Türkiye dış ticaretin yükselen yıldızı

36 ülke ve 10 sektörü mercek altına alan HSBC Dış Ticaret Bağlantıları raporuna göre, Türkiye'nin ticaret hacminin yüzde 73 olan dünya ortalamasının oldukça üzerinde, yüzde 109 oranında artması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - HSBC Kurumsal ve İşletme Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, dünyada dış ticaretin haritasının değiştiğini, Türkiye'nin yeni pazarların da etkisiyle ihracatta ve toplam dış ticarette yükselmeye devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin taşıdığı bu önemli potansiyeliyle HSBC'nin büyümeyi öngördüğü 20 büyük pazar içerisinde yer aldığını söyledi.

HSBC Kurumsal ve İşletme Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, Baş Ekonomist Melis Metiner, Hazine ve Sermaye Piyasaları Birim Yöneticisi Fatih Keresteci ile Stratejik Planlama ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Evren Altıok ve Dış Ticaret ve Tedarik Yönetimi Birim Yöneticisi Toygun Özmen'in katılımıyla düzenlenen toplantıda HSBC'nin global olarak dış ticaretteki eğilimleri mercek altına alan anketi Dış Ticaret Güven Endeksi ve Dış Ticaret Bağlantıları araştırma raporlarını açıkladı.

"Dış ticarette payımız artacak"

HSBC Kurumsal ve İşletme Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken,"Global bilgi birikimimizin bir göstergesi olan HSBC Dış Ticaret Güven Endeksi ve HSBC Dış Bağlantıları raporu, Türkiye'nin artan önemini bir kez daha ispatlamaktadır. Türkiye'nin en büyük uluslararası bankalarından biri olarak, 2012'de Öncü Uluslararası Banka olma stratejimiz çerçevesinde, dış ticarette büyümeye ve global deneyimlerimiz doğrultusunda müşterilerimize ciddi avantajlar sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Sökmen, HSBC'nin dış ticaretin finansmanında önemli bir deneyime sahip olduğunu belirterek" Mevcut durumda Banka olarak Türkiye'nin dış ticaretinden aldığımız pay yüzde 4.7 oranında. Biz Türkiye'nin dış ticaretteki artan önemine paralel olarak 2015'e kadar bu oranı yüzde 6'lara kadar çıkarmayı öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

"Türkiye dış ticaretin yükselen yıldızı"

36 ülke ve 10 sektörü mercek altına alan HSBC Dış Ticaret Bağlantıları raporu, küresel, bölgesel ve ülke bazında ihracat, ithalat ve toplam ticaret büyüme rakamlarını ele alarak, gelecek 5, 10 ve 15 yıla yönelik öngörülerde bulunuyor. Ekim ayında hazırlanan son HSBC Dış Ticaret Tahminleri raporuna göre, dünya ticaretinin gelecek 15 yılda yüzde 73 artması ve bugün 27.2 trilyon dolar olan mal ticaret hacminin 2025'te 48.5 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor.

Araştırmaya göre, bu artışa ulaşmak için dünya çapında şirketlerin ticaret faaliyetlerini 2011-2025 arasında yıllık ortalama yüzde 4.1 artıracağı tahmin ediliyor. Türkiye'nin ise ticaret hacminin yüzde 73 olan dünya ortalamasının oldukça üzerinde, yüzde 109 oranında artması bekleniyor.

Türkiye, Avrupa'yı Ortadoğu ve Orta Asya piyasalarına bağlayan önemli bir ticaret merkezi olarak gösterilirken, gelecek 10 yılda yıllık olarak hesaplanmış bazda yaklaşık yüzde 4.8 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Virma Sökmen bir soru üzerine raporda öngörülen büyümenin mevcut verileri ve konjonktürü ele alarak hazırlandığını, Türkiye'nin 2023 dış ticaret vizyonunun çok daha büyük hedefler ve çok daha olumlu bir tablo öngördüğünü ve rapor sonuçlarının da bu hedefleri teyit ettiğini vurguladı..

Yeni ihracat pazarları öne çıkacak

Türkiye'nin genç ve artan nüfusu, yüksek seviyelerdeki kalifiye çalışan oranı ve güçlü yenilik tabanı ülkenin önemli avantajları olarak sıralanırken, hükümetin Türk emtia piyasasındaki önemli rolünü geliştirmek, ekonomik istikrarı korumak ve imalat, mühendislik gibi alanlarda gelişime yönelik yaptığı yatırımlar, başarının temel unsurları olarak vurgulanıyor.

HSBC Dış Ticaret Bağlantıları raporu ayrıca 2025 yılında Türkiye'nin yeni dış ticaret pazarları olması beklenen bölgelere de işaret ederken, 2025'e kadar yüzde 9.1 oranındaki yıllık büyüme oranı ile Vietnam Türkiye'nin en hızlı yükselen dış ticaret ortağı olarak öne çıkağı kaydedildi. Vietnam'ı Çin yüzde 9.9 büyüme oranı ile ikinci sırada izlerken, Hindistan'ın ise yüzde 7.1 büyüme oranı ile Türkiye'nin dış ticaret hacmindeki en yüksek artışı yaşayan üçüncü pazar olacağı belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir