"Türkiye, Azerbaycan'ın arkadan hançerlenmesine göz yumamaz"

Baykal, Hükümet'in Ermenistan açılımını eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'nin Ermenistan sınırını Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgaline tavır olarak kapattığını ve ancak bu durumun ortadan kalkması halinde açabileceğini hatırlatan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye, Azerbaycan'ın arkadan hançerlenmesine göz yumamaz. Hiç kimse, hangi baskıya maruz kalırsa kalsın Türkiye'nin Azerbaycan'a ihanet etmesini sağlayamaz. Hiçbir hükümetin buna gücü yetmez" dedi.

Baykal, CHP Genel Merkezi'nde Parti Meclisi toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Azerbaycan'ın ilişkilerdeki konumuna ilişkin görüşlerini açıkladı.

Ermenistan ile ilişkilerde yeni ve olumlu gelişmelerin söz konusu olduğunu ifade eden Baykal, Kafkasya ülkeleriyle yakın ilişki kurulmasının hem Türkiye'nin hem bölge ülkelerinin yararına olduğunu söyledi.

Baykal, "ortak tarih komisyonu kurulması vaadine dayalı olarak sınırın açılabileceğinin" dile getirilmesinin, "bugüne kadarki politikaların terk edilmesi ve fevkalade sakıncalı yeni anlayışa gidilmesi anlamına geleceğini" savunarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye, Ermenistan sınırını Azerbaycan'ı işgaline karşı bir tavır olarak kapatmıştır. Bunun tarihi ihtilafla bir ilgisi yoktur. Sınırın açılması konusu, ancak Ermenistan'ın Azerbaycan'ı işgaliyle ilgili olarak düşünülebilir. Sınır, işgal nedeniyle kapatılmıştır, ancak o neden ortadan kalkarsa açılır. İşgalin kaldırılmasının netlik kazanmasıyla açılabilir. Sınır açmak öyle bir iştir ki, bir defa açtıktan sonra tekrar, 'beklentim gerçekleşmedi' diye kapatamazsınız. Çünkü sınır kapatmak hasmane bir davranıştır. Ne zaman hasmane bir davranıştır? Eğer ortada bir başka hasmane davranış yoksa. Ermenistan, Azerbaycan'a karşı hasmane bir davranış sergiledi ve sınır kapandı. Sınırın açılması, Azerbaycan'daki Ermeni işgalinin haklılığının dolaylı olarak kabulü anlamına gelir. Sınır açılmasını bağlayabileceğin tek koşul, Azerbaycan işgalinin ortadan kaldırılacağının güvenceye alınmasıdır."

CHP Genel Başkanı Baykal, işgal devam ederken sınırın açılması halinde, işgalin sona ermesini sağlayacak etkin önlem şansı kalmayacağını savunarak, bunun makul görülemeyeceğini söyledi.

Ermenistan'ın BM Güvenlik Konseyi kararındaki işgal ettiği yerlerden çekilmesi halinde sınırın açılmasının mümkün olabileceğini belirtti, ancak bu konuda somut bir plan bulunmadığına dikkati çekti.

Baykal, Azerbaycan ile ilişkileri önemsediklerini belirterek, önümüzdeki günlerde bir CHP heyetinin Azerbaycan'a gideceğini bildirdi.