"Faiz lobisi varsa AKP iktidarıdır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Bu ülkede bir faiz lobisi varsa o da bu politikaları uygulayıp, bu milleti borca batıran, milletin ödediği faizleri gelirinin neredeyse 3 katına varan oranda artıran AKP iktidarıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak,  hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek, "Bu ülkede bir faiz lobisi varsa o da bu politikaları uygulayıp, bu milleti borca batıran, milletin ödediği faizleri gelirinin neredeyse 3 katına varan oranda artıran AKP iktidarıdır" dedi. 

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası'nın finansal istikrar raporuna değinerek, 2009'dan bu yana Türkiye'de kredilerin milli gelire oranının 20 puan birden artarak, yüzde 70'e yaklaştığını ifade etti.  

"Bankalara olan borç 2 katı arttı"

Rapora göre, bu artışla Türkiye'nin dünyada kredilerin milli gelire oranı en çok artan ülke konumunda göründüğünü belirten Öztrak, bankalara olan borcun artış hızının da nominal olarak gelirdeki artışın 2 katı olduğunu, krediler yüzde 26 artarken milli gelirin cari fiyatlarla sadece yüzde 13 arttığını kaydetti. 

"Milleti borca batırmışlar"

Son bir yılda hane halkının harcanabilir gelirinin yüzde 9.7 artarken, borcunun ise yüzde 24 arttığına dikkati çeken Öztrak, "Hane halkının faiz ödemeleri de yüzde 22 artmış. Bunun sürdürülebilir olmadığı gayet açık. Ama bu ülkenin Başbakan'ı çıkıyor 'biz milleti faiz lobisinin eline teslim etmedik' diyor. Borca batmış arkadaşlar, milleti borca batırmışlar. Bu ülkede bir faiz lobisi varsa o da bu politikaları uygulayıp, bu milleti borca batıran, milletin ödediği faizleri gelirinin neredeyse 3 katına varan oranda artıran AKP iktidarıdır" dedi. 

Öztrak, Dünya Enerji Ajansı'nın her yıl yaptığı araştırmanın 2013 yılı raporunu yayımladığını da anımsatarak, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı elçiliklerde, kokteylerde milletvekillerinin üzerine yürümesini biliyor da, bakalım bu rakamlara ne diyecek?" diye sordu. 

Rapora göre, Türk sanayicisinin İsveç'ten sonra dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını belirten Öztrak, şöyle devam etti: 

"2013 yılında ithalat ve ihracattaki tüm rakiplerimizin sanayide kullandıkları akaryakıtın maliyeti düşerken, Türkiye'nin maliyeti yüzde 2'e yakın artıyor. Biz bu enerji maliyetleriyle mi dünyayla rekabet edeceğiz? Bunlar Türkiye'de artık insanların işlerini büyütmesinin giderek zorlaştığını gösteriyor. Basında çok ilginç haberler yer alıyor. İşi büyütebilmek için  insanların bir güvencesi olması lazım. 'Benim işime gücüme dokunulmaz. Benim söylediğim laflardan dolayı bana müdahale edilmez' diyebilmesi lazım işadamanın ki yatırım yapsın. Bu sabah açıyoruz bu sefer Boydak grubuna vergi denetmenleri gitmiş. Ne oluyor, niye gittiler? Çünkü Boydak grubunun yetkililerinden biri bundan önceki dönemde Koç grubu üzerine gidişle ilgili olarak, 'bunlar ülkemizin göz bebeği şirketlerdir, bunlara itina göstermek lazımdır' demişti. Hemen bunun faturası vergi denetmenlerini Boydak grubunun üzerine göndermek, bunu da basına sızdırmak suretiyle kesiliyorsa, açık söyleyeyim bu iktidar döneminde artık bu ülkede kimse yatırım yapmaz. Malının, canının güvencesi yoksa adam kalkıp niye yatırım yapıp iş yaratsın ki." 

[PAGE]

"Nasıl dik durdukları ortada" 

Öztrak, gazetecilerin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, dershanedeki öğretmenlerin alınması halinde vergi artışının söz konusu olacağı yönündeki açıklamasının hatırlatması üzerine, "Maliye Bakanı uzun zamandan beri ilk defa net konuşmuş. Bu kadar öğretmeni devlete almanın bir maliyeti vardır. Maliye Bakanı,  'sen bu işi yaparsan bende para yok. Ya vergileri artıracağız ya bazı ürünlere zam yapacağız ya da başka yere adam almayacağız, onların yerine bu öğretmenleri alacağız' diyor. Yani bu konuyla ilgili olarak hesap kitapların çok ciddi şekilde sıkıntılı olduğu  her yerinden belli" diye konuştu. 

Kamuoyuna sızan bir belge olduğunu ifade eden Öztrak, "Bu belgenin altında imzası olan askeri cenahın neredeyse tamamına yakını içeride ama diğer imzası olanlar dışarıda. Ondan sonra kendi grup toplantılarında bağırıyorlar 'dik dur, ilerle millet  seninle.' Nasıl dik durdukları ortada" dedi. 

YSK'nin seçimlerde aday olan bakanların istifa etmeyebileceği yönündeki kararına ilişkin soruya da Öztrak, "Biri bakan olarak kırmızı plakalı arabayla arkasında devletin desteği olarak seçime girecek. Öbürleri de arkalarında hiç bir şey olmadan yarışacaklar. Ama ben biliyorum bu millet bu haksızlığa 'evet' demez. Bu haksızlığın karşısında duracaktır. Orada bakan olarak caka satıp oy isteyenlerden bunun hesabını soracaktır" yanıtını verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir