"Hırvatistan'dan koyun ithal edilebilir"

Bakan Eker, Hırvatistan'dan canlı koyun ithalatı konusunda herhangi bir sorun bulunmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Hırvatistan'dan canlı koyun ithalatı konusunda herhangi bir sorun bulunmadığını belirterek, "Bir heyetimiz gitti, bazı görüşmeler yaptı. Özel sektör Hırvatistan'dan koyun ithal edebilir" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye-Hırvatistan 5. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantıları için Türkiye'ye gelen Hırvatistan Ekonomi Çalışma ve Girişimcilik Bakanı Duro Popiyaç ve beraberindeki heyetle görüştü.

Türk tarımı hakkında bilgi veren Eker, Dünya Bankası verilerine dünyanın 8'inci büyük tarımsal ülkesi olan Türkiye'nin birçok tarım ürünü konusunda dünyada lider konumda bulunduğunu bildirdi. Eker, bütün Avrupa kıtasında 2 bin 400 endemik bitki bulunurken, Türkiye'de 3 bin 900'ü aşkın endemik bitki bulunduğuna dikkat çekti.

Bitkisel üretim, hayvancılık ve balıkçılık alanlarında iki ülke arasında işbirliği yapılabileceğine işaret eden Eker, bu nedenle iki ülke arasında 1997 yılında imzalanan, fakat süresi dolan tarım alanında işbirliği anlaşmasının yenilenmesinde fayda gördüğünü kaydetti.

Türkiye ve Hırvatistan'ın 2009 yılında tarımsal ticaret hacminin 25 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu belirten Eker, bu rakamın yetersiz olduğunu ve iki ülkenin de çıkarlarına olacak şekilde artırılması gerektiğini bildirdi.

Bakan Eker, Hırvatistan Ekonomi Çalışma ve Girişimcilik Bakanı Duro Popiyaç'ın konuyla ilgili değerlendirmesi üzerine hayvan ithalatı konusunda Tarım Bakanlığından bir heyetin Hırvatistan'a giderek incelemelerde ve görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Hayvan ithalatında sağlık konusuna çok dikkat ettiklerini kaydeden Eker, şöyle konuştu:

 "Şu an için canlı koyun, koyun eti ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Bizim aldığımız bilgilere göre, Hırvatistan'da 21 bin civarında işletmede 850 bin civarında koyun bulunmaktadır. Bunların ticaretiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir sorun yok, hemen getirilebilir. Fakat ithalat özel sektör tarafından yapılıyor. Et Balık Kurumu sadece et ithalatı yapıyor. Bununla ilgili de şu anda (Hırvatistan'da et ithalatı) değerlendirme yapılıyor. Yakında netleşir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir