”Öcalan ile görüştük diye bir ifademiz yok”

Atalay, yargı kararı taşımayan yurtdışı çıkış yasaklarını iptal ettiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Irak'taki temaslarına ilişkin basında yer alan iddialarla ilgili olarak "Öcalan'la görüştük diye bir ifademiz yok. Tutanaklarda da öyle bir şey yok" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın gözaltına alınmasına ilişkin sorusu üzerine, "İşlem, adliyenin yürüttüğü, yargının yürüttüğü bir işlemdir. Son günlerde İstanbul'da tutuklamalar olmuştu. Bu orada da sözü edilen arkadaşın ismi geçmiştir. İstanbul Adliyesi  bu konularda herhalde ifadesine başvuracaktır. Adliye ile ilgili bir şey. Ben daha fazla açıklama yapmayım" dedi.

Atalay, bir başka soru üzerine "Amerikalı komutanlarla öğleden sonra görüşeceğini" bildirdi.

Bakan Atalay'a Irak'taki temasları da soruldu. Bir gazetecinin, "Barzani ile yaptığınız görüşmelerle ilgili perde arkası bilgiler vardı. Size şart sunduğu demokratik açılımın devamı ile ilgili" şeklindeki ifadesi üzerine Atalay, "Bugün basında gördüm, bunların tamamı yorum. Biz biliyorsunuz, bir açıklama yapmadık oradan da bir açıklama yapılmadı. Dolayısıyla bunlar arkadaşlarımızın, basının yorumu. Özellikle bir tanesinde çok ileri şeyler var"  diye konuştu.

"Cumartesi günü Suriye'ye gidiyoruz"

Bakan Atalay, bir gazetecinin "Öcalan'la görüştüğünüz..." şeklindeki ifadesi üzerine şöyle dedi:

"O tür şeyler, o bizim görüşmelerimizde hiçbir yerde zikredilmemiştir. Arka plan gibi perde arkası gibi bu tür değerlendirmeler yanlış. Biz bu konuda açıklamamız gereken bir şey olsa açıklarız. Tamamen arkadaşların yorumlarıdır."

"Öcalan'la görüştüğünüzü söylemediniz, ifade etmediniz mi?" şeklindeki soru üzerine, Atalay, şunları kaydetti:

"Öcalan'la görüştük diye bir ifademiz yok. Tutanaklarda da öyle bir şey yok. Gazetelerden gördüğüm yine şu anda kullandığınız ifade de yanlış, görüştüğümüz anlamında bir şey yok zaten, görüşülüyor falan anlamında bir  şey yok. O tür konular konuşulmadı. Bugün tamamen özellikle o konuyla ilgili gazetelerde yer alan ifadeler yanlış, yani orada şöyle şeyler söyleniyor; 'Bizim görüşlerimize daha yakın falan'... Bu tür şeyler kullanmadık, böyle bir şey konuşulmadı. Kesin olarak burada ifade ediyorum. Eğer bir tutanak falan varsa da bilmiyorum. O da yanlış. Benim bir usulüm vardır; daima doğru bilgi... Doğrunun peşindeyim gerçeğin peşindeyim. Söylediğimi söylerim, söylemediğimi söylerim. Söylemedim de. Bugüne kadar da hiç basınla ilgili konularda böyle bir sorunum olmamıştır. Ben gayet meramımı açık anlatırım, düşüncelerimi açık söylerim. Söylemediğim şeyleri de kabul etmem.

Ama Kuzey Irak ziyaretimiz önemlidir. Çok önemli konular görüşülmüştür. Esasen şu anda bütün boyutlarıyla biz bu sorunun üzerindeyiz. Bugünkü görüşme de bunların bir devamı olacaktır. Ardından başka görüşmeler de olacaktır. Cumartesi Suriye'ye gidiyoruz. Suriye ile bu işin diğer ayağını görüşeceğiz. Daha sonra başka ziyaretlerimiz olacak. Hepimiz Türkiye'nin bu sorununun çözümü için olanca çaba gösteriyoruz."

"Teskere ile ilgili ABD askerlerinin geçişi söz konusu mu?" sorusuna, "Hiç öyle bir şey yok. Dün Cemil bey açıkladı. Bizim bir tezkeremiz var. Daha önce Meclisin çıkardığı onun süresinin yenilenmesi. Şu anda yapılan da o dur. Başka bir şey yok" karşılığını verdi.

Yurtdışı çıkış yasakları iptal

Atalay, Anayasa değişiklik maddelerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte yaptıkları değerlendirmeler sonucunda yargı kararı taşımayan yurtdışı çıkış yasaklarını iptal ettiklerini bildirdi.

Atalay, Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Lloyd Austin ile biraraya geldikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Atalay, Anayasa değişikliğinin halkoylamasından sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu değişikliklerin birinin de vatandaşların yurtdışına çıkış yasağıyla ilgili olduğunu söyleyen Atalay, şunları kaydetti:

"Yeni anayasa değişikliğinde yeni bir hüküm getirildi, yargı kararı olmadıkça hiçbir vatandaşımızın yurtdışına çıkışı engellenemez. Madde aynen şöyle, vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Biz de bu çerçevede Bakanlık olarak yurtdışı çıkış yasağıyla ilgili konuları değerlendirdik. Kanunlarda bir değişiklik düzenlemesi yapılmadan, anayasa kesin bir hüküm getirdiği için, yargı kararı taşımayan yurtdışı çıkış yasaklarını iptal ediyoruz. Şu anda bizim elimizde yargı kararına dayanmayan, 528 vatandaşımızın yurtdışına çıkış yasağı söz konusu. Bunlar pasaport alamıyorlar ve yurtdışına çıkamıyorlar. Bunları bugünden itibaren biz temizledik, iptal ettik. O vatandaşlarımız pasaportlarını alabilirler, yurtdışına da çıkabilirler.

Bu konuda başka bakanlıkları ilgilendiren bazı konular var, Maliye Bakanlığı gibi. Onlar zaman içinde değerlendirilir ama bunu bugün gündeme getirmemin bir sebebi de anayasa değişikliğinin ilk somut uygulaması olduğu için, yani büyük halkoylamasının ilk somut ve özgürlükçü bir sonucu olduğu için açıklama ihtiyacı duydum."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir