”Türkiye yeni SPK kanunu ile bölgesel finans merkezi olacak”

SPK Başkanı Akgiray, Sermaye Piyasası Kurulunu çok daha hızlı ve caydırıcı kararlar alabilen bir kurum haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye'nin yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve yapacakları diğer düzenlemelerle birlikte gelecek 5 yılda bölgesel bir finans merkezi olacağını belirtti.

Akgiray, Sermaye Piyasası Meslek Personeli Derneği Dergisi'nin ilk sayısına yazdığı yazıda, sermaye piyasalarının Türkiye ekonomisinde henüz hak ettiği yeri alamadığını ifade etti.

Akgiray, 2010 yılının ilk yarısının düzenleme açısından sermaye piyasalarında önemli değişiklikleri de beraberinde getireceğini belirterek, öncelikli hedeflerinin günlük işlem hacminin 3 milyar dolara ulaştığı denetimsiz Forex piyasası ile ilgili düzenlemeler yapmak olacağını kaydetti.

İşlem yapabilmek için diğer piyasalara göre çok daha fazla bilgi ve birikimin gerektiği bu piyasada mevcut durumda binlerce insanın birikimlerini değerlendirdiklerini, ancak bunun çoğu zaman birikimlerini kaybetmeleriyle sonuçlandığını ifade eden Akgiray, ciddi bir denetim sorunu olan bu piyasada Kurulun yapacağı düzenlemelerin hem yatırımcıların mağduriyetlerini önleyeceğini hem de denetim altında nitelikli bir alternatif piyasanın oluşumuna katkıda bulunacağını bildirdi.

2010 yılının sermaye piyasalarına getireceği en büyük yeniliğin ise yeni Sermaye Piyasası Kanunu olacağını anlatan Akgiray, şu görüşleri vurguladı:

"Çıkarıldığı dönemin şartlarına göre hazırlanmış ve artık sermaye piyasalarındaki baş döndürücü gelişmelerin gerekliliklerini yerine getiremeyen mevcut Sermaye Piyasası Kanunu'nun kilit noktalarında yapacağımız önemli değişikliklerle Sermaye Piyasası Kurulunu çok daha hızlı ve caydırıcı kararlar alabilen bir kurum haline getirmeyi hedefliyoruz. TBMM'nin takviminde önemli değişme olmadığı takdirde umarım bu yılın sonunda yeni Sermaye Piyasası Kanunu yürürlüğe girecektir.

Eminim ki yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve yapacağımız diğer düzenlemelerle birlikte gelişen sermaye piyasalarımızın önderliğinde ülkemiz önümüzdeki 5 yıl içinde bölgesel bir finans merkezi olma hedefine ulaşacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir