Telekom'un 'teknoloji kaplanları' teknoloji ihraç ediyor

Argela ve Sebit, yenilikçi ürün ve hizmetlerini geliştirerek, pazarlarını artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Telekom yöneticilerince "grubun teknoloji kaplanları" olarak adlandırılan Argela, İnnova, Sebit ve Sobee bir yandan Türk Telekom ile iştirakleri Avea ve TTNET için teknoloji geliştirirken, diğer yandan bu ürünlerin ihracatını da sağlıyor. Özellikle Orta Doğu'da önemli anlaşmalar imzalayan şirketler, son dönemde Avrupa'yı da hedefine aldı.

Argela Genel Müdür Yardımcısı Selim Sarper, altyapısını geliştirdikleri ve TTNET tarafından pazara sunulan WebTV ürünleri Tivibu'nun görsel alanda çok önemli bir eksikliği hedefleyip, orayı doldurduğunu belirterek, bunu yurt dışında da yapmayı ümit ettiklerini, ancak bazı yayın haklarının söz konusu olduğunu söyledi.

Şu anda TTNET'in Tivibu abone sayısının 300 binlere yaklaştığını, teknolojisini geliştirdikleri bir ürünün, TTNET tarafından yüksek kullanıcı sayısına ulaşmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Sarper, Tivibu kullanım sayınının önemli saatlerde 25 binlere ulaştığını bildirdi.

Sarper, Telekom Egypt'ın Tivibu teknolojisi ile ilgilendiğini dile getirerek, "Onlarla bir şeyler yapmaya yakınız. British Telecom'a önerilerimiz var, denemeler yapıyoruz. Azerbaycan'da denemelerimiz var hatta Malezya'ya kadar uzanıyor. Tivibu teknolojisi ile önemli ihracat hamlesi gerçekleşebilir. Çünkü insanların ihtiyaç duyduğu bir boyut" diye konuştu.

Kişiye özel reklam platformuna değinen Sarper, "Kişinin profil bilgisi bizde ne kadar zenginse, ona özel reklam yapılabiliyor. Doğru adrese gidiyorsa, firmalar reklama daha fazla para ödemeye hazır. Teknik olarak Tivibu üzerinden kişiye özel reklam verecek teknolojiyi de geliştirmiş durumdayız" dedi.

Sarper, Türk Telekom, TTNET ve Avea özelinde yaptıkları projeleri, yurt dışı partnerlerle dünyaya taşımayı hedeflediklerini, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü anlatırken, varoluş amaçları olan, bütün servislerin telefondan, şebekeden bağımsız olarak tek elde toplanması ürün konseptinin, zenginleşerek devam ettiğini vurguladı.

Mobilden de Tivibu izlenebilecek

Teknolojisini geliştirdikleri ve Türk Telekom tarafından pazara sunulan Wirofon, Videofon gibi ürünlerin, mobil telefon ve işletim sistemlerinden bağımsız olarak her birinde esneyecek şekilde genişlemeye devam ettiğine işaret eden Sarper, şu bilgileri verdi:

"Tivibu'yu Iphone ve android işletim sistemleri olmak üzere, akıllı telefonlar ile java destekleyen telefonlar üzerinde çalışacak şekilde geliştiriyoruz. Yılın son çeyreğinde mobilden de Tivibu izlenebilecek. Burada 'iki ekran' dediğimiz özelliği getiriyoruz. Cep telefonunda izlediğiniz yayını, PC'de izlemeye devam edeceksiniz. Cep telefonunda yaptığınız bir aboneliği veya satın almayı, PC'yi açtığınızda orada yapmışçasına devam edeceksiniz. IPTV canlandığı zaman bunu üç ekran haline getireceğiz."

Femto teknolojisini yeni standartlara göre yapan ilk 5-10 firmadan biri olduklarını ve bu yıl içinde bu teknolojiyle ilgili ürünler sunacaklarını bildiren Sarper, şimdiden kendilerinden bilgi ve fiyat alan Avrupalı ve ABD'li operatörler olduğunu belirtti.

Kazakistan, Özbekistan, Moldova, Gürcistan, Hindistan'da kurulumları olduğunu, birkaç ay önce Güney Amerika pazarlarında tanıtım çalışmasına başladıklarını, Orta Doğu'da birçok denemeleri ve görüşmeleri olduğunu bildiren Sarper, "Bu yıl içerisinde Orta Doğu'da mutlaka sağlam bir temel elde edeceğiz" dedi.

Vitamin, Orta Doğu'da arapça olarak sunulacak

Sebit Genel Müdür Yardımcısı İlker Helvacı ise online eğitim yazılımları Vitamin'in içeriğine sürekli yeni eklemeler yaptıklarını belirterek, Eylül ayından itibaren belli okullarda, sanal sınıf üzerinde canlı ders desteği hizmetine başlayacaklarını bildirdi. Helvacı, şu bilgileri verdi:

"Öğretmenler, kendi öğrencilerine ekstra saatlerde sanal ortamda birebir canlı sınıflar üzerinden eğitim verebilecekler. Örneğin, öğretmen geri kaldığını düşündüğü bir grubu belirli bir seviyeye getirmeye çalışabilir. Hızlı giden gruplar olabilir. Onlara da, sanal ortamda ekstra materyaller sunabilir. Bu daha çok okullara yönelik bir uygulama. Ancak öğrencilere takıldıkları yerde destek verebilecek bir hizmeti de eylül ayına yetiştirmeye çalışıyoruz."

Yakında yetişkinlere yönelik bir eğitim portalını duyuracaklarını bildiren Helvacı, sosyal öğrenme kavramı üzerine oturtulan, belli ilgi alanlarında odaklanan insanların bir araya gelerek paylaşımda bulunduğu, bunu yaparken işin uzmanından da bir şeyler öğrendiği bir ortam hazırladıklarını söyledi.

Helvacı, Suudi Arabistan'da Vitamin'in Arapça versiyonun ramazan ayının ardından satılmaya başlayacağını, Mısır Telekom ve Etisalad'la sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini, Malezya'da ve Avrupa'da iki operatörle görüştüklerini bildirerek, Latin Amerika'da 18 operatörle İspanyolca versiyon üzerinde görüşme yaptıklarını dile getirdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir