Siyasi yakınlık ticareti de geliştirecek

Cumhurbaşkanı ve beraberinde 100'den fazla iş adamı karşılıklı ticareti geliştirmek için İran'a gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 13 Şubat Pazar günü İran'a gideceği, ziyarete Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyesi 100'den fazla iş adamının da katılacağı bildirildi. DEİK'ten yapılan açıklamaya göre, Türk işadamları, İran'ın başkenti Tahran'ın yanı sıra İsfahan ve Tebriz'de de İranlı işadamları ile buluşup karşılıklı ticareti geliştirmek amacıyla görüşmeler yapacak.

Türkiye İran arasında altın dönem

Açıklamada, ziyarete ilişkin görüşlerine yer verilen DEİK Türk-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Rıza Amuzgar, Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından uygulanan ambargolar dolayısıyla Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerde tarihin en iyi döneminin yaşandığını kaydetti.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada ambargo kararına katılmadığını hatırlatan Amuzgar, "Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler hem siyasi hem de ekonomik açıdan altın dönemini yaşıyor. Bu fırsattan faydalanarak iki ülke arasında ticaretin gelişmesine engel olan sorunlar çözülebilir" dedi.

Dubai'yi bırakıp Türkiye'ye yönelecekler

Rıza Amuzgar, İranlı iş adamlarının yatırımlarını yönlendirdikleri Dubai'de engellendiklerini kaydederek, buradan çıkan 150-160 İranlı şirketin Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Ambargo kararları nedeniyle İran'la kendi ülkeleri üzerinden ticaret yapmak istemeyen Avrupa merkezli şirketlerin de Türkiye'de ofis açarak ticareti Türkiye üzerinden yapmayı tercih etmeye başladıklarını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir