"Vatandaş kullanmadığı halde 140 milyonluk doğalgaz aldı"

Ankara'daki kota uygulamasına ilişkin olarak "Bitiren yeniden alabilir" diyen Bakan Yıldız, "Vatandaş kullanmadığı doğalgazı satın alıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

VAN - Başkentte doğalgaz satışına sınırlama getirilmesine yönelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, vatandaş için bir doğalgaz sıkıntısının söz konusu olmadığını kaydetti. Vatandaşların önlem almalarını gerektirecek bir durum olmadığını dile getiren Yıldız, şu ana kadar vatandaşın kullanmadıkları 140 milyon TL'lik doğal gaz aldığına dikkat çekti.

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ'nin hisse devir imza töreni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in katılımıyla gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de elektrik dağıtım hizmetinin özelleştirilmediği hiçbir bölgenin kalmadığını dile getirerek yaklaşık 13 milyar dolarlık bir geliri hazineye aktararak bunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi. "Biz şu anda Türkerler'e hiçbir kamu malını satmış değiliz. Bu bir varlık satışı, mülkiyet devri değildir. Biz, bu kamu hizmetinin özel sektör eliyle yapılmasının önünü açıyoruz" diyen Yıldız, Dicle ve Van bölgesinin kayıp kaçaklarını bir yere bıraktığımızda, Türkiye'nin diğer 19 bölgede AB üyesi ülkelerden daha düşük bir kayıp kaçakla çalıştığına dikkat çekti. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, bir gazetecinin nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelere doğalgaz götürülmesi için vatandaşların başvurularının ne durumda olduğunu sorması üzerine, şu ana kadar yapılan başvurular sonucunda ilçelerin isminin net olarak belirlenmediği yanıtını verdi. Son duyurunun yapıldığını ifade eden Yıldız, bunun son bir fırsat olduğunu dile getirerek, "İnşallah ümit ediyorum ki, 25-30 ilçe bu fırsattan yararlanacaktır" dedi.

"Bitiren yeniden alabilir"

Başkent doğalgaz satışını 110 TL ile sınırlamasının hatırlatılması üzerine de Bakan Yıldız, doğalgaz sıkıntısının vatandaşlar için söz konusu olmadığının altını çizdi. Herkesin rahatlıkla doğal gaz alımı yapabileceğini dile getiren Bakan Yıldız, "Her aya has olmak üzere bir düzenleme yapıldı. Ekim ayına 135 lira, kasım ayında bin 320 lira, ocak ayında 620 liralık doğalgaz alımı yapılabilecek. Eğer o ay içinde bitirdilerse ikinci, üçüncü kez de alabilirler. Biz her zaman vatandaşın haklarından yanayız" şeklinde konuştu. Vatandaşların önlem almalarını gerektirecek bir durum olmadığını da vurgulayan Yıldız, şu ana kadar vatandaşın kullanmadıkları 140 milyon TL'lik doğalgaz aldığına dikkat çekti. Yıldız, vatandaşların ihtiyaçları kadar doğalgaz almalarının ve herhangi bir sıkıntının olmadığının tekrar altını çizdi.

Afşin'de yeni yatırımcı

Afşin Elbistan kömür sahalarına yatırım yapmak amacı ile Çin ve Güney Kore'nin yanında başka ülkelerin de başvuru yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Bakan Yıldız, şu anda isminin açıklanmasını istemeyen yeni ülkelerin olduğunu söyledi. Yerli kömür kaynaklarına bu ülkelerin de artı değerler koymayı arzuladıklarını bildiren Yıldız, "Takribi olarak 12 milyar dolarlık yatırım yapmak için, ciddi bir teklif oluşturuyorlar. Siyasi istikrarın oluşması ile beraber, Eskişehir Ergene Havzası ve birçok bölgede bütün yerli kaynaklarını kullanacağız" dedi.

"Yaraların sarıldığını görmek güzel"

Van'a 2 sene önce deprem nedeniyle çok üzüntülü bir vesileyle geldiklerini kaydeden İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, "Bu sene yapılan TOKİ konutlarının güzelliği içinde ve çözüm sürecinin getirdiği barış ortamı içerisinde geldik. Yaraların sarıldığını görmek bizim için de önemli. Binlerce konut yapıldı" dedi. 

"240 milyonluk alacaktan vazgeçiyoruz"

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Vangölü EDAŞ'ın Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illerine hizmet verdiğini kaydederek, şirket olarak daha iyi kalitede hizmet verebilmek için her türlü yatırımı yapacaklarını ifade etti. Borçlu abonelere önemli bir imkan yarattıklarını belirten Türker, "2013 yılı öncesi anapara borçlarını Eylül ayı sonuna kadar peşin olarak ödeyen abonelerimizin faiz borçlarını affettik. Bu güzel günümüz vesilesiyle anılan kampanyamızı 31 Ekim'e kadar uzattığımızı abonelerimize müjdelemek isterim. Bu sayede 240 milyonluk alacağımızdan yöre halkına katkıda bulunmak için vazgeçiyoruz" diye konuştu. 

Kayıp ve kaçakla mücadele için 200 kişilik ekip kuruldu

VEDAŞ 2 milyonun üzerinde bir nüfusa hizmet veriyor. Türkerler Grubu'nun 2015 sonuna kadar bölgeye yaklaşık 200 milyon TL'lik yatırım yapmayı planladığı belirtilirken, kaçak kullanımın bölgedeki en büyük sorun olduğu kaydedildi. Şu anda yüzde 54 civarında olan kayıp kaçak oranının, 2013 yılsonunda yüzde 52'ye, 2015 sonunda ise yüzde 36'ya düşmesinin hedeflendiği kaydedildi. Bunun için öncelikle abonelere uzaktan okuma sayaçlarının dağıtılacağı ve kayıp kaçakla mücadele için 200 kişilik bir ekip oluşturulacağı bildirildi. Bölgede kaçak sebebiyle birim maliyeti 20 kuruştan satılabilecek olan enerjinin 35 kuruşa satıldığı ifade edildi.

'Zamma zemin hazırlanıyor'

 

[PAGE]

 

'Zamma zemin hazırlanıyor'

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, doğalgaza kota uygulamasının önümüzdeki günlerde yapılacak zamma alt yapı hazırlama amacını taşıdığını ileri sürdü. Alçın yaptığı yazılı açıklamada, Ankara halkının bir süredir doğalgaz temininde kota uygulaması nedeniyle zorluklar yaşadığını belirterek, "Ankara'da doğalgaz hava kirliliğini önlemek amacıyla yaygınlaştırılmıştır. Doğalgaz artık Ankara'da yakıtta tek seçenektir. Ancak bugün Ankaralı peşin para ile doğalgaz alamamaktadır, kota uygulanmaktadır" dedi. Serbest piyasa ekonomisinde, üstelik talebi karşılayacak yeteri kadar doğalgaz varken neden kota uygulandığını soran Alçın, "Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki günlerde yapılacak zamlara ortam, alt yapı hazırlanıyor. Ankara halkı önce doğalgazsız bırakılarak, yarınlarda yapılacak zamlara tepki vermesi önlenmek isteniyor. Halk, doğalgaz zammına psikolojik olarak hazırlanmaya çalışıyor" iddiasında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir