TÜBİTAK MAM'dan Türk yeşil çayının kalitesinin artırılması projesi

ÇAYKUR'un müşteri kurum olduğu "Türk Yeşil Çayının Kalitesinin Artırılması ve Yeni Ürünler Geliştirilmesi" adlı proje başlatıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezinde (TÜBİTAK MAM) Türk yeşil çayının kalitesinin artırılması ve yeni ürünler geliştirilmesi amacıyla proje başlatıldığı bildirildi.

TÜBİTAK MAM'dan yapılan yazılı açıklamada, TÜBİTAK'ın Kamu Araştırmaları Grubu (KAMAG) Programı kapsamında desteklediği ve ÇAYKUR'un müşteri kurum olduğu "Türk Yeşil Çayının Kalitesinin Artırılması ve Yeni Ürünler Geliştirilmesi" adlı projenin başlatıldığı belirtildi.

Projenin, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü'nün (GE) yöneticiliğinde,  Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, İstanbul Teknik üniversitesi (İTÜ) Kimya Bölümü, Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden oluşan bir ekip tarafından işbirliği içinde yürütülen projenin süresinin 30 ay olduğu ifade edildi.

Projenin temel amacının, Türk yeşil çayının tüketimini yaygınlaştırmak ve ekonomik değerini artırmak üzere bilimsel ve teknolojik çalışmalarla kalitesinin iyileştirilmesi, yeşil çay bazlı yeni alternatif ürünler geliştirilmesi ve ürünlerin raf ömrünün belirlenmesi olduğu vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Projeyle ayrıca, Türk yeşil çayının biyoaktif özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Böylelikle sektörün rekabet gücünü geliştirmek üzere üretimde kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlik konusunda bilimsel bilgi üretilmiş olacaktır.

2003 yılında ÇAYKUR, kendi kurduğu deneme üretim ünitesinde Türk Yeşil Çayı Üretim Projesi'ni gerçekleştirmiştir. Bu proje ile dünyada mevcut Çin usulü ve Japon usulü yeşil çay üretim yöntemlerine ilaveten Türk usulü yeşil çay üretim yöntemi belirlenmiştir. Mühendislik hizmetleri, tüm makine ve ekipmanları tamamen ÇAYKUR'a ait olan bu proje ile ülkemizdeki iklim şartlarına bağlı olarak ve tüketicinin damak tadı göz önüne alınarak en uygun yeşil çay üretim yöntemi belirlenmiştir."