Ordu nasıl turizm şehri olacak?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU'DAN / Murat GÜRSOY

ordu@dunya.com

Karadeniz'in merkez şehri Ordu, turizm şehri olmak istiyor. Bu konuda ilimizin valisi, belediye başkanı, siviltoplum kuruluşları siyasilerimizle aynı görüşte birleşmiş durumda. Ancak ortaya çıkan tabloya baktığımız zaman istediklerimizi gerçekleştirmek için haracamamız gereken enerjiyi başka yerlere harcadığımızı çok açıkca görüyoruz. Ordu'nun gelişmesinden ve kalkınmasından sorumlu olanlar üzerlerine düşeni yapmış gibi durdukları sürece, ilimizin gelişmesi ve kalkınması çok yavaş olmaya devam edecek.

Ordu ili sadece fındıktan ve memurdan gelen maaşla dönen bir ekonomiye sahip. Ancak bu gerçekler Ordu ekonomisinin gelişmesi için yeterli değil. Fındık serbest piyasa ekonomisine bırakılmış. TMO piyasadan çekilmiş, ortada güçlü bir Fiskobirlik yok. Hükümetin açıklamış olduğu yeni fındık kararnamesinin en önemli ayaklarında nürün borsası ve lisanslı depoculuk hala kurulmamış. Ortada güçlü bir fındık üreticisi yok, sadece banka kredileriyle dönen bir Ordu ekonomisi var.

Ordu ili belli aralıklarla 'bakan' çıkarmaya devam ediyor. Yakın dönemde Enerji Eski Bakanı Dr. Hilmi Güler vardı. Kendisi bu ülkede 7 yıl ülkenin en önemli bakanlıklarından birinin başındaydı. Bakanlık yaptığı sırada hep söyledik; "Sayın Güler, siz Türkiye'nin bakanısınız ama Ordu'nun da vekilisiniz. Ordu'ya sizin bakanlığınız sayesinden önemli bir yatırım gelsin, siz de görev süreniz bittiğinde o eserle gurur duyun"... Bakan Güler, fındık memleketi Ordu'ya geldiğinde, iş dünyasına HES ve diğer enerji yatırımlarından bahsetti. Ortada sermaye yetersizliği yaşayan, banka kredileriyle dönen bir Ordu ekonomisi varken, Sayın Bakan 7 yıllık görev sürecini enerji yatırımlarıyla geçirdi. Peki bugün baktığımızda; Ordu'nun dereleri üzerinde kurulmuş olan HES'lerden, enerji yatırımlarından kaç tanesini Ordulu işadamları alabilmiş? Siz bunun altyapısını özel idare kanalıyla işadamlarını da toplayarak, ticaret ve sanayi odalarını da işin içine katarak oluşturmadınız. Bu nedenle Ordu'nun bu projelerden yararlanamadığı çok açık bir gerçek.

Şimdi yine Ordulu olan bir bakanımız var, Ertuğrul Günay. Kültür ve Turizm Bakanımız Günay'dan da il adına yatırımlar bekledik. "Ordu'nun geleceği turizimdir" dedik. Ayrıca, "Ordu 2015 kültür ve turizm şehri olsun" diyoruz ancak Ordu 2015 Turizm Şehri Projesi'ni sayın bakanımızla daha masaya yatıramadık. Sayın bakanımız Ordu'ya gelmeyeli de uzun zaman oldu. O da Türkiye'nin bakanı ama herkes dönüp dolaşıp, doğduğu yere geliyor. Gelin Sayın Bakanım, zaman varken turizm adına Ordu'da eksik altyapıyı tamamlayalım. OR-Gİ Havalimanı'na gelin sahip çıkalım.

Ordu'nun geleceğinin turizmde olduğundan yola çıkarak, öncelikle altyapıyı kuracaksınız. Daha sonra da ilin dünyaya açılan penceresi OR-Gİ Havalimanı'nı kurarak, Ordu'nun gelişmesini ve kalkınmasını sağlıyacaksınız. İşte o zaman Ordu, turizm şehri olur.

Her şey daha güzel bir Ordu için…

Bu konularda ilginizi çekebilir