Türk- İş'ten iş kazalarına isyan

Başkan Kumlu, "Bunlar iş kazası değil iş cinayeti, 'elimizden bu kadar geliyor' mazeretleri yaşanan acıyı daha da artırmaktadır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Torba Yasa'da gerçekleşmeyen talepleriyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup gönderdiklerini anımsatarak, maddelerin TBMM'de yeniden görüşülmesiyle, mağduriyetlerin engellenmesi ve çalışma barışına katkı sağlanmasını umut ettiklerini bildirdi.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) 18. Olağan Genel Kurulu Crown Plaza Otel'de başladı. Mustafa Kumlu, genel kuruldaki konuşmasında son günlerde yaşanan ölümlü iş kazalarına değinerek, "Bu kazalara iş kazası yerine iş cinayeti demek daha doğru olacaktır" dedi. Kumlu, Türkiye'de son 14 gün içinde yaşanan olayların bunun bir işareti olduğunu savundu.

Türkiye'nin artık bir iş sağlığı, iş güvenliği acizliği içinde olduğunu fark etmesi gerektiğini belirten Kumlu, "Bütün bunlar göstermektedir ki, devletin kurumları sağlıklı, güvenceli bir iş ortamını sağlayamamaktadır. Türkiye'nin dört bir yanı patlamalarla, göçüklerle kan ağlarken, 'elimizden bu kadar geliyor' mazeretleri yaşanan acıyı daha da artırmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin, ölümlü iş kazalarını önlemek zorunda olduğuna işaret eden Kumlu, işverenlerin daha çok kar hırsını bir kenara bırakıp iş sağlığı, iş güvenliği önlemlerine riayet etmesini, riskli işlerde konusunda uzman, deneyimli işçileri çalıştırmasını isteyen Kumlu, yıllardır bekleyen iş sağlığı iş güvenliği yasasının da bir önce çıkarılması gerektiğini söyledi.

Taşeron işçilik önlenmeli

İşyeri denetimlerinin arttırılması gerektiğini kaydeden Kumlu, şöyle konuştu:

"En önemlisi taşeron işçilik önlenmelidir. Bu olayların hepsinde kaybettiğimiz işçiler taşeron işçisidir. İnsanlar hiç deneyimleri olmadığı halde, sabah işe alınmakta, hiçbir eğitim verilmeksizin en riskli işlerde çalıştırılmaktadır. Bu günkü sistemde taşeron işçilik devlet tarafından desteklenmekte ve yaygınlaştırılmaktadır.

 Taşeron işçilik desteklenmeye devam edildikçe, bu bomba, ölümlü kazalarla her yerde patlamaya devam edecektir."

Umudumuz Cumhurbaşkanı

Torba Yasa'da en büyük hatanın çalışma hayatını ilgilendiren bölümlerle ilgili olarak işçi ve memur konfederasyonlarının görüşünün alınmaması olduğunu kaydeden Kumlu, bazı bakanlarla görüşmeleri sonucunda bazı maddelerin geri çekilmesini sağladıklarını ve böylece yasadaki mağduriyetlerin kısmen de olsa önüne geçildiğini anlattı. Mağduriyetin giderilmesi için değiştirilmesi gerek maddeler olduğunu söyleyen Kumlu şöyle dema etti:

"Bu maddelerin başında İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılması geliyor. Bir diğer önemli maddeyi de Belediyelerde ihtiyaç fazlası sayılan işçilerin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatına dağıtılması oluşturuyor. Bu işçilerin mağduriyetinin önlenmesi gerekiyor. Sağlık ve sigorta haklarına ilişkin maddeler de önemli. Tüm bunları Cumhurbaşkanlığı makamına ilettik. Umudumuz, bu maddelerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeniden görüşülmesiyle mağduriyetlerin engellenmesi ve çalışma barışına katkı sağlanmasıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir