Rusya ile vizeler kalktı, talep artışı yüzde 100'e dayandı

17 Nisan itibari ile Türkiye ile Rusya arasında başlayan vizesiz geçiş uygulaması, turizmde büyük heyecan yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Yaklaşık 1 yıl süren bekleyişin ardından 17 Nisan itibari ile Türkiye ile Rusya arasında başlayan vizesiz geçiş uygulaması, turizmde büyük heyecan yarattı. Sorunsuz olarak başlayan karşılıklı geçişler, son dakika rezervasyonlarını artırırken Rusya'ya geçişte alınan 120 euroluk vize bedelinin kaldırılması ile fiyatlarda yaşanan yüzde 20'lik düşüş, tur operatörlerinin yüzünü güldürdü.

Geçtiğimiz yıl 3 milyon 100 bin olan Rus Turist sayısının bu yıl 3,5 milyona yükselmesi beklenirken, Türkiye'den Rusya'ya giden turist sayısında da yüzde 100'lük artış bekleniyor.  Tur paketleri ile ilgili anlaşmaların yılbaşında yapılması nedeni ile bu yıl beklenen yüzde 100'lük artışın başlangıç olduğunu aktaran tur şirketleri de önümüzdeki yıldan itibaren bu pazarda çok daha ciddi büyümeler yaşanacağını vurguladı.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, turizm açısından ciddi bir büyüme trendi içinde olan Rus pazarının, vizesiz uygulamanın ardından daha büyük rakamlara ulaşacağını aktardı. Bu yıl ilk etkilerini gösterecek pazarın önümüzdeki yıldan itibaren daha ciddi büyüme rakamlarına ulaşacağını söyleyen Barut, "Bu uygulama iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu göstermesi açısından önemli. Sokaktaki vatandaşın da Türklerin Rusya algısını, Rusların Türkiye algısını değiştirmesinde olumlu bir etki gösterecektir. Bu zaten her yıl artan bir pazar. Uzun zamandır yüksele yüksele gidiyor, bunun devam edeceğini tahmin ediyorum. Geçen yıl 3 milyon 100 bin olan Rus turist sayısının bu yıl 3,5 milyona yükselmesini bekliyoruz" dedi.

"St Petersburg Paris ile yarışır"

Pronto Tur Pazarlama Müdürü Sarp Özkar da kısa zamanda talepte yüzde 30'lukbir artış yaşadıklarını açıkladı. 2012 yılında bu artışın yüzde 100'lere ulaşmasını beklediklerini belirten Özkar, daha önce vize için alınan 120 euroluk ücretin de ortadan kalkması ile paketlerde yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını aktardı. Özkar, geçtiğimiz yıl Pronto Tur olarak bin 500 kişiye Rusya'ya götürdüklerini bu rakamın bu yıl 2 bine, önümüzdeki yıl da 4 bine ulaşmasını beklediklerini anlattı. Özkar, özellikle St Petersburg için gelen taleplerin Paris'in satış rakamlarını zorlayabileceğini dile getirdi.

Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, vizesiz uygulamaya geçiş ile birlikte St Petersburg taleplerinde yüzde 100 arttığını ifade etti. Kısa vadede 2 katına çıkan bu talebin uzun vadede daha da yükseleceğini anlatan Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "İlk aşamada ciddi bir artış olacaktır. Her iki taraf da planlar yaptı belli oranda satış oldu. 15-20 gün evvel vizenin kalkacağı garantisi ile kayıt yaptıranlar oldu.

 

Sonuçta uzun vadede bu artış olacaktır. Senede 2 bin -2 bin 500 civarında yolcu taşıyoruz, yılsonuna kadar 4 bine yaklaşır bu sayı. Türkiye'den İtalya'ya, Orta Avrupa'ya çok ciddi bir turist akını var. Balkanlara olan talepler yarışabilir St Petersburg. Tek handikabı kışın çok trafiği olmuyor Rusya'nın ama bayi tarzı organizasyonlarla da bu sayı artacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir