Piyasa kararsız, gözler dövizde

Yurtdışı borsaların çoğunun kapalı yılın ilk işlem gününde İMKB hacimsiz bir seyir izlerken, MB'nin gün boyu süren müdahalesi döviz piyasasını hareketlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2011 yılının son haftasını ağırlıklı olarak negatif yönde tamamlayan borsalar 2012'ye de karışık beklentilerle girdi. Avrupa borç krizinin çözümlenmesine yönelik umutların azalması artık toplantılar öncesinde borsalarda pozitif beklentilerin satın alınmasını engellediği gibi yükseliş yönlü hareketleri de sınırlandırıyor. Gün boyu sakin ve hacimsiz bir seyir izleyen İMKB 100 endeksi, günü yüzde 0.15 artışla 51,341.00 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 51,029.40, en yüksek 51,711.90 puanı gören İMKB 100 endeksi, cuma kapanışının 74.38 puan üzerine çıktı.

Yeni yılın ilk haftasında, az sayıda olmasına karşılık önem derecesi yüksek verilerin bulunması ve planlı bir siyasi gelişmenin bulunmamasının bu hafta data bazlı hareketlere neden olacağı düşünülüyor. Bir uzman, "ABD'den ISM ve istihdam verileri, Avrupa'dan İngiltere MB'nin faiz kararı, Türkiye'den enflasyon verileri takip edilmeli. Dataların karışık görüntüsünün yanı sıra son haftalarda yaşanan hızlı çekilme nedeniyle hafta boyunca 51.000'in üzerinde kalınmaya çalışılacaktır" diye konuştu.

Enflasyon fiyatlara yansıdı

Tahvil-bono piyasasında geçen cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.04 valörlüde yüzde 11.17, son işlemlerde ise yüzde 11.48 seviyesinde olan 4 Aralık 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi dün sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 11.20/11.10 seviyesindeydi. Gün içinde hacimsiz ve sakin seyreden piyasada dövizdeki hareketin bir nebze rahatsızlık yarattığı gözlendi. Gösterge tahvil günü yüzde 11.17 seviyesinden kapandı. Yurtdışı piyasaların kapalı olması nedeniyle faiz tarafında sakin bir seyir olduğunu belirten bir bankacı, "TCMB'nin açıklamalarının ardından enflasyon artık fiyatlara yansımış durumda. Faizde hacimsiz bir seyir görüldü" dedi.

Yarın enflasyon rakamı açıklanacak. 2011 yılı için beklentinin, 10'un biraz üstünde olduğunu TCMB açıklamıştı. Hazine'nin yüklü itfaları öncesinde fonlama maliyeti belirsizliğine ek olarak bozulan enflasyon beklentileri risk primlerini yükselteceğe benziyor. Dışarıda ise AB borç krizinin boyutu her geçen gün büyüyüp kötüleşerek gündemi yönlendiriyor.  Bir uzman "11 bileşiğin üzerinde kalan gösterge tahvil faizinin yukarı gitme potansiyeli var" şeklinde konuştu.

MB müdahaleleri yön belirliyor

Dövizde ise Merkez Bankası'nın müdahaleleri devam ediyor. ABD ve İngiltere piyasalarının kapalı olduğu yeni yılın ilk işlem gününde Merkez kurumsal alımlarla 1.90 TL'ye yaklaşan dolara müdahale etti. TCMB'nin döviz satımı yoluyla piyasaya doğrudan müdahalesiyle, dolar/TL 1.88 seviyesinin altına, sepet ise 2.1532 TL seviyelerine kadar geriledi fakat burada fazla duramadı ve tekrar 1.89 üstüne geldi.

Bir uzman "TCMB'nin müdahalesi ile kurumsal alımlar yeniden hayata geçti. Sadece spot değil vadeli işlemlerde de kurumsal alım gözlendi. Ancak yurtdışı piyasalar kapalı olduğundan yabancı yatırımcı piyasada yoktu" dedi. Dolar günü 1.8910 TL'den, euro da 2.2440 TL'den kapadı.

Kurun MB müdahaleleri ile 1.8900 pivot direnç seviyesinde hareket ettiği gözleniyor. "Hafta içinde 1,8900 pivot direnç seviyesi altında kalınması durumunda kurda 1,8580 ana destek seviyesi hedefli gerileme sürecektir" diyen bir uzman, "1,8580 ana destek seviyesi altında ise 1,8260 ana destek seviyesi takip edilmelidir. Ayrıca 1,8900 pivot direnç seviyesinin geçilmesi ve alışların etkili olması durumunda kurda 1,9220 ana direnç seviyesi hedefli yükseliş yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı'da ise 24 ayar altının gramı 95.80 TL'den satılırken, Cumhuriyet Altını 648 TL, çeyrek altın 158.50 TL oldu. Uluslararası piyasalarda altının onsu 1,563.75 dolardan işlem görüyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir