”Talat'ın yapıcı tutumuna tam destek veriyoruz”

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğünün ulaşılacak çözümden sonra da geçerliliğini koruyacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, KKTC tarafının ve Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın yapıcı tutumuna tam destek verdiklerini söyledi.

Çalışma ziyareti için KKTC'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenleyen Babacan, geçen yıl mart ayında KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında görüşme trafiğinin başladığını, eylül ayına kadar devam eden ön görüşmelerde, iki liderin yapmış olduğu ortak açıklamalarda adada bir çözümün oturacağı zeminin az çok oluşturulmuş olduğunu hatırlattı.

3 eylülde kapsamlı müzakerelerin başladığına dikkati çeken Babacan, o tarihten bu yana Talat ile Hristofyas'ın 18 kez bir araya geldiğine işaret etti. Babacan şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz, biz bu sorunun mutlaka yerleşmiş BM parametreleri çerçevesinde çözülmesini istiyoruz. Bunlar öncelikle siyasi eşitliktir, iki kesimliliktir, eşit statüde iki kurucu devletin oluşturacağı yeni bir ortaklıktır. Adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması da burada yine temel bir hedeftir. Biz, KKTC tarafının ve Cumhurbaşkanı Sayın Talat'ın yapıcı tutumuna tam destek vermekteyiz ve çözümün adadaki gerçeklere uygun olmasını ısrarla söyledik bugüne kadar, bundan sonra da bu tutumumuzu devam ettireceğiz".

Babacan, ayrıca Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğünün geçerli olduğunu ve adada ulaşılacak çözümden sonra da bunun geçerliliğini koruyacağını vurguladı.

Garanti ve ittifak anlaşmalarının da yürürlükte kalması gerektiğini söyleyen Babacan, diğer taraftan bugüne kadar hep çözüm yönünde adım atmış olmalarına rağmen Kıbrıs Türklerine olan haksız uygulamaların devam ettiğine dikkati çekerek, "Bu haksız uygulamaların bir an önce son bulması gerektiğini ve bu yönde uluslararası toplumdan adım atmasını beklediğimizi de ben, bu vesileyle bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Babacan, Kıbrıs Türk halkının, kendi topraklarında özgürce ve Kıbrıs Rumlarıyla siyasi bakımdan eşit statüye sahip bir halk olarak var olma ve adada bu temellere dayalı yeni bir ortaklık kurma yönündeki kararlılığını da Türkiye'nin paylaştığını belirtti.

Bakan Babacan, bu anlayışla Türkiye'nin uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yükümlüklerini ve Kıbrıs Türk halkına karşı sorumluluğunun gereğini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getireceğini, KKTC'ye her alanda destek vereceğini kaydetti.