Türk şirketlerine 100 milyon euro yatırım

Eurasia Capital Partners, sektörlerinde kuvvetli pozisyona sahip ve hızlı büyümekte olan Türk şirketlerine yatırım yapmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bağımsız bir özel sermaye fonu olan Eurasia Capital Partners, sektörlerinde kuvvetli bir pozisyona sahip ve hızlı büyümekte olan Türk şirketlerine yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Eurasia Capital Partners Fonu, eş yatırımcılarla beraber önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Türk şirketlerine 100 milyon euronun üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Yatırımcıları arasında Avrupa Yatırım Fonunun (EIF) danışmanlığını yaptığı Istanbul Venture Capital Initiative (iVCi), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Axxess Capital'in bulunduğu Eurasia Capital Partners, Türkiye'deki ilk yatırım anlaşmasını Wenice Kids Grubu ile yaptı.

Eurasia Capital Partners Fonu'nun Kurucusu ve Türkiye Temsilcisi Ogeday Karahan, düzenlenen basın toplantısında, fonun global krizin yaşandığı bir süreçte kurulmasını büyük bir başarı olduğunu belirterek, "Bunu önemli ölçüde bizi her zaman destekleyen yatırımcılarımıza, Türkiye'de süregelen elverişli yatırım ortamına ve yine ülkemizdeki mevcut yatırım fırsatlarına borçluyuz" dedi.

Karahan, büyümeyi sadece finansmanla desteklemediklerini ifade ederek, ortaklarının deneyiminin yanına kendi stratejik, operasyonel ve idari deneyimleri ile bilgi birikimlerini de koyduklarını söyledi. 

"Perakende sektörüyle ilgileniyoruz"

Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 150 şirket elden geçirdiklerini, Wenice'in ilk yatırımları olduğunu belirten Karahan, "Türkiye'de hemen hemen her sektörle ilgileniyoruz. Bunların başında perakende geliyor. Perakendenin, Türkiye'de geleceği çok parlak. Türkiye bir servis ekonomisi... Eğitim, lojistik, gıda üretimi ve gıda markaları alanında... Türkiye'de hızlı tüketim ürünlerinin gelişiminin süreceğini düşünüyoruz. Eğitim ilgimizi çekiyor. Mesleki eğitimler olabilir, dershaneler..." şeklinde konuştu.

Karahan, bir soru üzerine, Wenice ile yaptıkları ortaklıkta bir yüzde telaffuz edemeyeceklerini, yaptıkları yatırımın tutarını veremeyeceklerini, şirketin yönetiminde yer alacaklarını kaydederek, özel sermaye fonlarının sıcak para olmadığını, bu fonların 4-5 yıl gibi bir süre hem emek hem de para koyarak şirketin kalkınmasına katkıda bulunduğunu, bu süre içerisinde şirketin performansının arttığını söyledi. 

Fonun şirketten çıkmasının muhtelif yollarla olabildiğini, bu yollardan birinin halka açılma olduğunu bildiren Karahan, bir soru üzerine. "150 şirket arasında cirosu 2-3 milyon eurodan başlayıp 100 milyon euroya varan şirketler oldu. Bir kısmı çok tanınmış büyük, bir kısmı küçük şirketti. Bizim için tanınıp tanınmaması değil, doğru vizyonu olması ve bilgi birikimimizden yararlanıp isteyip istememesi önemli" diye konuştu.

Fonumuz sadece Türkiye'ye odaklı

Eurasia Capital Partners Kurucusu ve Türkiye Temsilcisi Eren Kuraner de, Wenice Grubu gibi sektöründe özel bir konumda olan ve ortaklarının kendileri ile aynı vizyonu paylaşan şirketlerle ilgilendiklerini dile getirerek, "Ortaklarımızla beraber gerçekleştireceğimiz transformasyonla kendi alanında dünyanın örnek kuruluşları arasına sokabileceğimiz şirketler arıyoruz" dedi.

Kuraner, sermaye yatırımının yanında kredilendirme olanaklarına da imkan tanıyan geniş bir finansman yelpazesini kullanabildiklerini söyledi.

Başarılı bir ülkeden para çıkmadığını, yeniden yatırıma dönüştüğünü ifade eden Kuraner, "Fonumuz sadece Türkiye'ye odaklı. Amacımız Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli firmaların büyümesi için know how sağlamak. Fon olarak yurt dışına gitmek de istemiyoruz. Türkiye'de potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Şu anda ağırlığımız hizmet sektörü, üretici firmalar ve markası olan firmalar... Perakendenin gidebileceği uzun bir yol var" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir