TÜBİTAK insan beynini inceleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

TÜBİTAK yeni açtığı çağrı programı ile insan beynini incelemeye alıyor. Beynin yetenek ve fonksiyonlarının daha iyi anlaşılmasıyla, hastalıkların erken tanı ve tedavisinin sağlanmasının yanında yeni teknolojik sistemlerin de geliştirilmesinin hedeflendiği program ile, Ar-Ge projesi hazırlayan araştırmacılara 2.5 milyon TL'ye kadar hibe destek verilecek.

TÜBİTAK, 1003 kodlu ‘Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destek Programı' ile Türkiye için stratejik önemi olan alanlarda gerçekleştirilen Ar-Ge projelerine destek veriyor. Bu zamana kadar bu destek programı kapsamında bor, mobil iletişim, gıda, sağlık gibi başlıklarda çağrıya çıkan TÜBİTAK, son olarak "İnsan Beyni" çağrısını açtı. 
 
Yapılan açıklamada, "Ülkemizde, sinirbilim çalışmaları, hayvan modellemeleri, beyin-makine arayüzü geliştirilmesi, hesapsal modellemesi ve simülasyonu; beynin fonksiyonlarını izleyen, taklit eden ve ileride beynin veya bir organın protetik ve ortetik yardımcı birimini üretmeye imkan verecek çalışmalar için gerekli olan bilimsel ve teknolojik potansiyelin harekete geçirilmesine gereksinim duyulmaktadır.

Bu araştırmaların sonuçlarının uygulamaya geçmesiyle, insan beyninin yetenek ve fonksiyonlarının daha iyi anlaşılması, bu sayede hastalıkların erken tanı ve tedavisinin sağlanması ve yeni teknolojik sistemlerin geliştirilmesine imkan verilmesi ile insanın yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Bu bağlamda söz konusu çağrı ile insan beyninin çalışmasını, hastalıklarının tanı ve tedavisini hedefleyen uzun soluklu, çığır açacak, disiplinler arası araştırmalar desteklenecektir" denildi.

Yüzde 100 hibe destek

Destek programı kapsamında, kabul edilen projelere 2.5 milyon TL'ye kadar hibe destek verilecek olan çağrı programına başvuru için son tarih, 6 Aralık olarak belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir