"Geçmişi yargılayarak yaraları kaşımış oluruz"

Bakan Günay, 12 Eylül askeri müdahalesi yapanların yargılanmasını engelleyen Anayasa'nın geçici 15. maddesiyle ilgili değerlendirme yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 12 Eylül askeri müdahalesi yapanların yargılanmasını engelleyen Anayasa'nın geçici 15. maddesiyle ilgili olarak, "Bu saatten sonra dönelim tekrar, yargılayalım falan... O kadar zaman geçti ki bu yeniden yaraları kaşımak noktasına mı gelir diye düşünüyorum. Geriye dönüp hesaplaşma yapmak yerine onların yıkmak istediklerini yeniden inşa ederek belki tarihi cevap verebiliriz" dedi.

Bakan Günay, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün bahçesinde kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılması tartışmalarının anımsatılması üzerine, "Türkiye o şansı ne yazık ki kullanmadı. Bundan sonra geçici 15. madde kaldırılsa ne olacak?" dedi.

"Bırakalım geçmişi kaşımayı"

Bir gazetecinin "Yani yargılamayalım da besleyelim mi?" sözleri üzerine Günay, şunları kaydetti:

"Evet, besleyelim de görsünler ama iyi şeyler yapabildiğimizi. Onların karartmaya, köreltmeye çalıştıkları şeylerin olmadığını, Türkiye'nin onlara rağmen, onların üzerimize giydirmeye çalıştığı deli gömleğine rağmen yolunu bulabildiğini, iyiye doğru gidebildiğini, barışa, özgürlüğe, esenliğe, çağdaşlığa doğru gidebildiğini gösterelim. Belki de yapacağımız budur.

Enteresandır yani 82 Anayasası'nın arkasında bugün, 82 Anayasası'nı en ağır biçimde eleştirmiş bulunan siyasi güçler duruyor. Absürt bir siyasi ortamdayız. Bunlar bugün benim konum değil, bunları kaşımak istemiyorum ama gerçekten akıl dışı bir siyasi ortam oluşuyor Türkiye'de bu tartışmalar açılınca. Yani, bu konuda bir oydaşma olması lazım, bir topyekün, aralarındaki bütün siyasi ayrımları bir kenara bırakarak, demokratik yaşam içindeki siyasi partilerin ortak bir tavır alması gerekirken, bir bakıyorsunuz ki 'darbecilere dokunulsun, dokunulmasın' tartışmasının, 'Anayasa değişsin, değişmesin' in arkasına, karşısına, birden bire yıllarca o Anayasa'ya, o güçlere karşı durması gerektiğini düşündüğünüz güçler orada saf tutuyorlar. Garip bir ortam oluştu."

Günay, "CHP'den mi bahsediyorsunuz?" sorusuna da "Hiç kimseden bahsetmiyorum" karşılığını verdi. Bütünüyle siyasi yapıdan söz ettiğini belirten Günay, "Bence bırakalım, geçmişi kaşımayı, tartışmayı. İşte, 'Onu yıkacağız, bunu yıkacağız, onu yargılayacağız, bunu asacağız, bunu keseceğiz' demeyi, iyi şeyler yapmaya çalışalım" ifadesini kullandı.

"Kürtçe oyun da olur"

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Devlet Tiyatrolarında Kürtçe oyun sahnelenmesiyle ilgiyi soru üzerine, repertuvara Kürtçe oyun almak için ciddi bir hazırlık gerektiğini, Türkçe eserlerin bile "ince elenip sık dokunarak" seçildiğini söyledi.

Sahneleri yerel dillerle ilgili oyunlara açtıklarını belirten Günay, "Bir İngiliz oyunu oynandığı gibi Kürtçe ya da başka bir yerel dilden de oyun oynanabilir. Bu yıl buna benzer bazı girişimler yapacağız" diye konuştu.

Günay, bu yıl Kürtçe oyunla ilgili repertuvara alınabilecek düzeyde bir öneri gelmediğini, ama hazırlanmış bir oyunun DT sahnelerini kullanmalarına izin vereceklerini bildirdi. Bakan Günay, "Demokratikleşme, barışçı yaklaşımlar konusunda biz bakanlık olarak geride kalmayız, önde gideriz" dedi.

Diyarbakır'daki Kürtçe oyunu izleyip izlemeyeceğinin sorulması üzerine Günay, fırsat bulursa izleyebileceğini kaydetti.

Bakan Günay, tiyatro sahnelerinin özelleştirilmesiyle ilgili soruya da şu anda somut bir şeyin söz konusu olmadığı yanıtını verdi. Günay, "Biz kamu kurumu olarak tiyatro veya sanat etkinliklerine, personel ve cari gider diye yaptığımız harcamayı topluma adaletli bir şekilde dağıtsak sanırım çok daha sanatta ivme kazanabiliriz" dedi.