"IMF ile işbirliği seçim sonrasına erteleniyor"

Baykal, partisinin Grup toplantısında yaptığı konuşmada hükümeti, IMF ile işbirliğini seçimlerin ertesine aktarmaya çalışmakla eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye, IMF ile seçimlerden sonra çok ciddi bir ekonomik işbirliğine girecektir. Hükümetin bütün çabası bunu seçimlerin ertesine aktarabilmektir, yansıtabilmektir" dedi.

Baykal, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de ekonominin artık büyümediğini, küçüldüğünü, işsizliğin arttığını, borçların yönetilemediğini savunan Baykal, uluslararası kriz karşısında da gerekli önlemlerin alınamadığını ifade etti.

Baykal, 2007 yılında yapılan seçimlerden bu yana hem ekonomi hem de siyaset alanında "Türkiye'nin rotasının şaştığını" ileri sürerek, "Bu seçimlerde, AKP elde ettiği yüksek oyu taşıyamamıştır. O oyun ona getirdiği sorumlulukların gerektirdiği dikkati, özeni, anlayışı sergileyememiştir" diye konuştu.

Konuşmasında IMF ile yürütülen görüşmelere de değinen Baykal, "IMF ile ha bugün anlaştık ha yarın anlaştık noktasına geldiler. Önce  'ümüğümüzü sıktırmayız' noktasına geldiler, arkasından 'merak etmeyin anlaşıyoruz' dediler, anlaşma için gün verdiler, 10 Ocak'a gün verdiler. Ocak bitti, Şubata girdik. 'Ocak sonunda olacak' dediler, '10 gün ara verdik' dediler. En son olarak Bakan diyor ki 'o 10 günlük süre sonunda da anlaşma olmayabilir'. Yani bunlar diyorlar ki 'seçime kadar bize karışmayın.' IMF ile anlaşmayı prensip olarak kabul ettiğine göre Hükümet, bir türlü anlaşmanın yapılamamasının arkasında ne var? Arkasında Türk ekonomisinin durumuyla ilgili olarak bu Hükümetin yaptığı değerlendirmeyle gerçek değerlendirme arasında büyük fark bulunuşu yatıyor." dedi.

Doğalgaz indirimi

Baykal, konuşmasında doğalgaz fiyatlarındaki indirime de değindi. Bu konudaki yaklaşımın da meselenin kavranamadığını gösterdiğini savunan Baykal, "1 yılda yüzde 83 doğalgaza zam yapılmıştır. Şimdi yüzde 17'sini veriyorlar. Ne zaman veriyorlar? Seçime çeyrek kala" dedi.