”Toplu taşıma sistemini özendirmek gerekiyor”

Bakan Yıldırım, 1. Büyükşehir Belediyeleri Ulaşım Platformu açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kentlerdeki trafik sorunun çözümü için toplu taşıma sistemini özendirmek ve çeşitlendirmek gerektiğini bildirdi.

Yıldırım, "1. Büyükşehir Belediyeleri Ulaşım Platformu" açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi olarak doğu ve batı arasında geçiş noktasında bulunması dolayısıyla trafik bakımından yoğun ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin yüzde 65'inin kentlerde yaşadığını vurgulayan Yıldırım, kalkınmayla araç sayısının da arttığını, ayda 90 bin yeni motorlu aracın trafiğe çıktığını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Araç sayısı artarken, ulaşım altyapısı aynı hızla gelişmiyor. O halde ne yapmak gerekiyor? Mutlaka toplu taşımanın özendirilmesi gerekiyor. Sadece toplu taşımayı özendirmek de yetmez, çeşitlendirmek gerekiyor. Deniz yolunu kara yoluyla, raylı sistemle entegre etmek gerekiyor. Böylece toplu ulaşımı sürdürülebilir hale getirebiliriz. Dünyanın en büyük kentleri bile toplu taşıma sorunu yaşıyor."

"Daha çevreci ulaşım sistemlerini geliştirmemiz lazım"

Motorlu araç sayısının artmasıyla hava kirliliği sorununun da büyüdüğünü, son 18 yılda havadaki karbondioksit oranının yüzde 40 oranında arttığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Daha az enerjiyle daha çevreci daha ekonomik ulaşım sistemlerinin geliştirmemiz lazım. Çözüm raylı sistemdir. Kocaeli'ndeki gibi deniz ulaşımı da alternatif olabilir. Ne yapmamız gerekiyor? Ülke çapında trafikle ilgili altyapıyı güçlendireceğiz. Trafik güvenliğini artıracağız.

Toplam, Cumhuriyet tarihi döneminde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmış. Bizim dönemimizde şu an itibariyle 15 bin 975 kilometredir. Önümüzdeki 2 sene içerisindeki hedefimiz 22 bin 500 kilometreye çıkarmak. Bu konuda illerimizde çalışmalar devam ediyor."

İzmit Körfezi geçişi projesiyle ilgili teklifleri aralık ayında alacaklarını, bu yolun tamamlanmasıyla trafiğin büyük ölçüde rahatlayacağını belirten Yıldırım, hızlı tren projesi, Sabiha Gökçen Hava Limanı gibi projelerin de ulaşımı rahatlattığını dile getirdi.