Pas geçecek lüksümüz yok

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Afrika ülkelerine ziyaretlerinde ekonomik işbirlikleri için temaslarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALABO - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatı 500 milyar dolara çıkarma hedefi nedeniyle hiç bir ülkeyi, pazarı pas geçecek lüksümüz yok" dedi.

Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi'ni kapsayan dış ticaret heyeti gezisinin son gününde, Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da bir değerlendirme toplantısı yapan Çağlayan, bu ülkenin ziyaret ettiği 78'inci ülke olduğunu belirtirken, "ihracatı 1 dolar, bir sent artırmanın hesabını yapıyoruz. Her ülke ziyaretinde, bir sonraki ülkenin enerjisini buluyorum" dedi.

"Afrika'ya neden geldik" diye söze başlayan Bakan Çağlayan, BM'de Çin, Rusya, ABD, Fransa gibi ülkelerin de Gana, Ekvator Ginesi'nin de bütün ülkelerin bir oyu bulunduğunu hatırlatarak, öncelikle bu nedenle bütün ülkelerle siyasi ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine işaret etti. Ticaretin siyasetin anahtarı, açarı olduğunu vurgulayan Çağlayan, dünyanın her tarafına mal satmak ve o ülkelerdeki kaynakları değerlendirme gayreti içinde olduklarını belirtti.

Afrika'nın 1,1 trilyon dolarlık toplam dış ticaret hacmine sahip olduğunu, 550 milyar dolarlık ithalat yaptığını hatırlatan Çağlayan, Türkiye'nin Afrika ile dış ticaret hacminin 17 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu belirterek, "2023-500 milyar dolarlık ihracat" hedefi çerçevesinde, dünya mal ticaretinden alınan payı ikiye katlamak için, "Türkiye'nin hiç bir ülkeyi, hiç bir pazarı pas geçecek lüksünün bulunmadığını" söyledi.

Libya'daki 'hakedişler'

Ziyaretin başlangıcında Nijerya'ya giderken, Libya'ya yakıt ikmali için uğradıklarını ve bu sırada Sanayi ve Ticaret Bakanı ile havaalanında görüştüğünü hatırlatan Bakan Zafer Çağlayan, görüşmede müteahhitlik firmalarının alacak sorunlarının ele alındığını belirterek, müteahhitlik çalışma gruplarının 10-15 Ocak 2011'de Ankara'da toplanmasına karar verdiklerini, toplantıya bakanın kendisinin de geleceğini söyledi.

Hak edişlerin ödenmesi konusunda Libya'nın para sıkıntısı olmadığını anlatan Çağlayan, şu bilgiyi verdi:

"Daha önce yapmış olduğumuz temaslar çerçevesinde hak edişlerin yüzde 20'si ödendi. Hakedişlerin yüzde 45'lik kısmını da incelemeye almış durumdalar. Hak ediş mekanizasyonunun ödenmesi uzun süre alıyor. Libya'nın oluşturduğu kurul, sözleşmeleri ve hakedişleri fazlasıyla inceliyor. Zaman kaybı oluyor ama bir sıkıntı yok. Firmalarımız her şeye rağmen Libya ile iş yapmaktan mutlu. Küresel kriz yaşanırken, dünyada yılda 20 milyar dolarlık inşaat işi alabiliyorlar. Yıl sonuna kadar Libya'daki hak edişlerin yüzde 65-70'inin ödeneceğini tahmin ediyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir