Soma’da çalışmış işçiler: Trafolar kontrol edilsin

DÜNYA, Soma’da madende daha önce çalışmış işçilerle konuştu: Trafoların kamu işletmesinden kalıp-kalmadığı kontrol edilmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Manisa’nın Soma ilçesinde özel sektör tarafından işletilen kömür madeninde çıkan yangının ardından, yangının başladığı trafolarla ilgili ciddi uyarı geldi.

DÜNYA’nın görüşlerini aldığı, daha önce bu madende çalışmış işçiler, kömür madeninin elektrik donanımının kamu işletmesi döneminde bir vardiyada en fazla 300 işçinin çalışmasına göre dizayn edildiğini, bildikleri kadarıyla da özel sektör devralmasının ardından trafoları yenilemediğini vurguladılar.

Madencilerin çalıştıkları ve kömür çıkarılan galerilerde, matkap, çıkarılan kömürün taşındığı taşıyıcı bantlar (konveyör), tahkimatlarda kullanılan hidrolik pompalar, aydınlatma gibi elektriğin yoğun olarak kullanıldığı alet ve cihazlar bulunduğunu belirten işçiler, “İlk önce patlayan trafonun kamu işletmesi döneminden kalıp kalmadığı kontrol edilmeli.

 Çünkü, kamu işletmesi döneminde bir vardiyada en fazla 100 işçi çalışıyordu. Genellikle de bunun altında kalınıyordu. Oysa özel sektör işletmesinde tek vardiyada 700 dolayında işçi çalıştığını biliyoruz. Dolayısıyla çalışan işçi sayısına paralel kullanılan cihaz, konveyörle taşınan kömür vs. kullanılan araç ve elektrik kullanımı da buna paralel artıyor. Eğer kamu işletmesi döneminden kalan trafolar kullanılmışsa bunlar en fazla 300 işçinin çalıştığı bir işe göre dizayn edildi. Özel sektör hiç dinlendirme yapmadan vardiyaları çalıştırıyordu” bilgisini verdiler.

İşçiler, kurtulan arkadaşlarıyla konuştuklarını, trafo patlamasının ardından konveyörlerin ve ahşap tahkimatın hızla tutuştuğu bilgisini aldıklarını belirttiler.

Karbonmonoksit maskesi 45 dakikalıktır

Madenlerde kullanılan karbonmonoksit maskelerinin 45 dakika koruma sağladığını ve kaçış için dizayn edildiğini hatırlatan işçiler, yangının çıktığı maden içinde sıkışan işçiler için umutsuz konuştular. Temiz hava bacalarının çok dik olduğunu ve buraların kullanılmasının içerde sıkışan işçiler için çok zor, neredeyse imkansız olduğunu hatırlattılar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir