Türkiye, bal üretiminde dünyada söz sahibi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ERZURUM - Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkanı Gilles Ratia, Türkiye'nin bal sektöründe büyük endüstriye sahip olduğunu belirterek, "Türkiye bu konuda sadece ülke genelinde değil, dünyadaki diğer arı üreticilerine de ekipman sağlayan bir endüstriye sahip" dedi.
 
Ratia, Türkiye'nin arıcılıkta potansiyelinin büyük olduğunu belirterek, dünyada en önemli bal üretimine sahip olduğunu, çok fazla bal üreticisinin bulunduğu bir ülke olduğunu söyledi.
Türkiye'nin arıcılık ve bal üretimi konusunda çok mükemmel olduğunu vurgulayan Ratia, "Türkiye'de iki çeşit bal üretimi var. Birincisi nektarlardan oluşan bal, ikincisi ise salgılarından oluşan bal çeşididir. Türkiye, salgılardan oluşan bal üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor" diye konuştu.
Bal sektörü endüstrisinde Türkiye'nin söz sahibi bir ülke olduğunu ifade eden Ratia, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin bal sektöründe çok büyük endüstrisi bulunuyor. Türkiye bu konuda sadece ülke genelinde değil, dünyadaki diğer arı üreticilerine de ekipman sağlayan bir endüstriye sahip. Ayrıca önemli bir nokta da üniversitelerdeki bilim adamları ve araştırmacılar olarak, arı ve arıcılık konusunda çok büyük potansiyel var. Hatta bu konuda Türkiye'de, Fransa'dakinin on katı kadar çalışan bilim adamı var."
Ratia, Türkiye'nin uluslararası federasyonu olan Dünya Arıcılar Birliği'nde aktif bir ülke olduğunu ifade ederek, bunun sonucu olarak da iki yıl sonra organize edecekleri apiterapi kongresini Erzurum'da yapmayı hedeflediklerini söyledi.
 
[PAGE]
 
"Yüksek rakım balın kalitesini etkiliyor"
 
Ratia, 2017 yılında çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yapması için Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğine dikkati çekerek, "Türkiye, arı yetiştiriciliği ve bal üretimi için çok çekici bir ülke. Bu bizim için de bir şans. Çünkü böyle bir organizasyonla binlerce kişinin dikkatini çekebiliriz" diye konuştu.
Türkiye'nin misafirperver bir ülke olduğunu belirten Ratia, Türkiye'nin de desteğiyle büyük organizasyonlar düzenleyerek, insanların dikkatini arıcılığa çekebileceklerini vurguladı.
Yüksek rakım ile balın kalitesi arasında doğru orantı olduğunu ifade eden Ratia, "Yani tabii ki balın kaliteli olmasında yüksek rakımın da önemli etkisi var. Ancak çiçek çeşitliliği ve arıcılığın yönetimi de balın kalitesini etkiliyor" diye konuştu.
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir