Suriye yönetiminin bilgisi dahilinde kaçırıldılar

Bekir Bozdağ, Suriye'den kaybolan gazetecilerin kaçırıldığını belirterek, bunun Suriye yönetiminin bilgisi dışında olması mümkün değil dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Suriye'de kendilerine ulaşılamayan Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun ile ilgili, "Biz bir şey biliyoruz ki Suriye'de bu gazetecilerimiz kaçırıldılar, bunun Suriye yönetiminin bilgisi dışında olması veya Suriye yönetimine rağmen olması söz konusu değil" dedi.
 
Bozdağ, TGRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bekir Bozdağ, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti'nde görevli bir helikopterin düşmesi sonucunda 12 Türk askerin şehit olmasıyla ilgili soru üzerine "Kazanın nedeniyle ilgili araştırmalar devam ediyor. Ben bu vesileyle düşen helikopter nedeniyle hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum" diye konuştu.
 
Bozdağ, son 2 gün içinde Suriye'den Türkiye'ye gelen mülteci sayısının 1000'i aştığının anımsatılarak gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığının sorulması üzerine, Suriye'de yaşananları bütün dünyanın dikkatle izlediğini, Suriye'nin komşusu olması sebebiyle gelişmelerin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini söyledi.
"Komşuda bir yangın, bir sıkıntı olduğu zaman diğer komşuyu nasıl etkiliyorsa Türkiye'yi de öyle etkiliyor. Orada uzun bir zamandır insanlık dramı yaşanıyor. Maalesef mevcut yönetim kendi halkının üzerine silah doğrultmuş durumda" diyen Bozdağ, Suriye yönetiminin haksız ve keyfi uygulamaları nedeniyle dünyaya çağrı yapıldığını, Suriye yönetimi nezdinde de girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Yapılan görüşmelerde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın söz vermesine karşın sözünün gereğini yerine getirmediğini dile getiren Bozdağ, dünyanın ise bu manzaraya seyirci kaldığını söyledi. BM Güvenlik Konseyinde bazı ülkelerin çeşitli nedenlerle veto koyduğunu belirten Bozdağ, "Onun için bir kez daha buradan Suriye'de olup bitene dünyanın kayıtsız kalmasının, kayıtsız kalan herkes için bir sorumluluk gerektirdiğini ifade etmek isterim" şeklinde konuştu. 
 
Suriye'deki gazeteciler
Suriye'de kendilerine ulaşılamayan Gerçek Hayat dergisinin Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'un El Muhaberat'ın elinde bulunduğuna yönelik bilgiler olduğunun belirtilmesi üzerine de "Bu kaçırılan gazetecilerimizle ilgili Dışişleri Bakanlığımız ve ilgili birimler gerekli temas ve görüşmeleri yürütüyorlar. Onların sağlık ve selamet içerisinde ülkemize geri dönmeleri ve gazetecilik faaliyetlerine kaldıkları yerden devam etmeleri için gerekli çalışmalar devam ediyor" dedi.
 
Bozdağ, şunları kaydetti:
 
"Bugün gazetelerde El Muhaberat ile ilgili haberler vardı. Ama biz bir şey biliyoruz ki Suriye'de bu gazetecilerimiz kaçırıldılar ve şu anda bunun Suriye yönetiminin bilgisi dışında olması veya Suriye yönetimine rağmen olması söz konusu değil. Tabii bununla ilgili girişimler devam ediyor, gerekli temaslar sürdürülüyor. Onların sağlık ve selamet içinde Türkiye'ye dönmeleri için Türkiye olarak yapılması gereken neyse hepsi eksiksiz olarak yapılıyor, yapılmaya da devam edecektir.
Suriye yönetimine de bu hadiseyi aydınlatması ve ortaya çıkan durumu çözmesi için gerekli çağrıları yaptık. Oradaki vatandaşlarımızın, gazetecilerin hayatı bizim için son derece önemli. Esad için belki Suriye'deki kendi vatandaşlarının hayatı o kadar önemli olmayabilir ama bizim tek bir vatandaşımızın burnunun kanamasına gönlümüz razı olmaz. Sıkıntıya girmesine gönlümüz razı olmaz. İzin de vermeyiz buna. Onun için bununla ilgili sürecin kısa sürede bitmesini ve şu anda kendilerinden haber alınamayan gazetecilerin sağlık ve selamet içinde Türkiye'ye teslim edilmesi veya gönderilmesini bekliyoruz. Girişimlerimiz devam ediyor."
 
Bozdağ, "Sayın Esad, biz vatanımız için mücadele ediyoruz ama öte yandan da Suriye'nin İsrail'in işgali altında olan Golan Tepeleri var, başka yerler var. Vatanı için mücadele eden kişi, kendi vatandaşına karşı böyle bir mücadeleyi onların üzerine silahlarını doğrultup, onların ölümüne neden olacak adımları atmaz. Vatanın işgal altındaki kısımlarıyla ilgili mücadele yapar. Ama maalesef Suriye'deki yönetimin tek derdi, kendi yönetiminin devamını sağlamak. Onun için Suriye'de kaç kişi ölmüş hiç önemi yok" diye konuştu.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir