"Anayasa defterini kapatmadık"

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, AK Parti'nin yeni anayasa defterini kapatmadığını, yeni anayasanın hayata geçirilmesi için her zaman çalışmaları sürdüreceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti'nin yeni anayasa defterini kapatmadığını, yeni anayasanın hayata geçirilmesi için her zaman çalışmaları sürdüreceğini söyledi. Bozdağ, AK Parti'nin anayasa teklifi vermesi için şu anda iklimin uygun olmadığını kaydetti.

Meclis'te gazetecilerin, yeni anayasayla ilgili sorularını yanıtlayan Bozdağ, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarında arzu edilen bir netice ortaya koyamadığını ifade ettiğini anımsattı. 

Çalışmalara başlayalı iki yıl olduğunu, 60 madde üzerinde uzlaşma bulunduğunu, 112 madde üzerinde henüz bir uzlaşma olmadığını kaydeden Bozdağ, şunları söyledi: 

"Bir yandan yeni anayasa, uzlaşma komisyonu denilecek öte yandan da her parti 'benim kırmızı çizgilerim var' diyecek. CHP, MHP ve BDP 'şunlar benim kırmızı çizgim, bunları tartışmam' noktasına getirdi. O zaman bu yeni anayasayı partiler bu kırmızı çizgileri korurken nasıl yapacağız, uzlaşacağız? Böyle bir güçlük olduğu çok açık. Komisyonun 25 aydır aldığı mesafeye baktığımızda ortaya koyduğu verim de yok denecek kadar az. Oysa şimdiye kadar çoktan bu işin bir noktaya gelmesi lazımdı. Baktığınızda o da yok. 

Hala çalışma usulleri konuşuluyor. 25 aydır çalışma usulleri mi konuşulur? Çalışma usulleri işin başında konuşulur. Bu noktada işin doğrusu yeni anayasayı bu komisyonun milletin huzuruna başarıyla getirme vasfını yitirdiğini ben de görüyorum.  

Komisyonun, Türkiye'nin, mahalli idareler, cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği seçimi iklimine girdiği bir ortamda verimli bir çalışma yapacağını söylemek doğru olmaz. Seçim olmadığı zaman üretemeyen bir komisyon, seçim olduğunu zaman nasıl çalışacak? Onun için milleti aldatmanın hiçbir anlamı yok. Bir iş yapıyormuş gibi burada çalışma yaparken o işin neticelerini ortaya koymakla mükellefiz. Komisyon, üzerinde uzlaşılan bir metni maalesef çıkaramamıştır. 

Yeni anayasa yapmak üzere oluşmuştur komisyon. Benim kamuoyuna yansıyan metinlere baktığımda, yeni anayasadan ziyade 1982 anayasasının üzerinde tadilat ve tamirat yapar bir pozisyonda görüyorum. Halbuki yeni anayasa demek, her şeyiyle yepyeni bir anayasa demektir. Uzlaşılan maddelere bakıldığı zaman esasında tamirat, tadilat gibi bir çalışma ortaya çıkıyor. Komisyondan bir pozitif netice çıkmayacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Çok açık bir durum ortada."  

 "Takibimiz, ısrarımız devam edecek" 

Bir soru üzerine, AK Parti'nin yeni anayasa defterini kapatmadığını, AK Parti'nin yeni anayasa istediğini, yeni anayasanın hayata geçirilmesi için çalışmaların her zaman sürdürüleceğini belirten Bozdağ, "Bu komisyonun netice almamış olması, Türkiye'nin yeni anayasa talebinden vazgeçtiği anlamına gelmez. AK Parti, kendi adına yeni bir anayasa istemiyor. Türkiye adına istiyor. Türk milletinin böyle bir talebi olduğu için yeni anayasa istiyoruz. Milletimizin bu talebi ortadadır. Biz de bu talebi görüyoruz, duyuyoruz ve bu talebin gereği yeni anayasayı hayata geçirmek için bundan sonraki süreçte bizim çalışmalarımız ve bu konuda takibimiz, ısrarımız devam edecek" dedi. Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"(Masadan önce ben mi sen mi kalkacak) noktasına iş geldiği zaman, zaten iş kopmuş demektir. Bizim derdimiz yeni anayasayı yapmak. Masadan kim önce kalkacak; onu gözetlemek, beklemek değil. Biz yeni Anayasa yapmak için bir araya geldik. Masadan kimi önce kaçırmanın mücadelesini yapmak için bir araya gelmedik. Onun için şu anda partilerin pozisyonuna baktığınızda, kim masadan erken kalktı, kim bunu bozdu, bunu tespit etmenin peşinde. Basına yansıyanlardan gördüğüm kadarıyla Meclis Başkanı 'illallah' dedi, 'olmaz' dedi. 'Millet bize yeni anayasa yapıyor diye bakıyor, 25 aydır çalışıyoruz, ortaya koyduğumuz ürüne bakın, aldığımız bir arpa boy yol yok. Böyle bir komisyonun başında devam edemem' dedi. Komisyonun bir şey üretememesine, komisyonun milletin kendisinden beklentisine pozitif cevap verememesine, komisyon başkanı olduğu için bir noktada bunu kendi başarısızlığı gibi algılatılacağını da hesap ediyor, öyle anlaşılıyor, onun için Başkan adeta isyan ediyor, 'olmaz' diyor. Ben Başkan'ın isyanını görüyorum. Milletin talebini hayata geçirme konusunda komisyonda arzu edilen çalışmaların verimli bir şekilde yapılamamasına Meclis Başkanı artık dayanamaz hale geldi ki böyle bir feveran etti. Ben Meclis Başkanı'nı sabrından dolayı, 25 aydır üretim için bir araya gelmiş ama üretmemek için direnen bir komisyondan hiç olmazsa 60 madde üretmeyi başardığı için tebrik ediyorum." 

Bozdağ, bir soru üzerine, "AK Parti'nin yeni bir anayasa teklifiyle gelmesi için iklim müsait değil. Türkiye seçim havasındadır. İkinci olarak AK Parti'nin sayısal çoğunluğu yeni bir anayasayı parlamentonun gündemine getirmesine izin vermiyor. Diğer partilerin de yaklaşımı ortadadır" ifadelerini kullandı. 

Uzlaşılan 60 maddeye de itiraz edildiğini belirten Bozdağ, "MHP, böyle bir uzlaşmada olmayacağını açıklamıştı. Bu açıklamaya rağmen 4 partinin bir araya gelmesini istemek şark kurnazlığıdır. CHP'nin çağrısı AK Parti'ye bir çağrıydı. CHP, teklifinden kaçan bir parti. Uzlaştığımız 60 maddeyi biz yasalaştıramıyoruz da üzerinde uzlaşamadığımız bir anayasayı parlamentodan yasalaştırma imkanı bulabilir miyiz? Bunun bulunabileceğini söylemek, yaşanan tecrübeleri görmezden gelmektir" dedi. 

Parlamentonun her zaman, her şeyi yapmaya haizdir olduğunu ancak şu andaki fotoğrafın bir uzlaşma yoluyla bir anayasanın çıkmayacağını gösterdiğini belirten Bozdağ, "Kimsenin birbirini aldatmasına gerek yok. Oyalayarak kamuoyunu yanıltmak da ahlaki bir tutum sayılmaz" diye konuştu. 

Muhalefetin toplanmaya devam ettiğinin hatıratılması üzerine Bozdağ. "Komisyonu Meclis Başkanı kurdu. Bir komisyonu kuran birisi komisyonu sona ediremez mi? Bir işlemi yapan birisi o işlemi pekala sona erdirebilir. Komisyonun metnindeki çalışma usulleri, komisyonun partiler açısından çalışmasını düzenliyor ama Meclis Başkanı'nın bu konudaki kurucu irade olarak tavrını düzenlemiyor. Meclis Başkanı 'ben bu komisyondan bir şey çıkmayacağını gördüm, oyalanıp iş yapıyormuş gibi bir yapının başı olmak istemiyorum' diyor" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir