"Türkiye'de yatırımlarımız sürecek"

Ford Otosan'ın 50. Yıl Gala gecesinde konuşma yapan Ford, "Ekonomi toparlandıkça kapasitemizin tamamını kullanmayı bekliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, Türkiye ile ilgili önemli planları olduğunu belirterek, "Hem üretim hem de AR-GE anlamında Türkiye'de yatırımlarımız devam edecek" dedi.

Ford Otosan'ın 50. Yıl Gala Gecesi öncesi gazetecilerle bir araya gelen Bill Ford, 82 yılda Türkiye'de hem olumlu hem de olumsuz anlamda çok şeyler gördüklerini söyledi. Ford, "Değişmeyen bir şey varsa o da Türkiye'de işler her zaman iyiye gidiyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Ford'un Türkiye'ye ilişkin planları nelerdir?" sorusuna Ford, "Şu anda size spesifik olarak herhangi bir ürün ya da modelden bahsedemem. Ama Türkiye ile ilgili önemli planlarımız var, hem üretim hem de AR-GE anlamında Türkiye'de yatırımlarımız devam edecek. Türkiye'de insanlar Ford deyince sadece üretim yaptığımızı zannediyor ama Türkiye aynı zamanda bizim AR-GE üssümüz" yanıtını verdi.

Ford'un Avrupa satışlarında gerileme olmadığını belirten Ford, Avrupa'daki en iyi yıllarından birini yaşadıklarını, karlılık anlamında da iyi durumda olduklarını anlattı.

Bill Ford, pazardaki rekabete ilişkin olarak, Ford'un uzun yıllardır bu rekabetin içinde olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Rakiplerimiz aşırı indirim yaptığı zaman, yeni bir teknoloji ya da yeni bir motor getirdiği zaman çok seviniyorum. Biz o zaman reklamlarla diğer şeylerle durumu çok iyi yönetiyoruz. Bazı rakiplerimiz gibi çok fazla indirim de yapmıyoruz. Bence zaten pazar payı ile fiyatlama çok hassas bir denge üzerinde duruyor. Bizim bu dengeyi çok iyi kurduğumuzu düşünüyorum."

"Ford-Koç aileleri birbirine güveniyor"

Ford Motor Company CFO'su Lewis Booth da Ford'un 2006 sonunda likiditesini artırdığını ve Ford markasına odaklanma kararı aldıklarını anlattı.

O dönemde Aston Martin'i, Jaguar'ı ve Volvo'yu satmaya karar verdiklerini anımsatan Booth, Ford şirketinin maliyet yapısını yeniden yapılandırdıklarını söyledi.

Aston Martin ile Jaguar'ın satışını tamamladıklarını belirten Booth, üçüncü çeyrekte de Volvo'nun satışının tamamlanmasını beklediklerini bildirdi.

Booth, "Bizim yapmaya çalıştığımız Ford'un ana işine odaklanmak, yeni modeller geliştirmek ve dünya pazarlarında büyümeye çalışmak. Ford'a odaklanmaya karar verdiğimiz için de satın alma planımız yok"dedi.

Ford ile Koç Holding ortaklığında en önemli şeyin aile değerleri olduğunu ifade eden Booth, "İki büyük iş ailesi birbirine son derece güveniyor. İki aile arasındaki dostluk 82 yıl öncesine uzanıyor" diye konuştu.

Ford'un Türkiye'deki stratejileri konusunda ise Booth, öncelikle mühendislik ve Ar-Ge yapılarını büyüteceklerini belirterek, "Türkiye'deki otomotiv sektörüne yatırımlarımız devam edecek. Ekonomi toparlandıkça kapasitemizin tamamını kullanmayı bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de Ar-Ge alanında şu anda 700 mühendisin istihdam edildiğini anımsatan Booth, "İki yıl içinde bu sayı bine çıkacak. Bu mühendisler, aslında Ford'un ana AR-GE çatışında çalışıyorlar, tüm dünya için AR-GE yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Avrupa'da ekonomik toparlanmayla ilgili bir takım endişeler olduğunu hatırlatan Booth, Türkiye'deki toparlanmanın ise son derece cesaret verici olduğunun altını çizdi.

Ford Otosan'ın Ford için üretim üssü olarak çok önemli olduğunu vurgulayan Booth, "Ford Otosan'daki arkadaşlarımız son derece kaliteli iş çıkartıyorlar" dedi.

"Detroit'te transit connect kullanıyorum"

Booth, Ford Connect'in Kuzey Amerika'daki başarısına ilişkin "Bu başarıdan biz son derece memnunuz. Detroit'te kendim Transit Connect sürüyorum" diye konuştu.

Ford Avrupa Başkanı John Fleming ise Avrupa'da devlet teşvikleriyle otomobil pazarının ilk çeyrekte iyi seyrettiğini ancak teşviklerin ardından daralma görüldüğünü söyledi.

Kemer sıkma politikalarının da satışları etkilediğine işaret eden Fleming, "Ama Türkiye'de durum çok daha farklı. Hatta Türkiye'de hem binek hem de ticari otomobillerde beklentilerimizin çok daha üstünde olumlu gelişme yakaladığımızı söyleyebilirim" dedi.

Rahmi Koç: Yabancılarla eşit ortaklık ayrı bir kültür, değişik bir anlayış

Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, "Yabancılarla eşit ortaklık ayrı bir kültür, değişik bir anlayış ve sabır ister" dedi.

Ford Otosan'ın 50. kuruluş yılı gala gecesinde konuşan Koç, babası Vehbi Koç'un 1928 yılında Ankara'da Ford bayisi olduğundan bu yana 82 yıldır Ford ile iş birliği yaptıklarını belirtti.

Koç, bunun 32 yılının bayi ve ithalatçı olarak, diğer 50 yılının da montajcı, imalatçı ve ortak olarak geçtiğini dile getirerek, "Yabancılarla eşit ortaklık ayrı bir kültür, değişik bir anlayış ve sabır ister. 50. evlilik yılını kutlayan rahmetli İnönü'ye sormuş gazeteciler 'Paşam 50 sene nasıl götürdünüz?' O da dönmüş demiş ki; 'Mevhibe Hanım bağırdığı zaman ben sustum, ben bağırdığım zaman o sustu'. İnönü, evliliğin inceliklerini bir çırpıda anlatmış. Bilhassa yabancılarla eşit ortaklık, bazen 99 verip bir alacaksınız, bazen de 99 alıp bir vereceksiniz ama ne var ki vasatiyi 50-50'ye getireceksiniz" diye konuştu.

"ABD'ye ihracat yapan ilk Türk şirketi olduk"

Rahmi Koç, Ford Otosan'ın Türkiye otomotiv sanayinin lideri olduğunu vurgulayarak, Ford Otosan'ın "otomotivin ana vatanı" ABD'ye ihracat yapan ilk Türk şirketi olduğunu hatırlattı.

Koç, Ford Motor Company ile ilişkilerin bu zamana kadar güzel götürüldüğünü, bundan sonra da böyle gideceğine inandığını söyledi.

Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford da ailesinin ve şirketinin Türkiye ile olan güçlü bağlarından dolayı Türkiye'ye gelmenin "eve gelmek" gibi olduğunu anlattı.

Ford Otosan'ın dünya otomotiv tarihindeki en uzun süreli ve en başarılı iş ortaklıklarından biri olduğuna dikkati çeken Bill Ford, Ford Otosan ve Türkiye'nin Ford için büyük değer taşıdığını belirtti.

Bill Ford, "Kocaeli Fabrikasında üretilen Transit ve Connect'in yakaladığı ihracat başarısı ve dünya çapındaki küresel performansı gurur verici. Ford olarak sahip olduğumuz yenilikçi yaklaşım vizyonunda Türkiye'den büyük ölçüde besleniyoruz. Ford Otosan, iki ülke arasındaki ortaklığın en önemli kazanımlarından biridir" dedi.

Ford Otosan AŞ Genel Müdürü Nuri Otay ise Ford Otosan'ın "akıl dolu cesaretin ve inançlı bir iş birliğinin hikayesi" olduğunu ifade etti.

Bu arada Ford Otosan'ın 50. yıl gala gecesine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ford Motor Company CFO'su Lewis Booth ve Ford Avrupa Başkanı John Fleming, Ford Motor Company'nin üst düzey yöneticileri ile iş dünyasından davetliler katıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir