Odunpazarı evleri turizme kazandırılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR'DEN / Tülay TAŞKIN

eskisehir@dunya.com

Odunpazarı Belediyesi başlattığı "Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi" ile Eskişehir'in ilk yerleşim yerindeki tarihi evleri yeniden yaşam alanlarına döndürüyor. Şehrin merkezinde kalan ve yıkılmaya yüz tutmuş onlarca evin bakım ve restorasyonunu yaparak evlerin dokusunu değiştirmeden yenileyen Belediye, evlerin yeniden hayat bulmasını sağlıyor.

Odunpazarı bölgesi, tarihi dokusuyla dikkat çeken Eskişehir'in en önemli merkezlerinden birisi. Çarşıları, hanları, restoranları, kır kahveleri, tarihi dokusuyla korunmuş evleri ile iç turizm ilgisini çeken bir bölge. Halen birçok Eskişehirli'nin içinde oturmaya devam ettiği ve maddi sebepler yüzünden yenileyemediği evler, zaman içinde yıkılmayla karşı karşıya kalmış ve bölgede virane bir görüntü oluşturmaya başlamıştı. Hanları, kervansarayları bölüm bölüm yıkılmış, şehrin göbeğinde izbelilik olarak dokunulmadan bırakılmıştı. Son beş yıldır Odunpazarı Belediyesi'nin projesiyle yeniden hayat bulan bölge, artık ışıl ışıl caddeleri, alışveriş mekanlarına dönüştürülmüş hanları ve kervansarayları, restoran olarak işletilen eski tarihi evleri ile yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken bir bölge haline geldi.

Odunpazarı Belediyesi, bu yıl içinde bölgede bulunan 20 sokakta 240 evi yenileyerek yeniden yaşama döndürürken, Eskişehir'deki tek Mimar Sinan eseri olan kurşunlu külliyesi içinde bulunan kütüphane, kervansaray, düşkünler evi, aşevi, semahane ve medreseler için röleve restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını da tamamladı. Odunpazarı bölgesinin önemli tarihi yapıtlarından olan kervansarayı da yenileyen Odunpazarı Belediyesi, burayı Atlıhan Geleneksel El Sanatları Çarşısı olarak hizmete sundu.

Belediyenin çalışmalarına bölgede oturan halk da katkı sağlayarak, yenilenen evlerini ticaret alanlarına dönüştürdü. Restorayon çalışmaları tamamlanmış evlerin sahipleri, evlerini işletmeye açarak, tarihi evleri ekonomiye katkı sağlayan işletmeler haline getirdi.  Konak sahipleri tarafından yapılan düzenlemeler ile restorana dönüştürülen konutlarda ziyaretçilere tarihi mekan içinde, eskiye götüren bir ortamda yöresel yemeklerden oluşan zengin bir mutfak sunuluyor.

Türkiye'nin önemli tarihi mekanlarından birisi olan ve Odunpazarı Belediyesi'nin projesiyle yeniden yaşam bulan tarihi Odunpazarı bölgesini, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 470 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Belediyenin hedefi ise yıl sonunda 1 milyon turist çekebilmek. Tarihi mekanlarda ferahlamak, eskiye dönüş yaparak o dönemlere olan özlemi gidermek, alışveriş yapmak ve Osmanlı yemekleri yanında yöresel yemekleri tatmak isteyen tüm gezi severleri bekleyen bölge, Odunpazarı Belediyesi'nin Eskişehir'e çok özel ve önemli bir hediyesi. Belediyenin şehri güzelleştiren projeleri devam ediyor ve bizler merakla bu projelerin sonuçlarını görmek için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir