Piyasalar volatiliteye teslim oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Volkan Onat / FinansInvest

Hafta başından bu yana ABD'de demokrat ve cumhuriyetçi kanatların bir türlü ortak bir çözüm noktasında uzlaşamaması ile ülkede borç tavanı ve bütçe konusunda bir belirsizlik hâkim. Açıkçası bizde bayram dönemine rastlayan 17 Ekim tarihine kadar bu konuda bir uzlaşma gelemeyecek gibi. Bu durum ülkede siyasi gerginliği de artırırken piyasalar üzerinde baskının kısa vadede devam edebileceğine işaret ediyor. Öte yandan Fed'in izleyeceği patikaya ilişkin beklentilerin şekillenmesinde oldukça kritik öneme sahip ve normal şartlarda bugün açıklanması gereken istihdam verilerinin dahi şu an için açıklanamayacak olması yakın dönemde volatilitenin de yüksek kalmasında etken olacaktır. ABD tarafına bu gelişmeler olurken Avrupa tarafında ise Almanya'da seçimler sonrasında henüz yeni bir hükümetin kurulamamış olması ve İtalya'da Letta hükümetinin Berlusconi destekli bir darbe yemesi ve yine Berlusconi desteği ile güven oyunu alması da haftanın öne çıkanları arasında yer alıyor.

Önümüzdeki haftaya baktığımızda ise makro ajandanın oldukça yoğun olduğunu görüyoruz. Yurtiçi tarafta açıklanacak sanayi üretimi ve işsizlik oranı verilerinin yanı sıra Hazinenin gerçekleştireceği ihaleler ile 12,7 milyar TL'lik itfa öne çıkıyor. Yurtdışında ise G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı ile IMF-Dünya Bankası toplantıları ve ABD'de 3Ç13 bilanço dönemi yakından izlenecektir. Özellikle önümüzdeki Cuma günü açıklanacak JP Morgan ve Wells Fargo bilançoları ile BIST içindeki bankacılık sektörü hisselerinde hareketliliğin arttığını görebiliriz. Ancak bu bilançoların geçtiğimiz çeyrek performanslarının yanı sıra ileriye dönük beklentilerinin de oldukça önem arz ettiği unutulmamalı. 

Avrupa ve ABD'de siyasi gündemin ön plana çıktığı şu günlerde gelebilecek açıklamalara karşı atabilecek volatiliteye karşı temkinli olunmalı.  Yurtiçinde de Başbakan Erdoğan'ın son açıkladığı paket sonrasında sosyal ve siyasi platformlardan gelen tepkilerde yakından takip edilmeli. İçinde bulunduğumuz dönemde başta yurtdışı piyasalarda artan belirsizlik nedeniyle yurtiçinde de kısa vadeli alınan pozisyonlara dikkat edilmeli.

Bu konularda ilginizi çekebilir