"Destek almak amaç değil, araç olacak"
KOSGEB Başkanı Kaplan, "2 yılda 4 milyar liralık kaynağın aktarılmasını hayata geçirdik. 125 bin işletmenin de bu kaynaklardan yararlanmasının yolunu açtık."
SAKARYA- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, destek almayı bir amaç olmaktan çıkardıklarını, bir araç haline getireceklerini söyledi.
KOSGEB'in 20. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) gerçekleştirilen "KOBİ'lerimiz ve Paydaşlarla Buluşma, Geleceği Değerlendirme" konulu panelde konuşan Kaplan, KOSGEB'in 20 yıldan beri çağdaş bir yönetim anlayışıyla hizmet vermeyi hayata geçirmeye çalıştığını söyledi.
KOSGEB'in 2009 yılında imalatçı KOBi'lere verdiği desteğin yanında, hizmet sektöründeki KOBİ'lerin de hedef kitlesine dahil edilmesiyle önemli bir değişim yaşadığına dikkati çeken Kaplan, şöyle konuştu:
"Gerçekten bu, KOSGEB'in kurulması kadar önemli bir girişimdi. KOSGEB'in hedef kitlesi 300 bin işletmeden, nereden baksanız 7-8 katı büyüklükte gelişti. Bu süreci düzgün ve doğru yönetmemiz gerekiyordu. KOSGEB'in kaynakları ve imkanları da sınırlıydı ama KOSGEB'in hayalleri büyüktü. 'Cansuyu' olarak adlandırdığımız kredi destek programlarını proaktif şekilde, 2008'in sonundan itibaren çok hızlı bir şekilde devreye aldık. Kriz döneminde kılcallarda nakit ve likidite sorunu olmasın düşüncesindeydik. 2 yıl zarfında 4 milyar liralık kaynağın aktarılmasını hayata geçirdik. 125 bin işletmenin de bu kaynaklardan yararlanmasının yolunu açtık."
Cansuyu kredilerinin can çekişene can suyu vermek anlamında düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Kaplan, tarımda fidana verilen can suyunun önemini bildiklerini, küçük bir kaynağın toplamda büyük bir faydaya dönüşmesini sağlamak için cansuyu kredilerini başlattıklarını söyledi.
KOSGEB'in finansman kuruluşu olmadığına işaret eden Kaplan, kredilerin anlaşmalı bankalarca dağıtıldığını belirterek, "2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla sadece kamu bankalarıyla verilen kredi faiz destekleri konusunda, artık bundan sonra özel sektör bankalarıyla da çalışılması imkanı tanındı. Bu da piyasaya önemli bir rekabet getirdi. Faiz maliyetlerini ve işletmelerin erişilebilirliğini önemli miktarda arttırdı" dedi.
Cansuyu kredilerinden küçük esnafların yararlanamadığı söylendiğinde üzüldüğünü ifade eden Kaplan, Cansuyu kredisinden yüzde 96 oranında mikro ve küçük ölçekli işletmelerin yararlandığını vurguladı.
Kredi faiz desteği sunumunda vergi ve SSK borçlarının bazen engel olduğuna dikkati çeken Kaplan, "Biz bunu esnettik. Borcu olan da yararlanabilsin, taksitlendiren de yararlanabilsin istedik. Borcu olanların da mahsuplaşma yöntemiyle yararlanabilecekleri formülleri gerçekleştirdik. Bunlar tüm kredi programlarında uygulandı" diye konuştu.
"Projeleri getirene 150 bin lira hibe edeceğiz"
Eski algıyı yeni algıyla değiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:
"Artık destek almayı bir amaç olmaktan çıkartıyoruz, destek almayı bir araç haline getireceğiz. Büyürken desteği araç halinde kullanmak isteyenlere daha nitelikli destek vereceğiz. Yoksa 'ben şu desteği almak istiyorum, bu amacımı gerçekleştirdim, KOSGEB ile işim bitti' anlamındaki ilişkiye çok da sıcak bakmıyoruz. Buna eski algı diyoruz. Bu algıdakileri de elimizin tersiyle itmiyoruz. Mikro ölçekli işletmelerde bu algı değişikliği kolay olmuyor. Tampon bölge diye tabir ettiğimiz genel destek programında eski uygulamalara erişimi ve niteliğini arttırarak devam ettireceğiz. İşletmelerimizin kendi gelişim sürecini tanımlamalarını ve KOSGEB ile uzun bir yolculuğa çıkmalarını ve hedeflerini ortaya koymalarını istiyoruz. Hedefini koyan bir gemi ancak hedefine varabilir."
İşletmelerin hedeflerini ve projelerini bir program dahilinde yürütmelerini istediklerini belirten Kaplan, "Dünyayla ancak böyle yarışılabileceğini düşünüyoruz. Bunu yapmak kolay değil. Projeleri bize getiren işletmelere de 150 bin liraya kadar hibe desteği vereceğiz. 150 bin lirayla sorgusuz, sualsiz, teminatsız, garantisiz ve geri ödemesiz şekilde destek olacağız. Bu, bir pazarlama projesi, kurumsallaşma yönetim projesi olabilir" şeklinde konuştu.
Kaplan, TEKMER olarak adlandırılan teknoloji geliştirme merkezlerini birçok ilde yaygınlaştırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Kaplan, konuşmasının ardından bazı iş adamları ve bürokratlara teşekkür plaketi verdi.