TSKB, UNEP FI'ın Türkiye'den ilk üyesi oldu

Eroğlu, finanse ettikleri toplam yenilenebilir enerji projesi sayısının 83'e ulaştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi'nin (UNEP FI) Türkiye'den ilk resmi üyesi oldu.

TSKB ile UNEP FI arasındaki işbirliğine ilişkin düzenlenen imza töreninde konuşan TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, TSKB'nin, Türkiye'nin ilk karbon nötr bankası olduğunu, 2009 yılında elektrik tüketimlerinde yüzde 9, doğal gazda yüzde 10, su tüketiminde de yüzde 6 tasarruf sağladıklarını bildirdi.

Geçen yıl, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans İnisiyatifi taahhütnamesini imzalamış olmalarının, sürdürülebilirlik çalışmalarının odağını Türkiye ile sınırlamadıklarının açık bir ifadesi olduğunu dile getiren Eroğlu, UNEP FI üyeliklerinin TSKB'de hayata geçirdikleri sürdürülebilirlik kavramının uluslararası alandaki en güncel kabulünü ve takdirini oluşturduğunu söyledi.

Eroğlu, "Bu inisiyatife üye olan tek Türk kuruluşu olmanın verdiği mutluluğu vurgularken, üyeliğimizin global ısınma ve sürdürülebilir kalkınma konularında farkındalık yaratımına katkıda bulunacağına olan inancımı belirtmek isterim" dedi.

TSKB'nin Türkiye'nin düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde ihtiyaç duyacağı uzun vadeli finansman ve danışmanlık hizmetlerini sunacak kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Bankamızın, sürdürülebilir yatırımların finansmanı stratejisi doğrultusunda çevre, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine verdiği destek devam edecektir" diye konuştu.

UNEP FI Başkanı Paul Clements Hunt

UNEP FI Başkanı Paul Clements Hunt da, TSKB'nin çevreye olan duyarlılığının kendisini çok etkilediğini, Bankanın geçmişine bakıldığında birçok atılmış adım, gerçekleşmiş proje gördüklerini söyledi.

UNEP FI'nin, Birleşmiş Milletler ile finans sektörü ile kurulan en büyük ortaklığı temsil ettiğini anlatan Hunt, finans sektöründe çevreye ve yeşil olana karşı bir duyarlılık yaratmaya çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'deki diğer finans kurumlarını da bu oluşuma dahil ederek finans kurumlarının ve Birleşmiş Milletler'in çevreye ilişkin neler yapabileceklerini daha yakından göreceklerini, birçok yeni projenin de öncülüğünü yapacaklarını ifade eden Hunt, TSKB ile yapılan işbirliğinin Türkiye için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir