rağmen yine Cumhurbaşkanı oldu

Obama'nın "Biz gideceğiz, siz de İran'ın etkisine gireceksiniz" sözüne, Talabani'nin "İran bizi rahatsız etmez, yarın gidebilirsiniz" yanıtını verdiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Irak'ta, 7 Marttaki seçimlerin ardından tıkanan siyasi sürecin işler hale gelebilmesi için ABD Başkanı Barack Obama'nın önerdiği gibi makamını İyad Allavi'ye bırakmak istemeyen Celal Talabani, yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi.

4 yıllığına yeniden seçilen ancak hem hasta hem de Irak'ın kuzeyindeki kalesinde artan muhalefet nedeniyle zayıflayan Talabani yarın 77 yaşına basıyor.

Talabani'nin partisinden bir milletvekili, Obama'nın Talabani'ye, "Biz gideceğiz, siz de İran'ın etkisine gireceksiniz" deyip, ABD'nin Kuzey Irak'ın koruyucusu olduğunu hatırlattığını, öfkelenen Talabani'nin de, "İran bizi rahatsız etmez, yarın gidebilirsiniz" yanıtını verdiğini aktardı.

Ancak "Celal Amca" diye anılan Talabani, bölgesindeki Süleymaniye'deki yolsuzluklar ve akrabalarının giderek zenginleşmesi yüzünden ciddi bir prestij kaybına uğradı.

Ayrıca Talabani'nin partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) bünyesinde, önemli seçim başarıları elde eden eski siyasi dostlarının oluşturduğu "Goran Muhalefeti" ciddi bir güç kazanmaya başladı.

Bunların yanısıra Talabani'nin rakibi, Irak Kürdistan Demokratik Partisi lideri Mesud Barzani karşısında da net biçimde hız kaybettiği gözlerden kaçmıyor.

Kalkan'da 1933'te doğan Talabani, Kuzey Irak'taki Kürtlerin liderlerinden Mustafa Barzani'ye duyduğu hayranlık nedeniyle genç yaşlarda siyasete atıldı.

Öğrencilik yıllarında Kerkük'te bulunan Talabani, 15 yaşındayken doktor olmayı hayal etse de, sonuçta hukuk okudu. 1952'de Bağdat'ta katıldığı sömürge karşıtı bir gösteri yüzünden eğitimine ara vermek zorunda kalan Talabani, krallığın devrilmesinden sonra, 1958'de Irak'a dönebildi. 1960'lı yılların başlarında 1946'da kurulmuş olan IKDP'ye katılan Talabani, Barzani'nin 1964'te, Irak'ın kuzeyinin özerkliğinden söz edilmeyen bir barış anlaşmasını Bağdat ile imzalamasından sonra muhalif oldu ve İran'a gitti.

IKDP ile yollarını tamamen ayırdıktan sonra Talabani Haziran 1975'te Suriye'nin başkenti Şam'da IKYB'nin kuruluşunu ilan etti.

Hükümeti kurma görevini Maliki'ye verdi

Talabani, hükümeti kurma görevini Nuri Maliki'ye verdi.

Irak Milli Meclisi'nde yapılan oylamanın ikinci turunda Cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Talabani, yemin ettikten sonra yaptığı konuşmada, Irak Anayasası'nın 76. maddesinin b fıkrası uyarınca yeni hükümeti kurma grevini Nuri El Maliki'ye verdiğini açıkladı.

Irak'ta gerçek istikrar ve güvenliğin ancak ulusal birlik hükümetiyle sağlanabileceğini dile getiren Talabani, "Ateş yandı mı, ırk ve mezhep sınırlarını tanımaz, vatanın istikrarını bitirir. Ulusal uzlaşma sadece güvenliğin sağlanması için değil, aynı zamanda yolsuzluğun üstesinden gelinmesi için de gereklidir"dedi.

 Bu arada, Talabani, dış politikaya değinerek Irak'ın komşu ülkelerle, özellikle Arap ve İslam ülkeleriyle iyi ilişkilerin kurması gerektiğine dikkati çekerek, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi nedeniyle Irak halkına ve milletvekillerine teşekkür etti. Talabani, kendisine ikinci kez verilen görevi "emanet" olarak boynunda taşıyacağı sözünü verdi.

Öte yandan, Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, hükümetin bir aya kadar kurulacağını açıkladı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir